Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Σοφές» κουβέντες: Δυσβάστακτο το πρόγραμμα λιτότητας

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | «Σοφές» κουβέντες: Δυσβάστακτο το πρόγραμμα λιτότητας

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται ένας από τους πέντε σοφούς της γερμανικής οικονομίας ώστε χώρες όπως η Ελλάδα να μη φτάσουν σε ένα δύο χρόνια «να αναρωτώνται εάν άξιζε τον κόπο η θυσία»


Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, που θεωρείται ένας από τους πέντε «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας -η γνώμη των οποίων επηρεάζει τις αποφάσεις του Βερολίνου- δηλώνει ότι το ευρωομόλογο θα ήταν ένας τρόπος ανταμοιβής για χώρες όπως η Ελλάδα, που καταβάλλουν προσπάθειες να απαλλαγούν από το χρέος τους.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Nτόϊτσε Βέλε, ο Μπόφινγκερ υπερασπίστηκε το ευρωομόλογο, διατύπωσε ανοιχτά την άποψη πως η Γερμανία είναι αδύνατο να υπάρξει «ως νησίδα ευδαιμονίας» σε μια μαστιζόμενη ευρωζώνη και δήλωσε πως το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα είναι πολύ πιο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα μας

«Σοφές» κουβέντες: Δυσβάστακτο το πρόγραμμα λιτότητας

«Δυσβάστακτο το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας»

«Είναι αδύνατο να φανταστώ τη Γερμανία ως νησίδα ευδαιμονίας μέσα σε ένα κόσμο με οικονομικά προβλήματα και μόνη αχτίδα φωτός την Ασία και τη Βραζιλία», είπε.

Όσο αφορά την Ελλάδα, δήλωσε: «Βρίσκω την στρατηγική της Ελλάδας πολύ φιλόδοξη για να το εκφράσω με θετικό τρόπο. Το πρόγραμμα είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα. Ακόμη κι αν όλα έχουν τελικά καλή έκβαση, τα επόμενα δύο χρόνια η ανεργία θα ανέβει αισθητά, όπως και το χρέος (...) Σε ένα - δύο χρόνια οι Έλληνες θα αναρωτηθούν εάν άξιζε τον κόπο η θυσία και -εφόσον χρέος και ανεργία ανεβαίνουν- εάν είναι σκόπιμη η παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις και να βρεθούν λύσεις για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτήν την δύσκολη φάση».

Δικλίδα ασφαλείας και ανταμοιβή το ευρω-ομόλογο

Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα ο Μπόφινγκερ δηλώνει ότι δεν διαφωνεί:«Καταρχήν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα είναι μια καλή λύση, που θα αποδέσμευε την ευρωζώνη από τις πιέσεις των χρηματαγορών.

«Με το ευρω-ομόλογο θα γινόταν σχεδόν αδύνατη η στάση πληρωμών για μια χώρα, γι αυτό και τα επιτόκια θα ήταν και πιο χαμηλά από το μέσον όρο. Νομίζω, λοιπόν, πως ακόμη κι αν δεν είναι και τόσο δημοφιλή στη Γερμανία, τα ευρωομόλογα αποτελούν τη μοναδική δυνατότητα να κρατηθεί σταθερή η ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια και παράλληλα θα αποτελούσε ανταμοιβή προς τις χώρες που πραγματικά καταβάλουν προσπάθειες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία, να τους δοθεί η πρόσβαση σε ένα τρόπο δανεισμού με χαμηλά επιτόκια».

ΕΘΝΟΣ

Αποστολή: Δημήτρης Κεφαλίδης (Γερμανία)





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0