Το ορφανό Ελληνόπουλο που έγινε ανώτατος άρχοντας της Δυτικής Αυστραλίας - EXPRESS
Αυστραλία- Πηγή: ΑΠΕ 10/03/09-09:16
Σε μια σεμνή αλλά ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση που έγινε στο Κυβερνείο της Δυτικής Αυστραλίας ο κυβερνήτης της συγκεκριμένης αυστραλιανής πολιτείας (δηλαδή ο ανώτατος άρχων της), ομογενής Κομνηνός Μιχαήλ, τίμησε έναν άλλο ομογενή που από το ?1926 είναι πρωτοψάλτης του ελληνορθόδοξου ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Πέρθης.
Ο Δρ Κομνηνός Μιχαήλ από ορφανό παιδί κατόρθωσε να ανέβει στο υψηλότερο αξίωμα της πολιτείας του, ενώ ο Μιχάλης Κουκούλας μετανάστευσε στην Αυστραλία έφηβος και από το 1926, δηλαδή πάνω από 70 χρόνια, είναι πρωτοψάλτης στην ίδια εκκλησία.
Ο ίδιος είναι μεγάλος δωρητής της Ελληνικής Κοινότητας της Πέρθης και της εκκλησίας της και φυσικά προσφέρει δωρεάν όλα αυτά τα χρόνια τις υπηρεσίες του.
Ο κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας, Δρ.
Κομνηνός Μιχαήλ γεννήθηκε στην πολιτεία που υπηρετεί από Καστελορίζιους γονείς το 1938.
Ο πατέρας του, Αγαπητός, έφθασε στην Αυστραλία μικρό παιδί από το Καστελόριζο της Δωδεκανήσου το 1895.
Σαν Αυστραλός πολίτης υπηρέτησε στο Ενδέκατο Τάγμα Πεζικού του Αυστραλιανού Στρατού, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1930 έφθασε στην Αυστραλία οικογενειακώς η μέλλουσα σύζυγός του Παναγιώτα, επίσης από το Καστελόριζο.
Δυστυχώς ο Αγαπητός Μιχαήλ πέθανε το 1946 όταν ο Κομνηνός ήταν σε ηλικία μόνο οκτώ ετών.
Με την επιμονή της μητέρας του έμαθε να μιλά άπταιστα τα ελληνικά.
Ο δρόμος του μικρού Κομνηνού δεν ήταν εύκολος και ανθόσπαρτος καθότι ήταν και μέλος πολυμελούς οικογένειας με εννέα παιδιά, που όμως είχαν το ευτύχημα να έχουν για μητέρα την κ. Παναγιώτα αφού τα ανέθρεψε με ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, αλλά και με απόλυτο σεβασμό για τις αρχές και τις ηθικές αξίες τις Αυστραλιανής κοινωνίας.
Όταν πέθανε ο πατέρας, η μητέρα επωμίσθηκε ολόκληρη την ευθύνη της οικογένειας.
Με τη βοήθεια της οργάνωσης "Legacy" (Οργάνωση στήριξης παιδιών Αυστραλών πολιτών που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις, και του υπουργείου Στρατιωτικών), απόκτησαν πανεπιστημιακή μόρφωση και έκαναν καριέρα στους τομείς που ο καθένας είχε επιλέξει.
Ο Δρ.
Κομνηνός Μιχαήλ σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.
Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του με τιμητικές διακρίσεις και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο.
Το 1968 πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Κατέλαβε ανώτατα αξιώματα στη δημόσια διοίκηση και στον ακαδημαϊκό χώρο, με αποκορύφωμα την εκλογή του ως πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας.
Επιτέλεσε τεράστιο κοινωνικό έργο, ως μέλος της Αντικαρκινικού Συμβουλίου Δ. Α., της Λέσχης Ροταριανών Πέρθης, του Ελληνο- αυστραλιανού Επιμελητηρίου, της Ελληνικής Κοινότητας Δυτικής Αυστραλίας και άλλων κοινωνικών και κοινοτικών φορέων.
Η πολύχρονη προσφορά του έχει αναγνωριστεί με τίτλους, μετάλλια και βραβεία από το κράτος, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς.
Το 1996 τιμήθηκε με το "Member of the Order of Australia" και το 2006 με την ανώτερη τιμή που προσφέρεται από την Αυστραλία, αυτή του "Companion of the Order of Australia".
Ακούραστος συμπαραστάτης τα τελευταία 44 χρόνια είναι η σύζυγός του Ιουλία, επίσης από το Καστελόριζο, με την οποία απέκτησε δυo παιδιά την Παναγιώτα και τον Αγαπητό από τα οποία απέκτησαν τέσσερα εγγόνια.
Ορκίστηκε κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας τον Ιανουάριο του 2006. Όσο για τον πρωτοψάλτη, Μιχάλη Κακούλα, τον οποίο τίμησε και αυτός γεννήθηκε στο Καστελόριζο, όπου πήρε και τα πρώτα μαθήματα ψαλτικής.
Έφτασε έφηβος στην Αυστραλία και από το 1926 ψέλνει στην ίδια εκκλησία.
Παράλληλα ασχολήθηκε και με επιχειρήσεις και έχει κάνει σημαντικότατες δωρεές στην ομογένεια της Δυτικής Αυστραλίας και της πρωτεύουσας της, Πέρθης.
Άλλα άρθρα από christiannaloupa
Σχολιάστε το άρθρο:
συνολικά:
| προβολή:
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί ωστόσο, άρχισαν τα αντίποινα.
Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν ...
Διαβάστε το άρθρο
- Δημοφιλέστερα
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο