Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ζουρλοµανδύας - του Δηµήτρη Μητρόπουλου

Αρχική | Απόψεις | Ζουρλοµανδύας - του Δηµήτρη Μητρόπουλου

ΤΡΕΧΕΙ – ΠΑΛΙ – κάτι µε την Λούκα; Η σύντοµη απάντηση είναι «ναι». Η πιο εκτεταµένη εξήγηση όµως είναι ότι η ιστορία ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει στην Κατσέλη. ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ ψυχιατρική ορολογία θα λέγαµε πως, για το ελληνικό πολιτικό σύστηµα, το Μνηµόνιο είναι ό,τι και ένας ζουρλοµανδύας. Οι µισοί – ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ – υπέγραψαν για την τοποθέτησή του. Οι άλλοι µισοί – Ν.∆., ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ – την αρνήθηκαν. Τον έχουν φορέσει όµως όλοι µαζί.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙκΟ σύστηµα ο µεγάλος (ψυχ)ασθενής της χώρας µας; Θα µπορούσαµε να το ισχυριστούµε.

Αλλωστε, ΠΑΣΟΚ, Ν.∆. και µικρότερα κόµµατα έχουν κοινή παθολογία µια πελατειακή αντίληψη της δηµόσιας ζωής. Αποτέλεσµα; Η υπερτροφία του κράτους, η νωθρότητα του ανταγωνισµού και µια πατερναλιστική αντίληψη των εργασιακών σχέσεων. Κοµµένα όλα αυτά όµως άπαξ και η χώρα φόρεσε τον ζουρλοµανδύα του Μνηµονίου.

ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ µετά θυµίζει τη «Φωλιά του κούκου», αν και ουδείς βάζει υποψηφιότητα για Τζακ Νίκολσον. Αλλοι κάνουν µάταιες, σπασµωδικές κινήσεις. Αλλοι τρέχουν µαραθώνιο – αφού το σπασουάρ του Μνηµονίου δεν εµποδίζει τους δροµείς. Αλλοι – οι πιο λίγοι – το έχουν φιλοσοφήσει. Και µια µειονότητα µαζοχιστών το απολαµβάνουν και ζητούν να σφίξουν τα λουριά. Τέλος, υπάρχουν οι πονηροί – και οι πονηρές – που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Η ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ανήκει στην τελευταία κατηγορία.

Ξέρει πολύ περισσότερα οικονοµικά από όσα χρειάζεται για να καταλαβαίνει τι είδους θεραπεία σοκ έχουν προκρίνει οι ψυχίατροι της τρόικας για τον ιδιωτικό τοµέα. Αποπληθωρισµός, µείωση µισθών, συµπίεση εργατικού κόστους, άρα – κατά την κλασική φιλελεύθερη συνταγή – η χώρα ξαναγίνεται ανταγωνιστική.

Φυσικά, αν δεν µπορείς να υποτιµήσεις το νόµισµα – το ψωµοτύρι του ∆ΝΤ – γιατί το λένε ευρώ, η θεραπεία είναι πολύ πιο οδυνηρή.

ΟΠΟΤΕ Η ΛΟΥκΑ πήγε µε τα νερά της ΓΣΕΕ – ο Γιάννης Παναγόπουλος είναι εξ αυτών που προσπαθούν να χαλαρώσουν τον ζουρλοµανδύα – και τροποποίησε τη συνταγή των τροϊκανών. Μεαπλά λόγια, µόνο οι εργαζόµενοι επιχειρήσεων που είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας θα µπορούσαν, σύµφωνα µε τη σχετική ρύθµιση του υπουργείου Εργασίας, να παίρνουν λιγότερα από την Εθνική Συλλογική Σύµβαση ή τη σύµβαση του κλάδου τους. Αλλά, βέβαια, αυτό δεν το προβλέπει η θεραπεία του Μνηµονίου.

ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ λοιπόν στα καλά ψυχιατρικά ιδρύµατα του παρελθόντος, ο ζουρλοµανδύας συµπληρώθηκε µε κρύο ντους που επέβαλε η τρόικα στο Οικονοµικών και το Μαξίµου, όπου σφίγγουν τα δόντια για να µη µουγκρίσουν. Πού νά 'ρθουν τα ηλεκτροσόκ µε τη µορφή καθυστέρησης των δόσεων του δανείου των 110 δισ… ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η πρώτη απόπειρα των ασθενών να καταλάβουν την κλινική απέτυχε.

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0