Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Εconomist: Η ευθύνη του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Εconomist: Η ευθύνη του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή

Θα παραμείνει ο κίνδυνος ξεσπάσματος πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, εάν δεν αναλάβει δράση ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζει σε άρθρο του ο Economist, κάνοντας αναφορά στα μέτωπα των Ισραηλινών με τις αραβικές χώρες.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι κίνδυνοι για κάποια σύγκρουση μέσα στο 2011, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν παρεμβάσεις είναι πιθανοί εξαιτίας πολλών μετώπων που είναι ενεργά στην περιοχή. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η προσπάθεια του Ισραήλ να το σταματήσουν με κάθε τρόπο είναι ο πρώτος παράγοντας που απειλεί την ειρήνη. Ακολουθεί ο "πόλεμος" των εξοπλισμών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σύμμαχο του Ιράν στο Λίβανο.


Οι προηγούμενες συγκρούσεις, στο πόλεμο του Λιβάνου το 2006, καθώς και της Γάζας το 2009, ευτυχώς, δεν προκάλεσαν πολλά θύματα, από τότε όμως τα πράγματα αναφορικά με τους εξοπλισμούς έχουν αλλάξει. Είναι πολύ εύκολο ένας πόλεμος με τη Χεζμπολάχ να επεκταθεί σε Συρία και Ιράν.


Η ειρήνη μεταξύ αράβων και ισραηλινών είναι ιδιαίτερα εύθραυστη αυτή τη στιγμή, με την εξεύρεση της χρυσής τομής να κρίνεται ότι είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ίσως εκτόνωνε την μεγάλη αντίθεση των Ιρανών, της Χεζμπολάχ και της Χαμάς με τους Ισραηλινούς. Ο Μπαράκ Ομπάμα κινδυνεύει, πάντως, να μην κάνει τίποτα, βαδίζοντας στο δρόμο των προκατόχων του.


Η λύση πάντως φαίνεται πως δεν θα υπάρξει μέσω των απευθείας συνομιλιών, αλλά μέσω μιας λύσης που θα δοθεί από εξωτερικούς παράγοντες την οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν οι δύο πλευρές.


Είναι μεγάλη η δυσκολία του εγχειρήματος αλλά ο αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πρέπει να συγκεντρώσει διεθνή στήριξη, των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να αποφασιστεί μία λύση. Ο Ομπάμα έχει επιδείξει την επιμονή του σε ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και στη συνθήκη START με τη Ρωσία. Ανάλογη, αν όχι μεγαλύτερη επιμονή πρέπει να επιδείξει και στο μεσανατολικό ζήτημα, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Γιαχία Σινουάρ: Αναφορές ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς

17 Οκτωβρίου 2024, 16:14
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές κάνουν λόγο για πλήγμα του Ισραήλ σήμερα (17.10.2024) στην Λωρίδα της Γάζας, ...

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0