Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η λέξη ‘τρόικα’ ως όρος της Οικονομικής Επιστήμης - του Ιωάννη Καμάρα

Αρχική | Απόψεις | Η λέξη ‘τρόικα’ ως όρος της Οικονομικής Επιστήμης - του Ιωάννη Καμάρα

Η τρόικα ήταν ένα μεταφορικό μέσο το οποίο στην εποχή της τσαρικής Ρωσίας αποτελούσε το κατ’ εξοχήν σύμβολο της υψηλής κοινωνικής θέσης τών αρχόντων. Οι επίσημες εμφανίσεις των ευγενών πού επέβαιναν στό όχημα αυτό αποκτούσαν ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια.

Η τρόικα είναι ένα έλκηθρο μέ ολισθητήρες που τό σέρνουν τρία άλογα τα οποία καθοδηγεί ένας κομψά ενδεδυμένος αμαξάς. Το δε ζέψιμό τους γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από ειδικούςμεσαίο άλογο καλπάζει με γρήγορο ρυθμό, ενώ τά δύο πλαϊνά, παρατεταγμένα ελαφρώς λοξά σε σχέση με το μεσαίο, τρέχουν το ένα αγριεμένο και τό άλλο φρόνιμο. ώστε νά εξασφαλίζεται τό επιθυμητό βάδισμα κατά την κοινή πορεία και των τριών αλόγων. Το

Τώρα, στο ερώτημα πως συνέβη και το όνομα τού μέσου αυτού μεταφοράς (της τρόικας) καθιερώθηκε στη χώρα μας ως όρος τής ασκούμενης μακρο-οικονομικής πολιτικής υπάρχει απάντηση καί είναι νομίζω πειστική:

(α) Το έλκηθρο με τους ολισθητήρες (και όχι με τροχούς όπως συνηθίζεται σήμερα στις άλλες χώρες) ταυτίζεται με την Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας της κατά την προηγούμενη 30ετία, αρχής γενομένης από τη 10ετία τού ‘80.

(β) Τα τρία άλογα πού σήμερα σέρνουν το έλκηθρο (δηλαδή την Ελλάδα και την οικονομία της) ταυτίζονται με τους τρεις Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους έχουν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες για την άσκηση της  οικονομικής πολιτικής, με κυρίαρχο το μεσαίο άλογο, δηλαδή το ΔΝΤ.

(γ) Τον κομψοντυμένο αμαξά που ελέγχει το βάδισμα των αλόγων, τον υποδύεται ο Πρωθυπουργός της χώρας, από τον οποίο όμως έχουν αφαιρεθεί τα χαλινάρια.

(δ) Το ζέψιμο των αλόγων έχουν αναλάβει οι επιβάτες της τρόικας (ειδικοί κερδοσκόποι της παγκόσμιας αγοράς), οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αγωνιούν για το αν και πότε θα εισπράξουν τα πανωτόκια τους (spreads).

Συμπέρασμα: Εκ των ανωτέρω αποδεικνύεται ότι ο λόγος για τον οποίο η λέξη Τρόικα καθιερώθηκε ως όρος της Οικονομικής Επιστήμης είναι η απόλυτη ταύτιση των χαρακτηριστικών του οχήματος αυτού με τα  χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τη ‘βύθιση του Τιτανικού’ και την ‘απώλεια της εθνικής κυριαρχίας’…

*Ο Ιωάννης Καμάρας (PhD Economics) διετέλεσε Επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης επί Σκανδάλου Κοσκωτά.

Statesmen





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
3.00