Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τα ΜΜΕ χρειάζονται ηγέτες - του Χάρη Παυλίδη

Αρχική | Απόψεις | Τα ΜΜΕ χρειάζονται ηγέτες - του Χάρη Παυλίδη

Η ελληνική κοινωνία και οικονομία βρίσκονται σε μετάβαση, και αυτό έχει επιπτώσεις και στο χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Η οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που έτσι κι αλλιώς επικρατούσε στον εκδοτικό χώρο, οδήγησαν αναπόφευκτα σε μια κατάσταση από την οποία είναι δύσκολο έως αδύνατον να βγουν τα ΜΜΕ χωρίς σημαντικές απώλειες, όσες απεργίες κι αν προκηρυχθούν στο προσεχές διάστημα.

Δεν δικαιολογείται κανείς να υποστηρίζει ότι δεν περίμενε να οδηγηθούν τα πράγματα στη σημερινή πραγματικότητα. Το έδαφος είχαν προετοιμάσει η παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού εκ μέρους της πολιτείας, που είχε ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις στο χώρο των ΜΜΕ, να γίνονται από επιχειρηματίες οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης για τις κύριες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Και μέχρι σήμερα, όλοι «βολευόμασταν» με τους εργολάβους και τους άλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι έβαζαν λεφτά για να εισπράξουν πολλαπλάσια από αυτά που επένδυαν.

Τώρα όλοι, κράτος και δημοσιογραφικός κόσμος, είμαστε δέσμιοι των εξελίξεων που κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι για τον δημοσιογραφικό κόσμο. Οι εφημερίδες, ο περιοδικός Τύπος, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, ακόμα και η διαδικτυακή μορφή ενημέρωσης, εισήλθαν στη φάση της βαθιάς κρίσης. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει έξοδος παρά μόνο συρρίκνωση. Ενδεχομένως αυτές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκαστικά θα κληθούμε να επιβιώσουμε, να σταθούν αφορμή προκειμένου να επανασχεδιάσουμε το παρόν και το μέλλον της δημοσιογραφίας.

Ίσως και να αποτελέσουν μια πρόκληση ώστε όλοι οι παροικούντες στην επικοινωνία-εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ηλεκτρονικές εφημερίδες του διαδικτύου, διαφημιστικές- κατανοήσουν τα λάθη τους και συνεννοηθούν, ώστε η δουλειά μας να ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία που έχασε μαζί με την εκτίμηση της προσφοράς της στη κοινωνία.

Είναι μια καλή ευκαιρία να αναζητηθούν ηγέτες που θα πάρουν τον Τύπο στα χέρια τους και θα εμπνεύσουν όραμα και ιδανικά. Να αναζητηθούν εκδότες που γνωρίζουν και αγαπούν-κυρίως αυτό- αυτή τη δουλειά, δημοσιογράφοι που έχουν ψυχή και μεράκι, διαφημιστές που σέβονται τη δουλειά τους και εκτιμούν το ρόλο των ΜΜΕ, και τέλος, και αφού εμείς τα «βρούμε», να καλέσουμε το Κράτος να εφαρμόσει ένα θεσμικό πλαίσιο αυστηρό αλλά λειτουργικό και σύγχρονο.

Statesmen





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0