Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Απεβίωσε ξαφνικά ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Τομάζο Σιόπα

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Απεβίωσε ξαφνικά ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Τομάζο Σιόπα

Σε ηλικία 70 ετών πέθανε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Τομάσο Πάντοα Σιόπα, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα συμβούλου του Γ.Παπανδρέου σε θέματα μακροοικονομίας.


Ο θάνατός του ήταν ξαφνικός καθώς υπέστη καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου που παρέθετε σε δεκάδες φίλους και συναδέλφους του στο Παλάτσο Σακκέτι, στη Ρώμη.

 

Ο Τομάσο Σιόπα, είχε αναλάβει με απόφαση του πρωθυπουργού καθήκοντα συμβούλου του σε θέματα Οικονομίας και συγκεκριμένα, μακροοικονομίας, φορολογικά, τραπεζικά και διαχείρισης χρέους.

Συλλυπητήρια από τον Γ.Παπανδρέου

Τη μεγάλη του λύπη για το θάνατο του Ιταλού συμβούλου του εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων ο Γ.Παπανδρέου αναφέρει ότι "η συμβολή του στη δημιουργία και την πορεία του Ευρώ ήταν ανεκτίμητη, καθώς ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του Ευρώ".

Και προσθέτει: "Θέλησε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα να συμπαρασταθεί και έμπρακτα. Ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στην πρότασή μου, πριν από λίγους μήνες, να συνεργαστούμε στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη και πρωτόγνωρη κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες. 

Γνώριζε καλά ότι η κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα είχε διαστάσεις Ευρωπαϊκές. Και συνέβαλε στις προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα σε πρόσφατες Συνόδους Κορυφής για την αντιμετώπιση μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης.

Αισθάνομαι χρέος να αναγνωρίσω την μεγάλη και ανιδιοτελή συμβολή του σε αυτήν την δύσκολη μάχη που δίνει η χώρα μας. Ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στην προσπάθειά μας και μίλησε δημόσια γι’ αυτή.

Σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξε πραγματικός Έλληνας."

Ο ευρωπαϊστής συνεργάτης του Ρομάνο Πρόντι

Γεννημένος στο Μπελούνο της βόρειας Ιταλίας, το 1940, ο Σκιόπα εθεωρείτο ένας από τους εγκυρότερους οικονομολόγους της χώρας. Αναλυτής της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου Μποκκόνι, με ειδίκευση στο Massachusetts Institute of Technology.

Όπως τονίζουν σήμερα οι Ιταλοί σχολιαστές, ήταν ανέκαθεν ένθερμος φιλοευρωπαϊστής, αρχίζοντας από την περίοδο κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα της γενικής διεύθυνσης των χρηματικών και οικονομικών υποθέσεων της τότε ΕΟΚ - το 1979 - σε στενή συνεργασία με τον Χέμουτ Σμιτ και τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. 

Το 1984, Ο Σκιόπα, έγινε αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας, με επικεφαλής, τότε, τον μελλοντικό πρόεδρο της δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι. Στενός συνεργάτης του Ζάκ Ντελόρ, διαδέχθηκε τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην προεδρία του ιδρύματος που έφερε το όνομά του.

Το 1998, έγινε μέλος του πρώτου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με επταετή θητεία.

Από το 2006, μέχρι το 2008, διετέλεσε υπουργός οικονομικών, στην δεύτερη κυβέρνηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Ο Πρόντι δήλωσε «συντετριμμένος, βαθύτατα λυπημένος, από το θάνατο του Πάντοα Σκιόπα, ενός στενότατου φίλου και συνεργάτη». Κατά την κυβερνητική του θητεία, ο Τύπος είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με δυο τοποθετήσεις του Σκιόππα: την αναφορά στην ανάγκη «να πληρώνουν όλοι οι πολίτες τους φόρους, χωρίς κατήφεια» και στην δήλωσή του υπέρ της προσπάθειας «να βγουν από το σπίτι και να δραστηριοποιηθούν οι αιώνιοι έφηβοι, οι λεγόμενοι μαμάκηδες».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται και στο πιο πρόσφατο επαγγελματικό του καθήκον, στον ρόλο του συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση, υπό τον όρο να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ετοιμάσει», είχε δηλώσει πρόσφατα ο ιταλός οικονομολόγος.

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0