Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ίμβρος και Τένεδος - Ελληνισμός: Ώρα μηδέν!

Αρχική | Απόψεις | Ίμβρος και Τένεδος - Ελληνισμός: Ώρα μηδέν!

Με χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι η Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), γνωμάτευσε αρνητικά ως προς την παραβίαση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στα νησιά Ρόδο και Κω.

 

 

Συγκεκριμένα η Επιτροπή ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα – με μόνη μειοψηφία των Τούρκων βουλευτών - Έκθεση του Ελβετού βουλευτή Άντρεας Γκρος για την κατάσταση των Ελλήνων υπηκόων που έχουν υπόβαθρο τουρκικής κουλτούρας στα νησιά αυτά και, σύμφωνα με την οποία, οι κάτοικοί τους, είναι περήφανοι για την ελληνική τους υπηκοότητα και παρόλο που έχουν στενούς μορφωτικούς και άλλους δεσμούς με την Τουρκία, εν τούτοις δεν θεωρούν πως είναι Τούρκοι. Παράλληλα, ο κ. Γκρος συγχαίρει τις Ελληνικές Αρχές για την ειλικρινή διάθεσή τους να προστατεύσουν τα ιστορικά μνημεία των νησιών χωρίς καμία διάκριση.

 

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Άντρεας Γκρος, γνωστός για την αντικειμενικότητά του, είναι εισηγητής στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και θεωρείται από τα πιο πεπειραμένα στελέχη του.

 

Το 2008 ωστόσο, ο κ. Γκρος, κατόπιν επανειλημμένων επισκέψεων στην Ίμβρο και την Τένεδο, είχε συντάξει σχετική Έκθεση – βόμβα για την Τουρκία, αναφορικά με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων στα νησιά αυτά, της οποίας απόσπασμα αξίζει να παραθέσουμε:

 

«Οι αριθμοί», παρατηρεί ο Ελβετός βουλευτής, «μιλούν από μόνοι τους: το 1960, 5.487 ελληνικής καταγωγής και 289 τουρκικής καταγωγής ζούσαν στην Ίμβρο. Το 1970 οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 2.571 και 4.020. Το 1985, 472 και 7.138. Και το 1990, 300 και 7.200», ενώ ο ίδιος κάνοντας σύγκριση μεταξύ των κατοίκων που έχουν υπόβαθρο τουρκικής κουλτούρας στη Ρόδο και Κω και των κατοίκων ελληνικής καταγωγής στα νησιά της Ίμβρου και Τενέδου, κατέληξε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ομοιότητα. «Οι πρώτοι ζουν σε συνθήκες απόλυτα ικανοποιητικές, ενώ οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα», σημείωσε.

 

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι, η Ίμβρος και η Τένεδος, τα δύο μικρά νησάκια, που πολλοί χαρακτηρίζουν ως μία «μικρή Κύπρο», παραχωρήθηκαν με ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης στην Τουρκία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, με την οποία, ως γνωστόν, η τελευταία επέβαλε τους όρους της. Εφεξής, τα δύο μικρά νησάκια του Ανατολικού Αιγαίου δεν θα ανήκαν πλέον στην Ελλάδα, αλλά στη νεοσύστατη Τουρκική Δημοκρατία, για στρατηγικούς λόγους, ως απαραίτητα για την ασφάλεια των Στενών του Ελλησπόντου, ενώ οι κυβερνήσεις της γειτονικής χώρας μεθοδικά και συστηματικά με νομοθετικές ρυθμίσεις προσπαθούν να εξαλείψουν το ελληνικό στοιχείο των νησιών με την πάροδο του χρόνου.

 

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1927, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψηφίζει το νόμο 1151, με τον οποίο καταργείται το καθεστώς αυτονομίας, ενώ το 1964 - χρονολογία ορόσημο - εξαναγκάζεται σε απέλαση η πλειοψηφία των Ομογενών. Παράλληλα, επιδιώκεται εποικισμός των νησιών από Τούρκους και ιδρύονται ανοιχτές αγροτικές φυλακές στην Ίμβρο με βαρυποινίτες και ισοβίτες από όλη την Τουρκία, που περιφέρονται και εκφοβίζουν τους κατοίκους. Η ελληνική εκπαίδευση καταργείται - τα παιδιά διδάσκονται ελληνικά στο σπίτι, δίκην κρυφού σχολειού - ενώ το 90% της καλλιεργήσιμης γης, που ανήκει στους Έλληνες, απαλλοτριώνεται. Πολλά ακίνητα, ακόμη και ναοί, περιέρχονται στο τουρκικό δημόσιο και, εν συνεχεία, εκποιούνται σε εποίκους από την ενδοχώρα.

