Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έφοδος σε νέα γιάφκα στη Γλυφάδα

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Έφοδος σε νέα γιάφκα στη Γλυφάδα

Ρεπορτάζ: Στέλιος Βραδέλης

Σε πέμπτο διαμέρισμα - κρησφύγετο των έξι κατηγορούμενων για τρομοκρατία εισέβαλε χθες το βράδυ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, από το οποίο κατέσχεσε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ η έρευνα συνεχιζόταν έως τα ξημερώματα για τον εντοπισμό κι άλλων πιθανών στοιχειων χρήσιμων για την υπόθεση.

Το διαμέρισμα είχε νοικιάσει ο Γιώργος Καραγιαννίδης, επιπλωμένο, πριν από λίγους μήνες στην περιοχή της Γλυφάδας και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ ήταν καταφύγιο τόσο για τον ίδιο, όσο και για άλλους καταζητούμενους συνεργούς του και όχι χώρος μεταφοράς και φύλαξης οπλισμού. Και αυτό το διαμέρισμα είχε ενοικιασθεί με  ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας. Σήμερα πάντως, αναμένεται από την ΕΛΑΣ να δοθούν στη δημοσιότητα οι ψεύτικες ταυτότητες που εντόπισε.

Στο μεταξύ, στην αποκάλυψη της ταυτότητας και τον εντοπισμό των ατόμων με τα οποία συναντήθηκαν το τελευταίο μήνα στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο ορισμένοι από τους έξι συλληφθέντες για τρομοκρατική δράση, έχει στρέψει τις έρευνες της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Από την παρακολούθηση του Γ. Καραγιαννίδη, του Κ. Σακκά και του Αλ. Μητρούσιαπροέκυψαν συναντήσεις τους σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαϊα με μια γυναίκα, περίπου 30 χρονών, με την οποία ο Σακκάς συναντήθηκε στο Αγρίνιο, στο διαμέρισμα που χρησιμοποίησαν ως γιάφκα οι κατηγορούμενοι, αλλά και με ένα 30χρονο άντρα, άγνωστων λοιπών στοιχείων με τον οποίο συναντήθηκαν στη Ναύπάκτο.

Η Αντιτρομοκρατική επίσης αναζητεί την ταυτότητα ενός ακόμη νεαρού ο οποίος βρισκόταν στο Αγρίνιο στις 30 Νοεμβρίου και περίμενε εκεί τον Καραγιαννίδη. Ο νεαρός αυτός άντρας είχε συναντήσεις τις προηγούμενες ημέρες με τους επίσης συλληφθέντες Χρ. Πολίτη και Κ. Σακκά, στην Αθήνα.

Η Αντιτρομοκρατική δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση του Αγρινίου. Τη γιάφκα, στην οποία εντοπίστηκαν ένα καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο άνευ ενδείξεων και ένα περίστροφο «Ζάσταβα», την είχε νοικιάσει ο Γ. Καραγιαννιδης, ο οποίος ήταν ο ενοικιαστής και των δύο ακόμη γιαφκών σε Νέα Σμύρνη και Πειραιά. Μια ημέρα πριν συλληφθούν οι έξι, στην ασφάλεια Αγρινίου δηλώθηκε η κλοπή ενός αυτοκινήτου μάρκας Νισάν. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε το βράδυ του Σαββάτου καλυμμένο με κουκούλα, την οποία είχε αγοράσει στις 29 Νοεμβρίου ο Σακκας από πολυκατάστημα στην Αθήνα και την οποία μετέφερε στο Αγρίνιο μαζί με 2 κράνη μοτοσικλέτας, που βρέθηκαν στη γιάφκα. Οι Σακκας και Μητρούσιας επίσης βρισκόταν στην πόλη του Αγρινίου. Ξαφνικά το απόγευμα της Παρασκευής με δύο διαφορετικά δρομολόγια του ΚΤΕΛοι τρεις επέστρεψαν στην Αθήνα. Η Αντιτρομοκρατική όμως εκτιμά πως στο Αγρίνιο είχε μείνει μια ακόμη ομάδα η οποία διέφυγε της σύλληψης.

