Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πηνελόπη Δέλτα: Ευαίσθητη και δημιουργική ως τη σιωπή του θανάτου

Αρχική | Τέχνες - Επιστήμες | Πεζογραφία | Πηνελόπη Δέλτα: Ευαίσθητη και δημιουργική ως τη σιωπή του θανάτου

 

του Αλέξανδρου Π. Ζάννα*

Για τους περισσότερους, η Πηνελόπη Δέλτα είναι ένα μυθικό πρόσωπο, που γνωρίσαμε στα παιδικά μας χρόνια μέσα από τα βιβλία της. Βιβλία γραμμένα σε μία εποχή όπου ο δημοτικισμός ισοδυναμούσε με κοινωνική επανάσταση, επανεκδίδονται συνεχώς, ανεξάρτητα από τους χαρακτηρισμούς, εθνικιστικά, πατριδοκαπηλικά ή απλά πατριωτικά, που τους αποδόθηκαν σε διάφορες εποχές.

μπενάκη

 

Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1874, ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Μεγαλύτερα αδέλφια της: η Αλεξάνδρα και ο Αντώνης, ο γνωστός Τρελαντώνης του ομώνυμου βιβλίου της. Μετά τη γέννηση της Πηνελόπης ακολούθησαν άλλα τρία παιδιά, ο Κωνσταντίνος (που πέθανε σε ηλικία 2 χρόνων), ο Αλέξανδρος και η Αργίνη. Η Πηνελόπη ήταν από μικρή πολύ ευαίσθητη, πράγμα που δυσκόλευσε την προσαρμογή της στις αυστηρές αρχές ανατροφής της οικογένειας Μπενάκη. Οι ευαισθησίες αυτές μας αποκαλύπτονται με τα αυτοβιογραφικά κείμενά της, που άρχισαν να εκδίδονται από το τέλος της δεκαετίας του 1970.

πηνελοπη

 

Γύρω από το στενό οικογενειακό κύκλο της οικογένειας Μπενάκη, βρίσκεται ο πλατύτερος κύκλος της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας. Είναι η πιο πλούσια, κλειστή και εκλεκτή ξένη παροικία της πόλης, μιας πόλης που παραμένει η πιο ελληνική της Μέσης Ανατολής, αλλά και με έντονα κοσμοπολίτικα χαρακτηριστικά. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον του παροικιακού Ελληνισμού, που το περιέγραψε και ανέλυσε καίρια ο Στρατής Τσίρκας στη μελέτη του για τον Καβάφη, οι κοινωνικές σχέσεις της οικογένειας καθορίζονται από τις συγγενικές διασυνδέσεις και από τις εμπορικές επαφές του πατέρα Εμμανουήλ Μπενάκη.

 

Αυτές θα καθορίσουν αργότερα και τα συνοικέσια, που σκοπεύουν στη διατήρηση της εμπορικής δύναμης. Οι εμπορικές συναλλαγές πραγματοποιούνται κυρίως με την Αγγλία. Οι οικονομικές αυτές σχέσεις θα προσδιορίσουν και τον ιδεολογικό προσανατολισμό: ο Μπενάκης εντάσσεται στην Τρικουπική και τη Βενιζελική παράδοση. Ο Εμμανουήλ Μπενάκης θα εγκατασταθεί στην Αθήνα και το 1910 θα γίνει υπουργός του νεοσύστατου υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στην Κυβέρνηση Βενιζέλου.

δελτα

 

Στα 17 της χρόνια, η Πηνελόπη Μπενάκη κάνει την είσοδό της στην κοσμική ζωή της Αλεξάνδρειας. Πίσω από την επιφανειακά ανέμελη αυτή ζωή υπάρχει πάντα η σκέψη των γονιών της για τον γάμο. Γάμος, όμως, που θα είναι αποφασισμένος από αυτούς και που θα εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του πατέρα. Έτσι προκύπτει ο γάμος με τον Στέφανο Δέλτα.

