Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Νέα Υόρκη: Χριστούγεννα στη μητρόπολη του κόσμου

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Νέα Υόρκη: Χριστούγεννα στη μητρόπολη του κόσμου

Φωτο: Το στολισμένο παγοδρόμιο στο φημισμένο Rockfeller Center

 

Πουθενά αλλού στον πλανήτη δε γιορτάζονται τα Χριστούγεννα με τόση λαμπρότητα, όσο στη Νέα Υόρκη. Φωταγωγημένα κτίρια και δρόμοι, εντυπωσιακές βιτρίνες, υπαίθρια χριστουγεννιάτικα παζάρια, ατελείωτο shopping, φαντασμαγορικές εκδηλώσεις και γιορτινές θεατρικές παραστάσεις κατατάσσουν τη Νέα Υόρκη στον κορυφαίο προορισμό αυτήν την περίοδο.


Κείμενο: Πασχάλης Μητρακούδης

Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Νέας Υόρκης την περίοδο των γιορτών δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης στο Rockefeller Center, στην 5η Λεωφόρο (5th Avenue). Το πελώριο έλατο κάθε χρόνο κλέβει την παράσταση και αποτελεί αρκετές φορές την είδηση στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα της πόλης. Ξεπερνά τα 22 μέτρα, είναι διακοσμημένο με περισσότερα από 30.000 λαμπιόνια, ζυγίζει εννέα τόνους και αποτελεί θεσμό από το 1931, όταν για πρώτη φορά άναψε για να φωταγωγήσει τη σκοτεινή εποχή του οικονομικού μαρασμού. Απαραίτητο συμπλήρωμα γύρω από το δέντρο αποτελεί το κλασικό παγοδρόμιο που υποδέχεται κάθε χρόνο μικρούς και μεγάλους, ενώ το τσουχτερό κρύο και το χιόνι συμπληρώνουν το παραμυθένιο σκηνικό.


Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς οι Νεοϋορκέζοι συγκεντρώνονται στην περίφημη πλατεία Times Square για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους. Αυτό το φαντασμαγορικό σόου -που αξίζει να ζήσετε έστω και μία φορά στη ζωή σας- πλαισιώνεται από πυροτεχνήματα, πάρτι, εκδηλώσεις και μουσική από χορωδίες που τραγουδούν κάλαντα στο δρόμο και εκστασιασμένους επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης που «ρουφούν» αχόρταγα τη μοναδική ατμόσφαιρα που πλανάται κάθε χρόνο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στη Νέα Υόρκη.


Από κοντά θα δείτε τις μεγάλες θεατρικές σκηνές του Broadway, νεαρούς ηθοποιούς που προσδοκούν να κάνουν καριέρα, τραγουδιστές και χορευτές που αναζητούν την τύχη τους στον κόσμο του θεάματος, αστέρες του κινηματογράφου και χιλιάδες ανθρώπους που ανεβοκατεβαίνουν τους δρόμους γύρω από την πλατεία Times Square, προσπαθώντας να μη χάσουν στιγμή από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Θα νιώσετε σαν να είστε μέρος μιας τεράστιας ζωντανής παράστασης, που κινείται σε γιορτινούς, γρήγορους ρυθμούς.

 

Βόλτες και ψώνια

Ιδιαίτερα τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, που ξεκινά με την παρέλαση την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving), την τελευταία Πέμπτη του Νοέμβρη, γίνεται ένας πανζουρλισμός στα καταστήματα, που έχουν φορέσει τα γιορτινά τους για να δελεάσουν τις ορδές των τουριστών.

Το γνωστό πολυκατάστημα «Macy’s» οργανώνει κάθε χρόνο τη μεγαλύτερη παρέλαση στις ΗΠΑ, στην 5th Avenue, που περιλαμβάνει μουσικά συγκροτήματα, μαζορέτες, πολύχρωμα άρματα και τεράστια μπαλόνια.

Αν όμως θέλετε να θαυμάσετε τη φωταγωγημένη πόλη από ψηλά, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο επιβλητικό Empire State Building, η θέα από την κορυφή του οποίου είναι ακόμη πιο επιβλητική. Το ύψους 381 μέτρων κτίριο -παρότι δεν είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης- είναι το διασημότερο διεθνώς και προσελκύει πλήθος επισκεπτών μέρα νύχτα. Η θέα από τον 102ο όροφο, τόσο προς το βόρειο όσο και προς το νότιο τμήμα της πόλης, είναι απίθανη. Και φυσικά, από αυτό το σημείο μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει τη ρυμοτομική διάταξη του Manhattan, αλλά και να θαυμάσει από ψηλά τη γέφυρα του Brooklyn, τους ουρανοξύστες και τον Ατλαντικό ωκεανό.