Οι συλληφθέντες είχαν επίσης σχέσεις με τρία άτομα στην Πάτρα. Η ταυτότητα των δύο είναι γνωστή στην αστυνομία, όπως επίσης και το σπίτι που έδιναν ραντεβού. Πρόκειται για μια παλιά μονοκατοικία στην οδό Τριτάκη. Στοιχεία επίσης αναζητούνται για τρία ακόμη άτομα με τα οποία ορισμένοι από τους συλληφθέντες είχαν συχνές συναντήσεις σε Εξάρχεια, Κουκακι και Πειραιά. Όπως έγινε γνωστό από τις καταθέσεις ατόμων που προσήχθησαν για την ίδια υπόθεση στην Αντιτρομοκρατική αλλά τελικά αφέθησαν ελεύθεροι,ο Σακκας, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες προσπάθησε να βρει δουλειά σε καφετέρια χωρίς όμως να τα καταφέρει ήταν συγκάτοικος με τον Γεράσιμο Τσάκαλο που συνελήφθη για τα τρομοδέματα και τον Δημήτρη Μιχάηλ σε διαμέρισμαεπί της οδού Σπ. Τρικούπη στα Εξάρχεια. Συχνός επισκέπτης του σπιτιού ήταν πρόσωπο, που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί γιαένοπλη ληστεία τράπεζας στο Γκύζη.

Η Αντιτρομοκρατική έχει προσανατολίσει μεγάλο μέρος των ερευνών της στον εντοπισμό έξι ακόμη ατόμων τα οποία είτε κατηγορούνται, είτε σύμφωνα με την αστυνομία συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι τέσσερις καταζητούμενοι βάσει ενταλμάτων για τους Πυρήνες της Φωτιάς -τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος, ο αδελφός του Γεράσιμου Τσάκαλου, Παναγιώτης, ο Νταμιάν Μπολάνο, καθώς και οι επικηρυγμένοι για συμμετοχή στους «ληστές με τα μαύρα»Μάριος Σεισίδης και Γρηγόρης Τσιρώνης.

Στο μικροσκόπιο όμως των ερευνών βρίσκονται οι επιστολές και τα ηλεκτρονικά αρχεία που κατασχέθηκαν στις γιάφκες. Οι αστυνομικοί ψάχνουν περισσότερα από 1000 cdκαι dvd, φορητούς και σταθερούς υπολογιστές στοιχεία για τη δράση των συλληφθέντων.


Λερναία Υδρα η νέα γενιά τρομοκρατών
ΡεποΡτάζ: Λία Νεσφυγέ

«Λερναία ύδρα» θυμίζειη νέα γενιά των τρομοκρατικών οργανώσεων, αφού παρά τα χτυπήματα που δέχεται τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες από την αστυνομία, εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρή απειλή. Οι έφοδοι στην αποθήκη και τα διαμερίσματα - γιάφκες έφεραν στα χέρια της ΕΛΑΣ δεκαέξι όπλα διαφόρων τύπων, αλλά αυτό που αποδεικνύεται μέχρι τώρα είναι ότι οι τρομοκράτες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν βαρύ οπλοστάσιο.

Ηαστυνομία εξετάζει το σενάριο να υπάρχουν κοινό ταμείο, κοινή πηγή εξασφάλισης οπλισμού μεταξύ των οργανώσεων και ενδεχομένως και κοινοί χώροι φύλαξης του οπλοστασίου τους.

