Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης», ταινία-ντοκιμαντέρ των Αστέρη Κούτουλα και Klaus Salge, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | «Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης», ταινία-ντοκιμαντέρ των Αστέρη Κούτουλα και Klaus Salge, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα

Φωτο: Ο Μίκης Θεοδωράκης σκυμμένος στην παρτιτούρα του.

 

«Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης» η ταινία-ντοκιμαντέρ των Αστέρη Κούτουλα και Klaus Salge σε πρώτη προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, τη Δευτέρα 29/11.

Tης Eλενης Mπιστικα

Γράψαμε για το βιβλίο του Αστέρη Κούτουλα που κυκλοφόρησε στα γερμανικά και που ο Μίκης Θεοδωράκης το ’φερε να το διαβάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας στη συνάντησή τους, την Τετάρτη 24/11, από το οποίο, με άδεια του κ. Κούτουλα, είχαμε πρόσφατα δημοσιεύσει μερικές φωτογραφίες του Μίκη ως συνθέτη. Το άλλο βιβλίο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο «Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», και το παρουσίασε ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, είναι του Γιώργου Π. Μαλούχου, από τον εκδοτικό οργανισμό Π. Κυριακίδη, και όχι το άλμπουμ «Μίκης Θεοδωράκης, μία ζωή σε εικόνες». «Εγινε παρεξήγηση», όπως στο τραγούδι του Χατζιδάκι, αλλά οφείλουμε εξήγηση στους αναγνώστες της στήλης! Η είδηση είναι άλλη: τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010, ώρα 20.00, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, η Ταινιοθήκης της Ελλάδος και το Ινστιτούτο Goethe παρουσιάζουν την ταινία-ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης» που, σε μία ώρα, καλύπτει μια περίοδο επτά δεκαετιών καλλιτεχνικής δημιουργίας του Θεοδωράκη!

Ο Αστέρης Κούτουλας, το παιδί των πολιτικών εξορίστων, με πτυχίο φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, είναι από τα πρώτα ονόματα στον τομέα επικοινωνίας στη Γερμανία, συγγραφέας, σκηνοθέτης, μουσικός παραγωγός και, ποιο θέμα καλύτερο για έναν ταλαντούχο πολυπράγμονα από τον έναν και μοναδικό Μίκη Θεοδωράκη; Ο Αστέρης Κούτουλας υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία μαζί με τον Klaus Salge. Είναι παραγωγή November Film, σε συνεργασία με την Arte. Πρωταγωνιστεί το άγνωστο έργο του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η αφήγηση ξεκινά από τα πρώτα τραγούδια και την «Κασσιανή-Θεία Λειτουργία», την πρώτη σύνθεση του έφηβου Θεοδωράκη. Περνά στα έργα μουσικής δωματίου και τη Sinfonieta της δεκαετίας του 1940, τη Σουίτα αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα και σε άλλα έργα της περιόδου στο Παρίσι, ενώ παρουσιάζει την εντατική ενασχόληση του συνθέτη με τους κύκλους τραγουδιών της δεκαετίας του 1960, με το ορατόριο «Canto General», τη Συμφωνία αρ. 4, τις Ραψωδίες για κιθάρα και τσέλο, και φθάνει ώς τις όπερες. Τριάντα μουσικά παραδείγματα, από τα οποία το καθένα αντιπροσωπεύει μια περίοδο του έργου του, αποκαλύπτουν με εικόνες και μουσική το ευρύτατο συνθετικό φάσμα του Θεοδωράκη και μας φέρνουν σε εκστατική γνωριμία με το τεράστιο σε όγκο όσο και σε καλλιτεχνική αξία έργο!

Οπως σημειώνει ο Αστέρης Κούτουλας: «Η εξαιρετικά ταραχώδης ζωή τού καλλιτέχνη αντανακλάται απόλυτα στις συνθέσεις του. Ούτε η μουσική ούτε η ζωή του μπορούν να ιδωθούν αποσπασμένες από τη νεώτερη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία. Η ταινία προσεγγίζει το φαινόμενο “Μίκης Θεοδωράκης”, δίνοντας κυρίως τον λόγο στον ίδιο τον συνθέτη και αφήνοντας τη μουσική και την εικόνα να μιλήσουν από μόνες τους, χωρίς σχόλια ή επεξηγήσεις. Ενας Θεοδωράκης στην πιο αυθεντική του μορφή!». Είδηση πρώτου βαθμού, από κινηματογραφική και καλλιτεχνική άποψη η δομημένη χρονολογικά ταινία, θα έχει στην πρώτη προβολή της στην Ελλάδα, το προνόμιο να είναι παρών ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και η Μαρία Φαραντούρη, ο Πέτρος Πανδής και όλοι οι συντελεστές της ταινίας. Μεγάλη βραδιά για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος! Η διεύθυνση: Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός (στάση μετρό: Κεραμεικός), τηλ. 210-36.09.695.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
3.00