Κατάλληλη για βόλτες και ψώνια είναι η συνοικία Chinatown και η Μικρή Ιταλία, όπου θα βρείτε παραδοσιακές αγορές, εστιατόρια και ιταλικά καφέ, ενώ στην περιοχή του Soho υπάρχουν πολλές γκαλερί και καταστήματα με ρούχα διάσημων σχεδιαστών.

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και γενικότερα οι χαμηλές τιμές στα ρούχα προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες ακόμη και στα πιο επώνυμα ρούχα. Η Νέα Υόρκη, άλλωστε, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για φτηνό και επώνυμο shopping, καθώς η λογική της αμερικανικής αγοράς προσανατολίζεται στο να προσελκύσει την πλατιά μάζα στα επώνυμα προϊόντα, προσφέροντάς τα σε απίστευτες εκπτώσεις και τιμές που είναι απόλυτα προσιτές ακόμη και στους Ελληνες.

 

Το άγαλμα της Ελευθερίας

Βρίσκεται σ' ένα νησάκι στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης και εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή. Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό.

Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας, και το πρόσωπο το εμπνεύστηκε από τη μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος, ενώ η βάση του αγάλματος βασίζεται στο πρότυπο του Κολοσσού της Ρόδου. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του, ενώ τη στατική δομή του μελέτησε ο Γουστάβος Αϊφελ.

Οταν τελείωσε, το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο νησάκι, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886.


 

Tips


- Πώς να φτάσετε: Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που πετούν από Θεσσαλονίκη για Νέα Υόρκη (με πτήσεις κοινού κωδικού), αν και οι επιλογές σας από Αθήνα είναι πολύ περισσότερες. Το οικονομικότερο εισιτήριο για την περίοδο των γιορτών (20/12-10/1/11) ξεκινά από 600 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ αν ταξιδέψετε ένα μήνα αργότερα (μέσα Γενάρη) η τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη.


- Διαμονή: Αν δυσκολεύεστε να βρείτε πού θα μείνετε, ρίξτε μία ματιά στο www.nycvisit.com. Είναι γεμάτο προσφορές ξενοδοχείων που ανανεώνονται διαρκώς και περιλαμβάνει τις οικονομικότερες προτάσεις.


- Τι άλλο να δείτε και να κάνετε: Να παρακολουθήσετε τουλάχιστον μια παράσταση στο Broadway, ανεξαρτήτως αν τα μιούζικαλ σας αρέσουν ή όχι. Τα κοστούμια και τα σκηνικά είναι απίστευτα κι αν όχι για οτιδήποτε άλλο, αλλά μόνο γι' αυτά αξίζει τον κόπο. Αναζητήστε επίσης την κάρτα citypass, η οποία προσφέρει έκπτωση μέχρι και 50% σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.


- Τι θα χρειαστείτε: Για την είσοδο σας στις ΗΠΑ δεν απαιτείται πλέον βίζα, καθώς έχει καταργηθεί από τον περασμένο Απρίλιο. Θα πρέπει, όμως, να συμπληρώσετε τη φόρμα για την ηλεκτρονική έγκριση ταξιδίου που θα βρείτε στη διεύθυνση https://esta.cbp.dhs.gov και να τυπώσετε την ηλεκτρονική έγκριση, που θα πρέπει να προσκομίσετε στο αεροδρόμιο αναχώρησης.


- Τι να προσέξετε: Παρότι η Νέα Υόρκη είναι μια ασφαλής πόλη, να προσέχετε τους πορτοφολάδες, ιδιαίτερα σε μέρη με πολύ κόσμο και όταν διασχίζετε διαβάσεις σε μεγάλους δρόμους. Αποφύγετε επίσης τα πάρκα αφού νυχτώσει.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Κάντε μία ψηφιακή βόλτα στη Σκάλα του Μιλάνου

29 Μαϊου 2020, 01:44
Κάντε μία ψηφιακή βόλτα στη Σκάλα του Μιλάνου, ένα από τα διασημότερα οπερατικά θέατρα Οι ...

Νίκησε τον Ιό: Κατεβάστε το επιτραπέζιο επιμορφωτικό παιχνίδι για παιδιά

14 Μαϊου 2020, 02:04
Το επιτραπέζιο παιχνίδι δημιούργησε το Συμβούλιο της Ευρώπης εν μέσω πανδημίας ώστε να βοηθήσει ...

#ΜένουμεΣπίτι: Η ΕΡΤ έγινε ΕΡΤFLIX: Ταινίες και σειρές ντοκιμαντέρ εντελώς δωρεάν

25 Απριλίου 2020, 21:16
Το νέο σύγχρονο περιβάλλον που σχεδίασαν οι τεχνικοί της ΕΡΤ δεν έχει τίποτα να ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
4.00