Στελέχη της ΕΛΑΣ εκφράζουν την πεποίθηση ότι έχουν χτυπήσει στην καρδιά των τρομοκρατικών οργανώσεων και πιστεύουν ότι αρκετά από τα όπλα που βρέθηκαν το Σάββατο περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο της Σέχτας Επαναστατών, αν και ανάμεσά τους δεν περιλαμβάνονται τα τρία όπλα- σφραγίδες της οργάνωσης: τα δύο εννιάρια πιστόλια και το υποπολυβόλο τύπου σκόρπιον τα οποία εχει χρησιμοποιησει ηστις ενοπλες επιθεσεις τηςκαι στα δυο δολοφονικα πληγματα με θυματα τον αστυνομικο της Αντιτρομοκρατικης Υπηρεσιας Νεκταριο Σάββα και Σωκρατη Γκιολια. Ωστόσο, το γεγονός ότι μεταξύ των συληφθέντων περιλαμβάνονται πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για συμμετοχή στην οργάνωση Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς περιπλέκει τα δεδομένα και έως τώρα η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να αποδείξει σε ποιά οργάνωση ανήκουν οι έξι συλληφθέντες του περασμένου Σαβββάτου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, τα τρία διαμερίσματα και η αποθήκη όπου εισέβαλε το περασμένο Σάββατο παραπέμπουν περισσοτερο σεαποθήκες- «κέντραδιανομης οπλισμού»ακομα και ορμητηριαγια ενεργειες, παρά σε κρυσφυγετα μιας συγκεκριμενης περιχαρακωμενηςοργάνωσης , στα προτυπατων τρομοκρατικων οργανωσεων του παρελθοντος .

Τόσο η Σέχτα Επαναστατών, όσο και η Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς, πάντως, στις προκηρύξεις τους έχουν πει ξεκάθαρα ότι διαθέτουν μεγάλες «επιχειρησιακές δυνατότητες».Μαζί με τη φωτογραφία του οπλοστασίου της, η Σέχτα ανέφερε στην τελευταία της προκήρυξη ότι οπλίζεται ξανά και πρόσθεταν ότι στην αρχή διέθεταν «δύο- τρία όπλα,μερικά βιβλία και κάποιες παραβατικές γνώσεις από προηγούμενες εμπειρίες του παρελθόντος». Στην πορεία τους, όμως, εξοπλίσθηκαν -«οι άνδρες και οι γυναίκες της οργάνωσης και τα όπλα τους είναι έτοιμα να μιλήσουν».

Στην ίδια λογική αναβαθμίσθηκε καιη Συνομωσια Πυρήνων της Φωτιας. Τα μέλη της από «μωρά της τρομοκρατίας» και «εμπρηστές της κατσαρόλας» προχώρησαν σε βομβιστικές επιθέσεις. Η αντίδραση της οργάνωσης στις συλλήψεις προσώπων που κατηγορούνται ως μέλη της ήταν αυτό που παραδεχόταν στην προκήρυξή της, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για τα τρομο-δέματα:φαίνεται ότι οργανωσε δικτυο παρανομιας για τα μελη της που καταζητουνται, ενώ σε επικοινωνιακό επίπεδο εμφάνισε και σήμα- ταυτότητα.


Ρεπορτάζ: Μίνα Μουστάκα

Τα ύποπτα δρομολόγια με προορισμό τη Ναύπακτο, το Αγρίνιο και την Πάτρα κατηγορουμένων που φέρονται ως μέλη άγνωστης - επί του παρόντος - τρομοκρατικής οργάνωσης περιγράφει στην πολυσέλιδη κατάθεσή του αξιωματικός της αντιτρομοκρατικήςυπηρεσίας.

Ο κ. Ελευθέριος Χαρδαλιάς, ο οποίος από τις αρχέςτου περασμένου Νοεμβρίου είχεαναλάβειτην «επιχείρηση παρακολούθησης» των συλληφθέντων, μιλάει για τις συναντήσεις κατηγορουμένων με πρόσωπα των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Όλα ξεκίνησαν- σύμφωνα με τον μάρτυρα -μετά τις συλλήψεις των ήδη προφυλακισμένων Γεράσιμου Τσάκαλου και Παναγιώτη Αργυρού για τα δέματα βόμβες.Οι αρχές μετά από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιώντου Γερ. Τσάκαλου έπεσαν πάνω σε έναν από τους έξι κατηγορούμενους, που απολογούνται σήμερα στον 31ο τακτικό ανακριτή για τρία κακουργήματα.