 

Πράγματι, μολονότι τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εννέα χιλιάδων (τότε) Ελλήνων των νησιών, ως προς τη γλώσσα, τη θρησκεία και την περιουσία, στην πράξη δεν έγιναν ποτέ σεβαστά, με αποτελέσματα ο ελληνικός πληθυσμός να συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο των χρόνων.

 

Παράλληλα, οι ελληνικές κυβερνήσεις καθεύδουν τον ύπνο του δικαίου…

 

Σήμερα πάντως οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι των δύο μικρών νησιών είναι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους, βαθιά ριζωμένοι στα πατρογονικά τους εδάφη κι αυτό που διαβάζει κανείς στα κουρασμένα μάτια τους είναι η ελπίδα και η προσμονή της δικαίωσης. Έστω και τώρα! Γιατί όταν φύγουν κι αυτοί από τη ζωή, το έγκλημα θα έχει περατωθεί οριστικά, αφού μαζί τους θα φύγει και καθετί που θυμίζει Ελλάδα.

 

Τελικά, μετά απ’ όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς πώς η καλή μας η γειτόνισσα – και επίδοξο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας - έχει το θράσος να διαμαρτύρεται για καταπάτηση δικαιωμάτων στη Θράκη, ενώ είναι σίγουρο ότι πάσχει από επιλεκτική κώφωση, όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην δική της επικράτεια.

Χριστιάννα Λούπα





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η επιστροφή του Λάκη - Του Χρήστου Μπουσιούτα

14 Νοεμβρίου 2024, 17:32
Ο Δημιουργός, έπλασε άλλα πλάσματα με δόντια και άλλα με κέρατα. Άλλα με νύχια ...

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...


Σχολιάστε το άρθρο:



γιωργος την 22 Δεκεμβρίου 2010, 15:45
Σχόλιο από γιωργος
Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο σχετικά με την Τουρκιά .
Τους παραδώσαμε κατόπιν οδηγιών βέβαια των ΗΠΑ , τον …(ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ)
όπως τον είχαν χαρακτηρίσει οι Τούρκοι Αρχηγό του PKK Otsalan, και αφού δεν έκαναν δεκτό και οι ρώσοι το αίτημα του να βγει στην Ρωσία , εμείς τον
πήραμε σαν καλά παιδιά και τον οδηγήσαμε στα χέρια των Τούρκων δηλ. η Ελληνική μας κυβέρνηση .
Η ανεξαρτησία μας έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, ούτε καν τα προσχήματα δεν κρατούσαν αφού μάλιστα ευχαριστούσε και τους Αμερικανούς για την Ανεξαρτησία μας ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός πριν λίγα χρόνια μέσα από το Ελληνικό κοινοβούλιο.
Οι Τούρκοι κυτανε τα συμφέροντα τους και για αυτά δουλεύουν , οι Ελληνικές κυβερνήσεις να δούμε πότε θα κοιτάξουν τα Ελληνικά συμφέροντα .
H ΙΜΒΡΟΣ ΚΑΙ Η ΤΕΝΕΔΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΣΒΥΣΕΙ ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΛΟΓΩ ...ΣΥΜΑΧΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.
...μπορει να κανω και λαθος αλλα εγω ετσι πιστευω .
γιωργος θαλασσινος
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
γιωργος την 22 Δεκεμβρίου 2010, 13:15
Σχόλιο από γιωργος
Πολύ εύστοχο και ωραίο το άρθρο σας κα Λουπα όπως παντα.
Εγώ αλλα και εσείς μπορεί να αναρωτιέστε όσο θέλετε, το θέμα είναι κατά πόσο αναρωτιούνται οι διπλωμάτες μας και τι βιολί παίζουν. Δεν υπονοώ ότι ξεπουλανε
Την χώρα και τέτοιες ιστορίες η ότι πρέπει να πάμε στην Αγία σοφια που λένε κάποιοι για μένα γραφικοί .. …Υπερπατριώτες με λαβαρα.
Πάντως έχουν ξεκαθαριστεί κάποια πράγματα από τον νταβουτογλου έχει γράψει σχετικά όπως ξέρετε , για τους στόχους της τουρκικής πολιτικής στα βαλκάνια δεν το έχει κρύψει η τουρκική διπλωματία τι ρόλο θέλει να παίξει και ήδη παίζει.
Βέβαια για μένα ένα απλό μυαλό, δεν περιμέναμε τον νταβουτογλου να μας πει εγγράφως την πολιτική της Τουρκιάς στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο , αλλά η παροιμία μας λέει - δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ ανέβει στο κρεβάτι και κάπως έτσι βλέπω να κυλανε τα πράγματα .
Μάλιστα τελευταία είχαν γίνει και δηλώσεις από νταβουτογλου ότι κανένα πρόβλημα δεν έχουμε με την Ελλάδα , ήδη κάνουμε μπίζνες στο Αιγαίο , έτσι δήλωσε ο άνθρωπος δηλ. με λίγα λόγια λακωνικά είμαστε και εραστές το μόνο που δεν είπε αλλά άφησε να εννοηθεί . Πχ το καλοκαίρι φθασανε τα πολεμικά έξω από το
Super paradise της Μυκόνου ,έτσι μου έλεγε στο τηλέφωνο ο φίλος μου ο Γιώργης Μυκονιάτης .
Απλά του είπα να μην ανησυχεί … είναι φίλοι μας και…. να στείλει τις βάρκες του από το πλατύ γιαλό και το παρανταις να τους βγάλουν έξω να δουν και αυτοί λιγουλάκι paradise .
Δεν χρειάζεται να σας πω ότι με έστειλε στο διάολο .
H Ίμβρος και Τένεδος για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους για τα τεκταινόμενα εκεί στον Ελληνισμό από την Ελληνική εξωτερική πολιτική ποτέ δεν μπήκαν στην Ατζέντα η αν είχαν μπει μπήκαν πολύ χλιαρά έτσι να χουμε να λέμε αυτό πιστεύω εγώ με απλό μυαλό . Μπορεί να κάνω και λάθος.
Ολοι οι υποψηφιοι πρωθυμουργοι κανανε αμαν πως να συναντησουν πριν τις εκλογες τον Προεδρο των ΗΠΑ, παρακαλουσαν δηλαδη.
Εξ άλλου πριν διαλυθεί Η σοβιετική Ένωση και γίνουν οι τελικές ανακατατάξεις και αλλαγές στο τέως Σοβιετικό μπλοκ δεν έπρεπε να θέτουμε θέματα και προβλήματα στην Τουρκία επ ουδενι λόγο πχ Τι παίζεται στην Ίμβρο-Τενεδο με τον Ελληνισμό διότι κάτι τέτοια θέματα Ο μπάρμπας Σαμ δεν τα ήθελε αυτά , εξ άλλου για αυτό κανανε μωκο τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις μας τι γίνεται με τον Ελληνισμό των νησιών αυτών .ΕΡΗΜΩΣΕ η Ι Ίμβρος και η Τένεδος .
Ο κίνδυνος ήταν για χρόνια από τον βορρά έτσι δεν λεγανε οι σοφοί μας ?
Όταν ήρθε στους …… υπερπατριώτες από ανατολικά το μαντάτο της Κύπρου τότε ήταν αργά για δάκρυα Στέλλα .
Φταίνε οι τούρκοι λοιπόν ?
Οι τούρκοι ανοίγουν θέματα και εμείς απλά τους …παρακολουθούμε .
Να δω πότε εμείς η χώρα μας δηλ. θα ανοίξει αυτονόητα πράγματα στην διπλωματική σκακιέρα που είναι υπέρ ημών εντελώς αυτονόητα και για το διεθνές δίκαιο επίσης. Πότε θα πει στον τούρκο ρε φίλε κάτσε καλά θα ανεβείς και στο κρεβάτι μας ? ρε Ουστ .
Έτσι τα αντιλαμβάνομαι εγώ με απλό μυαλό , μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος και να είναι διαφορετικά τα πράγματα.
Γιώργος θαλασσινός
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 2 | προβολή: 1 - 2

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0