SPD: «κουρέψτε» το ελληνικό χρέος
O αντικαγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης ζητούν από την Αγκελα Μέρκελ να προωθήσει μία «ευρωπαϊκή λύση» στη Σύνοδο Κορυφής. Θυελλώδης συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ.
Η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) ασκεί οξεία κριτική στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για αναποφασιστικότητα και έλλειψη ευρωπαϊκού προσανατολισμού, η οποία παρατείνει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και δημιουργεί αμφιβολίες στις αγορές για το μέλλον της.
Με άρθρο τους στους Financial Times οι Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ (επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD και αντικαγκελάριος στην προηγούμενη κυβέρνηση) και Πέερ Στάινμπρουκ (υπουργός Οικονομικών στην ίδια κυβέρνηση), ζήτησαν από την Αγκελα Μέρκελ να προωθήσει μια «ευρωπαϊκή λύση» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, χάριν του κοινού νομίσματος και της κοινής μοίρας των ευρωπαϊκών χωρών.
Παράλληλα, οι δύο ισχυροί άνδρες της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης πρότειναν ένα σχέδιο για να σταματήσει η σημερινή αβεβαιότητα, το οποίο βασίζεται σε τρεις άξονες:
- «Κούρεμα» (haircut) σημαντικού μέρους του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.
- αύξηση πόρων του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (σήμερα διαθέτει 750 δισ. ευρώ) για εγγύηση χρέους άλλων χωρών, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, που κινδυνεύουν, αν και είναι φερέγγυες, να «πνιγούν» από την κερδοσκοπία των αγορών.
- περιορισμένη έκδοση ευρωομολόγων μεσοπρόθεσμα, σε συνδυασμό με προώθηση μεγαλύτερης δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην Ευρώπη.
«Αυτά τα μέτρα μπορούν να αποδόσουν, μόνο αν ληφθούν ταυτόχρονα», αναφέρουν οι δύο πολιτικοί, προσθέτοντας ότι «κανένα από μόνο του δεν θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα».
Παράλληλα, όπως αναφέρουν, με το σχέδιο αυτό θα προστατευθεί η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία διαφορετικά κινδυνεύει να γίνει η "κακή τράπεζα" της Ευρώπης, αναφορά που παραπέμπει στον κίνδυνο ζημιών της ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος.
«Οι περικοπές δεν αρκούν»
Ειδικά για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σημειώνουν ότι χρειάζονται επειγόντως να απαλλαγούν από ένα σημαντικό μέρος του χρέους τους.
«Οι επώδυνες μειώσεις δαπανών και οι διαρθρωτικές αλλαγές - σε έκταση πρωτάκουστη για τη σύγχρονη οικονομική Ιστορία - δεν αρκούν για να τις βγάλουν από την παγίδα του χρέους τους», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι «για το συμφέρον όλης της Ευρώπης χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε το χρέος τους».
Ελλειμμα «πολιτικού θάρρους»
Στο ζήτημα των ευρωομολόγων, ο κ. Στάινμαγιερ και ο κ. Στάινμπρουκ αναφέρουν ότι η Γερμανία πρέπει να υποστηρίξει την ιδέα, καθώς οι αγορές περιμένουν τώρα ένα πολιτικό μήνυμα ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι αμετάκλητη, αλλά σημειώνουν ότι η έκδοσή τους πρέπει να αφορά ένα περιορισμένο ποσοστό του δημοσίου χρέους για να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος και μόνο σε συνδυασμό με μεγάλης έκτασης πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να καλυφθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νομισματικής και πολιτικής ενοποίησης. Αυτό, κατά την άποψη των συγγραφέων, σημαίνει αυστηρότερο έλεγχο στη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα, μαζί με ελάχιστους κανόνες για τις πολιτικές μισθών και κοινωνικών δαπανών, καθώς και τη φορολογία των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου.
"Σήμερα, η έλλειψη πολιτικού θάρρους θέτει σε κίνδυνο το ευρώ", αναφέρουν, προσθέτοντας ότι "η Γερμανία δεν είναι αθώα από την άποψη αυτή". Προχωρώντας ακόμη περισσότερο την κριτική τους, δηλώνουν: "Η απομόνωση της Γερμανίας έγινε πραγματική ανησυχία. Τώρα χρειαζόμαστε ένα σήμα ότι η Γερμανία θέλει μια πιο ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μία πιο γερμανική Ευρώπη".
Όσον αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιρλανδικές τράπεζες, τα κορυφαία στελέχη της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνουν να καταργηθεί η πλήρης κρατική εγγύηση που έχει δοθεί για αυτά, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, με τους ιδιώτες επενδυτές να αναλαμβάνουν ένα δίκαιο μέρος του κόστους. Αν, προσθέτουν, συνεχισθεί η εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης, τότε αυτή θα παρέχει σταθερή βάση για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.