 

Μπορεί ο γάμος αυτός να μην ξέφυγε από τους καθιερωμένους οικογενειακούς προσχεδιασμούς, ο Στέφανος Δέλτα, ωστόσο, με τη φαναριώτικη καταγωγή, έφερνε μαζί του μια πλούσια πνευματική παράδοση, που έπαιξε βασικό ρόλο στην εξέλιξη της Πηνελόπης Δέλτα. Έγραφε ο ίδιος στη δημοτική και έτσι δεν του ήταν άγνωστος ο κύκλος των πρώτων δημοτικιστών, με τους οποίους θα συνδεθεί από το 1905 και η γυναίκα του: Πέτρος Βλαστός, Κωστής Παλαμάς, Γιάννης Βλαχογιάννης, Αργύρης Εφταλιώτης κ.ά.

πηνελοπη

 

Το 1905 βρίσκει την οικογένεια Δέλτα στην Αλεξάνδρεια, όπου ο Στέφανος εργάζεται στις επιχειρήσεις του πεθερού του. Η χρονιά αυτή είναι ένας καθοριστικός σταθμός στη ζωή της Δέλτα. Τον Φεβρουάριο μετατίθεται εκεί ως υποπρόξενος ο Ίων Δραγούμης. Η Πηνελόπη Δέλτα γνωρίζεται μαζί του όταν εκείνη είναι 31 ετών και εκείνος 26. Εκείνος πρώτα, εκείνη λίγο αργότερα ανακαλύπτουν πως αυτό που τους συνδέει δεν είναι μια απλή φιλική σχέση. Και φουντώνει μεταξύ τους ένας έρωτας, που μάταια προσπαθούν να τον σβήσουν με τον χρόνο και την απόσταση που τους χωρίζει: εκείνη στην Αλεξάνδρεια και αργότερα στη Γερμανία κυρίως· εκείνος στο Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) και αργότερα στην Πόλη. Θα συναντηθούν, όμως, στην Κηφισιά.

πηνελοπη

 

Εκεί μπροστά στο ανέφικτο η Πηνελόπη θα κάνει δύο διαδοχικές απόπειρες αυτοκτονίας. Από τότε, ο θάνατος θα τους ακολουθεί σε κάθε τους βήμα. Η Δέλτα δεν μπορεί, δεν θέλει να κρύψει τον έρωτά της, τον ομολογεί στον άνδρα της διότι θέλει να είναι ειλικρινής. Ελπίζει πως θα αποκτήσει κάποτε την ελευθερία της. Όμως σκοντάφτει πάντα στους οικογενειακούς φραγμούς, αλλά και στη δικιά της αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στον άνδρα της και τα παιδιά της.

 

Η πλατωνική αυτή σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη τελειώνει στα 1912, όταν αυτός συνδέεται με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Από τότε, η Πηνελόπη Δέλτα θα φορέσει μαύρα ρούχα ως το τέλος της ζωής της. Το πάθος της, όμως, για τον Δραγούμη μένει άσβεστο και την συνοδεύει μέχρι τον θάνατό της: οι δύο χιλιάδες και πλέον χειρόγραφες σελίδες της περιγραφής της σχέσης αυτής είναι χαρακτηριστικές.

αντωνης

 

Μετά τον θάνατο των γονιών της, το σπίτι των Δέλτα είναι πάντα ανοιχτό για τον Βενιζέλο, που τους επισκέπτεται συχνά και απροειδοποίητα. Η απόπειρα κατά του Βενιζέλου, στις 6 Ιουνίου 1933, γίνεται κατά την επιστροφή του από γεύμα στο σπίτι των Δέλτα. Η περιγραφή που κάνει η Δέλτα για το γεγονός αποτελεί και ένα συναρπαστικό πολιτικό κείμενο.