Η τελευταία παρακολούθηση , όπως προκύπτει από την ίδια κατάθεση , έγινε το Σάββατο, 4-12-2010 . «Την ημέρα εκείνη εντοπίστηκεο Γ. Καραγιαννίδηςκοντά στο σπίτι που διατηρούσαν στον Πειραιάκρατώντας δύο πασσάλουςκαι μία σακούλαπου περιείχε ένα φτυάρι και άλλο σκαπτικό εργαλείο, πιθανόντσουγκράνα . Λίγο μετά βγήκε και οΑλ. Μητρούσιαςμε τον ορειβατικό σάκο . Στις 13.09οι Μητρούσιας και Σακκάςεντοπίστηκαν να εισέρχονταιστην οδό Καισαρείας, στη Νέα Σμύρνη . Επειδή οι εν γένει κινήσεις τουςκρίθηκαν ιδιαίτερα ύποπτες καιπροσομοίαζαν με προπαρασκευαστικές πράξειςεγκληματικών ενεργειώνμε πιθανά ανθρώπινα θύματααποφασίστηκε η προσαγωγή τους ,προκειμένου νααποκλειστεί τέτοιο ενδεχόμενο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αστυνομικός.

Με λεπτομέρειεςπεριγράφει επίσης οΕλ. Χαρδαλιάς και ένα από τα ταξίδια των κατηγορουμένων που δεν θεωρήθηκεαθώο από τις αρχές. «Στις 23-11-10 - λέει ο μάρτυρας -ο Κ. Σακκάς πήγε με το αυτοκίνητό τουστη Ναύπακτο, όπου συναντήθηκε με άγνωστοάνδρα περίπου 30 ετών , αξύριστο. Στη συνέχεια μόνος του κατέληξε στο Αγρίνιο ,όπου εισήλθε σεσυγκεκριμένο διαμέρισμα.Στις 24-11-10 και ώρα 6.00 επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό τουμε άγνωστη γυναίκα ,η οποία έφερε μαζί τηςμεγάλο ορειβατικό σάκο. Κατέληξε στη Ναύπακτο ,όπου εντοπίστηκε μόνος του σε παγκάκι της παραλίαςκαι στη συνέχεια επέστρεψε στην παραλία όπου συναντήθηκε με τον Αλ. Μητρούσια .Οι δυο τους με το αυτοκίνητο του Σακκά πήγανστο Θέρμο και κατέληξαν στο ΚΤΕΛ του Αγρινίου. Εκεί ο Μητρούσιαςαποβιβάστηκεαπό το αυτοκίνητο του Σακκά έχοντας μαζί του το σάκο ,επιβιβάστηκε στο λεωφορείο για την Αθήνα ».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας περιγράφει ότι μέσω παρακολούθησης των κατηγορουμένωνεντόπισανκαι την αποθήκη που ενοικίαζαν στη Νέα Σμύρνη έναντι 100 ευρώ το μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως όσα αναφέρει ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν επαρκούν για να στοιχειοθετήσουν το κακούργημα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι δεν προκύπτουν ούτε καν ενδείξεις ότιοι συλληφθέντες είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως τους εμφανίζει το κατηγορητήριο.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεταικαι κατάθεση της ιδιοκτήτριας της αποθήκηςόπου εντοπίστηκαν τα όπλα στη Νέα Σμύρνη, η οποίααναφέρει ότιη ενοικίαση έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2010 από άνδρα που της συστήθηκε ως «Ανέστης». « Μου είπε ότι μένει στο κέντρο της Αθήνας. Είναι επαγγελματίας μουσικόςκαι θέλει την αποθήκηγια να βάλει εξοπλισμό μουσικής», καταθέτει χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια.

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0