Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

"Βρέχει στη φτωχογειτονιά" - Γρ. Μπιθικώτσης - "Συνοικία το όνειρο" (video)

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Κινηματογράφος | "Βρέχει στη φτωχογειτονιά" - Γρ. Μπιθικώτσης - "Συνοικία το όνειρο" (video)

 

Με την εγγύηση Μίκη Θεοδωράκη!

Η ταινία γυρίστηκε το 1961.

Φτώχεια, προσφυγόσπιτα, παράγκες, ορφάνια, καημοί, δυστυχία, μιζέρια στις φτωχογειτονιές...

Η Ελλάδα παλεύει να βρεί το δρόμο της - για μια ακόμη φορά...

 

 

 

 

Σκηνοθεσία : Αλέκος Αλεξανδράκης
Σενάριο : Κώστας Κοτζιάς, Τάσος Λειβαδίτης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρωταγωνιστούν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Σπύρος Μουσούρης, Αλέκος Πέτσος, Αλίκη Γεωργούλη, Ηλέκτρα Καλαμίδου, Αλέκα Παίζη, Σαπφώ Νοταρά


Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961 -
Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου: Μάνος Κατράκης - Βραβείο Φωτογραφίας: Δήμος Σακελλαρίου


"Συνοικία το όνειρο" (του Μάκη Δελαπόρτα - αντιγραφή από το εσώφυλλο του δίσκου που περιέχει το Soundtrack της ταινίας)

Ένα ολοκληρωμένο soundtrack του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί σπάνιο μουσικό ντοκουμέντο. Με σενάριο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και του συγγραφέα Κώστα Κοτζιά, ο Αλέκος Αλεξανδράκης επιχειρεί την πρώτη του σκηνοθεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Έχει ήδη παντρευτεί την Αλίκη Γεωργούλη (1957) και μοιράζονται την αγάπη τους για την τέχνη, τις προοδευτικές τους ιδέες, τα ιδανικά τους για έναν καλύτερο κόσμο.
H "Συνοικία το όνειρο" λογοκρίθηκε και ένας αστυνομικός διευθυντής, που σταμάτησε την προβολή της, τους είχε πει: "Τι πράγματα είναι αυτά που δείχνετε; Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πεινασμένοι ούτε τρελοί που να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Κάνετε κομμουνιστική προπαγάνδα".Ευτυχώς που διαμαρτυρήθηκε η Ελένη Βλάχου κι επετράπη τελικά η προβολή της ταινίας, έστω και πετσοκομμένη.

Η «Συνοικία τ' όνειρο» είναι η πιο σημαντική σκηνοθετική δουλειά του Αλέκου Αλεξανδράκη στον ελληνικό κινηματογράφο. Η ταινία, αν και δεν σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, εν τούτοις θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες ηθογραφίες της μεγάλης οθόνης. Ο Αλέκος Αλεξανδράκης πλησίασε ρεαλιστικά την ελληνική πραγματικότητα, δραματοποιώντας τον πόνο και τις λαχτάρες της φτωχολογιάς, έτσι όπως τις βίωσαν οι άνθρωποι της εκείνα τα δύσκολα χρόνια του '60. Οι κριτικοί της εποχής χαρακτήρισαν την ταινία «αριστούργημα» και μίλησαν πολύ κολακευτικά και για την υπέροχη μουσική επένδυση του Μίκη Θεοδωράκη που έντυσε με τον πιο δεξιοτεχνικό τρόπο, όχι μόνο τις δραματικές σκηνές της ταινίας αλλά και τις ντοκι-μαντερίστικες εικόνες της.

Στο συγκεκριμένο soundtrack που κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε δίσκο, ακούμε πολλά γνωστά θέματα από μεγάλες τραγουδιστικές επιτυχίες του συνθέτη, παιγμένα μ' έναν άλλο εξαιρετικό τρόπο, ούτως ώστε να δένουν άρτια με τις μαγικές εικόνες του φιλμ.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με την αυθεντική λαϊκή αλλά και δραματική ερμηνεία του γίνεται ένας ακόμη «ρόλος» της ταινίας προσθέτοντας δραματουργικά στο συνολικό κλίμα αρτιότητας και υψηλής αισθητικής που τη χαρακτηρίζει. Το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», ερμηνευμένο εκπληκτικά από τον Μπιθικώτση που εκείνα τα χρόνια συνεργαζόταν στενά με τον μεγάλο συνθέτη, έγινε «ύμνος» της φτωχολογιάς αντικατοπτρίζοντας μοναδικά τη σκληρή πραγματικότητα μιας Ελλάδας που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να επιβιώσει.

Ένα λοιπόν ολοκληρωμένο soundtrack του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί σπάνιο μουσικό ντοκουμέντο αφού ο κορυφαίος συνθέτης έγραψε λιγοστά για τον ελληνικό κινηματογράφο.






Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

14ο Athens Open Air Film Festival

18 Ιουνίου 2024, 23:16
Δείτε το φετινό πρόγραμμα προβολών σε αγαπημένες και νέες τοποθεσίες της πόλης Άλσος Πετραλώνων, Αμαξοστοιχία ...

Σινεμά: "Οι γέφυρες του Μάντισον" - Κριτική Ελισσαίου Βγενόπουλου *

01 Σεπτεμβρίου 2022, 17:15
Στις όχθες της υποταγής Αν αγαπάς κάποιον όλα γύρω αποκτούν κάποιο νόημα, αν όχι όλα ...

Σινεμά: "Αγέλη προβάτων" - Κριτική Ελισσαίου Βγενόπουλου

06 Ιουλίου 2022, 00:55
Στη Γη της απληστίας  Η επαρχία, έτσι βουβή που πάντα κείτεται, δεν εξιστορεί ποτέ και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



Silverchild την 26 Νοεμβρίου 2010, 08:14
Σχόλιο από Silverchild
Έχω ακούσει ότι ο Αλεξανδράκης γύρισε αυτή την ταινία επηρεασμένος από το κινηματογραφικό ρεύμα του ιταλικού νεορεαλισμού.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
3.00