 

Τον Μάρτιο του 1940, δεν έχει αρχίσει να γράφει το μεγάλο δεύτερο απομνημόνευμα, σημειώνει (υπάρχει πάντα η δικτατορία του Μεταξά): «Όταν τελείωσα το έργο μου (εννοεί τις “Ρωμιοπούλες”) κατέθεσα τα όπλα. Είπα πως μπορώ τώρα να πεθάνω, αρκεί να το δημοσιεύσουν τα παιδιά μου, σαν να ελευθερωθούν οι ελληνικές ψυχές και συνειδήσεις. Αυτά τον περασμένο Δεκέμβριο. Τώρα θέλω να δω την ελευθερία αυτή ψυχών και συνειδήσεων. Μα θα την δω άραγε;».

 

Τον Απρίλιο του 1940 ο Φίλιππος Δραγούμης της φέρνει μία σειρά από χαρτιά και ημερολόγια του αδελφού του Ίωνα. Παρ’ όλο που η υγεία της είναι σε κακή κατάσταση και έχει γραμματέα στην οποία υπαγορεύει τα κείμενά της, κάθεται και γράφει άλλες περίπου 1.000 σελίδες για την ιστορία της με τον Ίωνα Δραγούμη. Το αφήγημα αυτό κόβεται απότομα στη μέση μιας φράσης. Υποθέτουμε ότι είναι η 27η Απριλίου του 1941, ημέρα που αυτοδηλητηριάζεται καθώς μπαίνουν οι Γερμανοί στην Αθήνα.

επιστολη

 

Πεθαίνει 5 ημέρες αργότερα, δίνοντας την τελευταία παράκληση στα παιδιά της: «Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα». Στην ταφή της, στον κήπο της Κηφισιάς, ιερουργεί μόνος ο παλιός φίλος Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος. Στην ταφόπετρά της χαράχτηκε μόνο η λέξη «Σιωπή».

 

*Ο Αλ. Π. Ζάννας επιμελείται την έκδοση του Αρχείου της Πηνελόπης Σ. Δέλτα.

ΤΑ ΝΕΑ , 29-10-1999

Σελ.: N18
Κωδικός άρθρου: A16578N181
ID:75404

Τις εξαιρετικές φωτογραφίες τις δανειστήκαμε από το Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη

Αποστολή: Γιώργος Θαλασσινός





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

"Ο Πόλεμος": Μία αναφορά στο έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου - Του Πάνου Χατζηγεωργιάδη*

11 Οκτωβρίου 2019, 23:43
Έχοντας ακόμη καλά κλεισμένο στο δισάκι της μνήμης το νόημα και τις μορφές των ...

Λογοτεχνία: Γιώργου Θεοτοκά, "Ελεύθερο Πνεύμα"

01 Οκτωβρίου 2019, 22:47
Αποσπάσματα από ένα πολύτιμο βιβλίο που γράφτηκε 90 χρόνια πριν -ακόμα ψάχνουμε να βρούμε ...

Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στον Νίκο Χρυσό

23 Μαϊου 2019, 23:18
Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα» (Καστανιώτης, 2018) απονεμήθηκε το Βραβείο ...


Σχολιάστε το άρθρο:



Χριστιάννα Λούπα την 04 Δεκεμβρίου 2010, 04:31
Σχόλιο από Χριστιάννα Λούπα
Μεγάλη μορφή των Γραμμάτων, αλλά και μια γυναίκα τόσο πρωτοποριακή για την εποχή της.
Πράγματι,Μαίρη, γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τα βιβλία της, που αναμφίβολα δεν έλειπαν από καμμιά νεανική βιβλιοθήκη.
Όσον αφορά την "Εκτέλεση" που αναφέρεις, Γιόλα μου, την έχω διαβάσει και με είχε συνεπάρει.
Αναρωτιέμαι αν θα την ξαναπαίξουν στην τηλεόραση, γιατί δεν την είχα δει.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Χριστιάννα Λούπα την 04 Δεκεμβρίου 2010, 04:31
Σχόλιο από Χριστιάννα Λούπα
Μεγάλη μορφή των Γραμμάτων, αλλά και μια γυναίκα τόσο πρωτοποριακή για την εποχή της.
Πράγματι,Μαίρη, γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τα βιβλία της, που αναμφίβολα δεν έλειπαν από καμμιά νεανική βιβλιοθήκη.
Όσον αφορά την "Εκτέλεση" που αναφέρεις, Γιόλα μου, την έχω διαβάσει και με είχε συνεπάρει.
Αναρωτιέμαι αν θα την ξαναπαίξουν στην τηλεόραση, γιατί δεν την είχα δει.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
mary την 03 Δεκεμβρίου 2010, 23:16
Σχόλιο από mary
otan miloume gia tin Pinelopi Delta anaferomaste se aftin pou me ta diigimata tis megalosane poles genies.afti mas emathe kata kapoio tropo tin vathain agapi gia tin patrida,ploutise tin glosiki mas dialekto kai mas ekane perifanous giati eimaste ellines
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
γιόλα αργυροπούλου - παπαδοπούλου την 03 Δεκεμβρίου 2010, 11:24
Σχόλιο από γιόλα αργυροπούλου - παπαδοπούλου
Χριστιάννα μου,
Σου εκφράζω τα ολόψυχα συγχαρητήριά μου για την ανάρτηση αυτού του τόσο ενδιαφέροντος και καλογραμμένου άρθρου.
Με συγκίνησε ιδιαίτερα η παράθεση: "Ευαίσθητη και δημιουργική ως τη σιωπή του θανάτου".
Πραγματικά, αυτή ήταν η Πηνελόπη Δέλτα! Μια γυναίκα με ευαισθησία, αλλά και με τόλμη! Η ζωή της μοιάζει με παραμύθι, που η "ηρωίδα" του έζησε μεγαλουργώντας, αγάπησε την πατρίδα, ερωτεύτηκε με πάθος, και δεν δίστασε (λαμβανομένων υπ' όψιν των κοινωνικών συνθηκών εκείνων των καιρών) να ομολογήσει αυτόν τον έρωτα στον πατέρα και στον σύζυγο.
Μια ψυχή απέραντη και απίστευτα ταλανισμένη που αποζητούσε "την ελευθερία ψυχών και συνειδήσεων".
Μια γυναίκα, που οκλόκληρη η ύπαρξή της βυθίστηκε στη σιωπή, από τη στιγμή της δολοφονίας του Ίωνα Δραγούμη, και που -τελικά- , μη μπορώντας να βαστάξει το βάρος της γερμανικής Κατοχής, αυτοδηλητηριάστηκε...
Θα ήθελα, επίσης, να υπενθυμίσω την εξαιρετική τηλεοπτική σειρά του "μεγάλου" μας Κώστα Κουτσομύτη, με τίτλο "Η εκτέλεση", και βασισμένη στο ομώνυμο έργο του αξέχαστου Φρέντυ Γερμανού, όπου καταγράφεται μ' έναν εκπληκτικό τρόπο η πορεία της ζωής και της ψυχής του Ίωνα Δραγούμη, της Πηνελόπης Δέλτα και της Μαρίκας Κοτοπούλη. Υπέροχες οι ερμηνείες του Κώστα Αρζόγλου, της Πέγκυς Σταθακοπούλου και της Φιλαρέτης Κομνηνού, στους αντίστοιχους ρόλους. Εξαιρετική, όπως πάντα, και η μουσική του Βασίλη Δημητρίου.
Τέλος, θα ήθελα από καρδιάς να εκφράσω τα συγχαρητήρια, την εκτίμηση και τον θαυμασμό μου στον κ. Αλ.Π.Ζάννα.
Με φιλικά αισθήματα.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
συνολικά: 4 | προβολή: 1 - 4

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0