Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Tarte flambée - του Γιάννη Λεμονή*

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Συνταγές | Tarte flambée - του Γιάννη Λεμονή*


Επιτέλους έπιασε κρύο. Σκέφτηκα να ετοιμάσω για το βράδυ κάτι πολύ αγαπημένο, από την Αλσατία, που το φτιάχνω πολύ συχνά. Όχι δεν είναι πίτσα. Είναι πολύ πιο φίνο και πάει με κόκκινο κρασί, δίπλα στο τζάκι.





ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

3 μεγάλα κρεμμύδια

1 ποτήρι κρασί άσπρο

2 κ.σ.  βούτυρο

150 γρ. μπέικον

200 m.l. κρέμα γάλακτος, πυκνή για φαγητό.

400 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (Edam ή Gouda)

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, μοσχοκάρυδο.

Ζύμη για ψωμί ή πίτσα.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε σε βούτυρο. Προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο τσιγαρίζουμε λίγο ακόμα, ρίχνουμε το κρασί, σκεπάζουμε και αφήνουμε λίγο μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά την κρέμα γάλακτος, το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Ανοίγουμε τη ζύμη πολύ λεπτή και την στρώνουμε σε ένα ταψί (στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο) που έχουμε βάλει χαρτί αντικολλητικό. Απλώνουμε τα κρεμμύδια, από πάνω την κρέμα γάλακτος όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε και τέλος το τριμμένο τυρί. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, σε δυνατή κάτω φωτιά για 10 περίπου λεπτά και μετά στον αέρα στους 180° για λίγο ακόμα μέχρι να δέσει και να αρχίσει να στεγνώνει η γέμιση. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε μερίδες με τον τροχό της πίτσας.

 

λεμονης* Ο κ. Γιάννης Λεμονής είναι συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής:
Η μαγειρική των Γάλλων συγγραφέων.
Οι συνταγές της κυρίας Μπήτον και οι Άγγλοι συγγραφείς.
Στα συμπόσια των αρχαίων.
Η Λατινική Αμερική, οι συγγραφείς και η κουζίνα της.
Οι γεύσεις στη λογοτεχνία: Γαλλία.
Οι γεύσεις στη λογοτεχνία: Αρχαία Ελλάδα.
Το νέο του βιβλίο είναι το ιστορικό μυθιστορήμα "Φόνος στην κουζίνα του Πτολεμαίου" (269 π.Χ. Οικουμένης και γεύσεων περιήγησις)
Ένα βιβλίο που μέσα από μια αστυνομική δράση παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια και παράλληλα περιγράφει τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας. Μια ανθολογία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σχετικά με το φαγητό, με πολλά αποσπάσματα από κείμενα γαστρονόμων φιλοσόφων και ποιητών της εποχής εκείνης. Η μαγειρική της αρχαιότητας δοσμένη με πρωτότυπο τρόπο και με πολλές συνταγές που μπορείτε κι εσείς να μαγειρέψετε.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Εύκολη πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο

05 Οκτωβρίου 2022, 21:30
Πανεύκολη και μυρωδάτη! Εύκολη συνταγή για πορτοκαλόπιτα     Εύα Παρακεντάκη 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ Αν ψάχνεις μια συνταγή για γλυκό που ...

Μουστοκούλουρα, μια συνταγή από τα Σπάτα

26 Σεπτεμβρίου 2022, 19:10
Βρίσκουμε καλό μούστο και φτιάχνουμε τα δικά μας μουστοκούλουρα. Η συγκεκριμένη συνταγή τα κάνει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0