«Η Μέρκελ βλάπτει σοβαρά την Ευρώπη»
Παραμονή της συνόδου κορυφής, σκληρή επίθεση στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή πολιτική της εξαπέλυσαν σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Μπουντεσταγκ ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Β. Στάινμαγερ (και αντικαγκελάριος στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ), καθώς και ο εκπρόσωπος του κόμματος των «Πράσινων».
«Η Άγκελα Μέρκελ βλάπτει όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και τη Γερμανία», είχε υποστηρίξει λίγο πριν την συνεδρίαση του κοινοβουλίου ο Γκάμπριελ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Handelsblatt.
Ο Γκάμπριελ σημειώνει ότι για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης χρειάζονται πολύ περισσότερα από την «τήρηση του μέτρου» στις κρατικές δαπάνες, που είναι η γραμμή της Μέρκελ και επικαλείται το γεγονός ότι «σε μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες περιήλθαν και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που για μεγάλο διάστημα είχαν μικρότερο δημόσιο χρέος από τη Γερμανία».
Ο πρόεδρος του SPD, τασσόμενος υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγου, κάτι το οποίο απέκλεισε εκ νέου χθες η Μέρκελ- το χαρακτηρίζει «σαφές δείγμα» για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη.
Ο Γκάμπριελ επέκρινε την καγκελάριο Μέρκελ υποστηρίζοντας ότι είτε «δεν έχει αντιληφθεί την ιστορική αποστολή της για μία νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ιδέα», είτε ότι «φοβάται πολύ το κόμμα της και την κοινή γνώμη». Αλλά δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει, αν είχε συνειδητοποιήσει την ευθύνη της για το μέλλον της Ευρώπης και της Γερμανίας».
«Δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ.
«Το ερώτημα είναι εάν αυτά που υπερασπίζεται η Μέρκελ στις Βρυξέλλες είναι όντως τα γερμανικά συμφέροντα. Η καγκελάριος εναποθέτει τις ελπίδες της στις διακοπές των Χριστουγέννων, ευελπιστώντας ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν και πως τη νέα χρονιά οι αγορές δεν θα αρχίσουν νέες επιθέσεις. Πρόκειται για μια εικονική ηρεμία».
Τέλος, ο Στάινμάγερ κατηγόρησε την Μέρκελ ότι δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κρίσης, ενώ δεν ακούει και τα σήματα συναγερμού που στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την Φρανκφούρτη.
Πράσινα βέλη
Ο Γιούργκεν Τρίτιν, εκ των ηγετών των «Πρασίνων» στην Μπουντεσταγκ, δήλωσε πως η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετωπίζεται σε όλη την Ευρώπη σαν «τευτονικό αποταμιευτικό τέρας» του οποίου οι ενέργειες έχουν οξύνει την κρίση. Την κατηγόρησε για «αποπροσανατολισμό» ενώ πρόσθεσε πως κινείται από φόβο έναντι του λαϊκού Τύπου.
Πάντως η Μέρκελ εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τις φιλοευρωπαϊκές της περγαμηνές και επέμεινε ότι η προστασία του ευρώ είναι η ύψιστη προτεραιότητά της.
«Κανείς στην Ευρώπη δεν θα εγκαταλειφθεί» διακήρυξε, προσθέτοντας: «Η Ευρώπη επιτυγχάνει μόνον όταν εργαζόμαστε από κοινού». Ωστόσο, η Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της τόσο στην έκδοση ευρωομολόγου όσο και στην αύξηση των πόρων του Μηχανισμού Διάσωσης των υπρεχρεωμένων χωρών.
Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες: Μπακάλικη τακτική
Για «μπακάλικη τακτική» κατηγορεί από την πλευρά του τη Μέρκελ ο επίσης γερμανός Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στο Στρασβούργο ο Μάρτιν Σουλτς κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «ακολουθούν μία τακτική σαλαμοποίησης με δραματικές επιπτώσεις» και τους κάλεσε να ανοίξουν επιτέλους τα χαρτιά τους και να εξηγήσουν τους πραγματικούς κινδύνους για την Ευρωζώνη.
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών τόνισε πως η Μέρκελ διακρίνεται ιδιαίτερα στην «μπακάλικη τακτική», καθώς μας λέει συνεχώς τί δεν πρέπει να κάνουμε και μόνο στο τέλος παραδέχεται αυτό που πρέπει να κάνει η ίδια.
Ο Μάρτιν Σουλτς συμφωνεί με την πρόταση Γιουνκέρ για την έκδοση ευρωομολόγου, μία πρόταση, η οποία στο κάτω-κάτω «δεν προέρχεται από κανέναν αριστερό εξτρεμιστή, αλλά από τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Σουλτς επεσήμανε η Γερμανία θα πρέπει να επιθυμεί το ευρώ περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, γιατί αν αποχωρούσε από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και επανέφερε το μάρκο, τότε οι γερμανικές εξαγωγές θα κατέρρεαν.
Αποστολή: Δημήτρης Κεφαλίδης (Γερμανία)
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα