Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας
Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2010 λειτουργεί στη Σαλαμίνα ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το διατηρητέο κτήριο του πρώην 1ου Καποδιστριακού Σχολείου του νησιού ανακατασκευάστηκε πλήρως, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου μουσείου. Τα ευρήματα που φιλοξενεί στην μόνιμη έκθεσή του αποτελούν δείγμα της ένδοξης ιστορίας της Σαλαμίνας.
Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου παρουσιάζει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία ανά χρονική περίοδο, αναδεικνύοντας έτσι το παρελθόν του νησιού.
Η έκθεση
Η μεγάλη αίθουσα του ισογείου περιλαμβάνει δύο ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζονται εκθέματα από τους οικισμούς και τα νεκροταφεία της προϊστορικής περιόδου, ενώ στη δεύτερη εκτίθεται τα κεραμικά κυρίως ευρήματα ενός χρονολογικού εύρους, από τη γεωμετρική έως και την πρωτοβυζαντινή περίοδο. Τις προθήκες της μεγάλης αίθουσας πλαισιώσουν μαρμάρινα επιτύμβια ανάγλυφα του 4ου κυρίως αιώνα. Διαχρονική έκθεση μαρμάρινων επιτύμβιων μνημείων από τους κλασικούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους φιλοξενείται στα στεγασμένα τμήματα του αύλειου χώρου του Μουσείου.
Η δεύτερη αίθουσα του ορόφου περιλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό και εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης, όπως ψηφισματικά ανάγλυφα, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις της Ναυμαχίας. Στην αίθουσα αυτή θα λειτουργούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα ενώ μια μικρή προθήκη θα φιλοξενεί τα σημαντικά νέα ευρήματα των ανασκαφών του νησιού.
Οι άνθρωποι της έκθεσης
Η προετοιμασία της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σαλαμίνας ξεκίνησε το 2007 και ένα ολόκληρο επιτελείο ειδικευμένου προσωπικού της ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων του Πειραιά, της οποίας προΐσταται η κ. Ευτυχία Λυγκούρη – Τόλια, εργαζόταν αποκλειστικά γι’ αυτήν: Αρχαιολόγοι, με υπεύθυνη αρχαιολόγο για την Σαλαμίνα την κ. Άντα Κάττουλα, Ζωγράφοι – Συντηρητές, Αρχιτέκτονες, Συντηρητές μαρμάρου, κεραμικής, ειδικευμένοι τεχνίτες, φωτογράφοι.
Χάρη σε όλους αυτούς τους έμπειρους επιστήμονες και τεχνικούς, τα ευρήματα ανασκαφών που έχουν γίνει στη Σαλαμίνα εδώ και σχεδόν εξήντα χρόνια, από τους αρχαιολόγους της άλλοτε Β΄ και σήμερα ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, αλλά και ακόμη νωρίτερα από άλλους ερευνητές (μεταξύ των οποίων και ο Ερ. Σλήμαν), με συνθήκες αντίξοες και συχνά χάρη στην προσωπική τους αυταπάρνηση, τώρα βγαίνουν από την αφάνεια της αποθήκης με την φιλοδοξία να γίνουν «κτήμα» του ντόπιου, του επισκέπτη, του επιστήμονα.
Πληροφορίες
Διεύθυνση: Πολυχρόνη Λεμπέση 42
Τηλέφωνο: 210- 4640759
FAX: 210- 4653572
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 8:30-15:00, Δευτέρα κλειστά
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα