Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Βιβλίο: «Μίκης Θεοδωράκης, 85 χρόνια Άξιος Εστί. Από τον Μεσοπόλεμο στη χρεοκοπία»

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Βιβλίο | Βιβλίο: «Μίκης Θεοδωράκης, 85 χρόνια Άξιος Εστί. Από τον Μεσοπόλεμο στη χρεοκοπία»

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα γεγονότα με την τρόικα βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου «Μίκης Θεοδωράκης, 85 χρόνια Άξιος Εστί. Από τον Μεσοπόλεμο στη χρεοκοπία», το οποίο επιμελήθηκε ο Γιώργος Μαλούχος.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε το λόγο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη επίκαιρο όσο ποτέ. Για το βιβλίο μίλησε και ο γνωστός νομικός Βασίλειος Μαρκεζίνης.

Εν τω μεταξύ, το ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης. Συνθέτης» παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του συνθέτη και των συντελεστών της ταινίας.

Το ντοκιμαντέρ, συνυπογράφουν οι Αστέρης Κούτουλας και Klaus Salge οι οποίοι επιχειρούν να δώσουν μια συνολική εικόνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Θεοδωράκη, καλύπτοντας μια περίοδο επτά δεκαετιών.

Η αφήγηση ξεκινά από τα πρώτα τραγούδια και την «Κασσιανή - Θεία Λειτουργία» του έφηβου Θεοδωράκη, περνά στα έργα μουσικής δωματίου και τη Sinfonietta της δεκαετίας του 1940, την Σουίτα αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα καθώς και άλλα έργα της περιόδου του Παρισιού, παρουσιάζει την εντατική ενασχόληση του συνθέτη με τους κύκλους τραγουδιών την δεκαετία του 1960, με το ορατόριο «Canto General», τη Συμφωνία αρ. 4, τις Ραψωδίες για κιθάρα και τσέλο, και φθάνει μέχρι τις όπερες.

Τριάντα, σχεδόν, μουσικά παραδείγματα, από τα οποία το καθένα αντιπροσωπεύει μια περίοδο του έργου του, αποκαλύπτουν το ευρύτατο συνθετικό φάσμα του Θεοδωράκη και μας εξοικειώνουν με ένα ανεπανάληπτο σε όγκο και καλλιτεχνική αξία έργο.

ΑΝΤ1





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παρουσίαση βιβλίου: Αντώνη Αντωνάκου, «Ελληνικό Αλφάβητο»

07 Μαρτίου 2024, 22:02
 Παρουσίαση βιβλίου σε μεγάλη εκδήλωση «στον Παρνασσό» "Ελληνικό Αλφάβητο" του καθηγητού κ. Αντώνη Αντωνάκου   Ένα εξαίρετο ...

Ποίηση: Νίκου Παπάνα, "Σας αρέσουν τα σονέτα;" - Εκδόσεις Ιωλκός

26 Ιανουαρίου 2024, 20:29
Η τρίτη συλλογή του Νίκου Παπάνα αποτελείται από 14 σονέτα. Μερικά από αυτά είναι ...

Νίκου Μπατσικανή: "Αντιγόνη" - Πρόσκληση υπογραφής αντιτύπων

11 Σεπτεμβρίου 2023, 19:57
 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ Τρίτη, 12/09/23, 19.30 - 20.30 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου, «Πεδίον τού Άρεως» «Εκδόσεις Νίκας», ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0