Καταστροφική η εγκατάλειψη του ευρώ! - του Τάκη Μίχα
Μπορεί να υπάρχουν πολλές και εν πολλοίς δικαιολογημένες αμφιβολίες για την ορθότητα της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Όμως μια σημερινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη όπως προτείνουν ορισμένοι πολιτικοί θα ήταν καταστροφική για την χώρα. Μια πρώτη επίπτωση μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή του τραπεζικού συστήματος .
Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ μιας χώρας όπως η Ισλανδία ή η Σουηδία που απλά υποτίμησαν το δικό τους νόμισμα σε μια νύκτα και την περίπτωση της μετάβασης σε ένα νέο νόμισμα (την δραχμή) όπως θα έκανε η Ελλάδα. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να έχεις χρόνο μπροστά σου να τυπώσεις το νέο χρήμα, να γεμίσεις τις μηχανές ΑΤΜ-ας θυμηθούμε τον χρόνο που πήρε η προετοιμασία για την εισαγωγή του ευρώ. Όμως μόλις μυριστούν οι πολίτες τι ετοιμάζει η κυβέρνηση θα τρέξουν να σηκώσουν τα ευρώ τους από τις τράπεζες φοβούμενοι την δραχμοποίηση τους. Αυτό φυσικά θα οδηγήσει στην άμεση κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Επίσης σε περίπτωση εγκατάλειψης του ευρώ τα χρέη των τραπεζών που είναι σε ξένο νόμισμα θα τιναχτούν στα ύψη καθώς η νεοεισαχθείσα δραχμή θα διολισθαίνει συνεχώς.
Έντονα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα υποχρεωθούν να ανταλλάξουν τα κρατικά ομόλογα σε ευρώ με νέα σε δραχμές. Αυτό θα σημάνει ότι μέσα σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία θα δουν τα ενεργητικά τους να μειώνονται και μέχρι 80%. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στις συντάξεις και στην κοινωνική περίθαλψη εν γένει.
Η έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγήσει και σε μια κατακόρυφη εκτίναξη του πληθωρισμού. Αυτό θα συμβεί καθ’ όσον πολλά απαραίτητα για την λειτουργία της οικονομίας προϊόντα όπως η ενέργεια εισάγονται από το εξωτερικό. Η αύξηση της τιμής τους λόγω της διολίσθησης της δραχμής θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αυξήσεις στην υπόλοιπη οικονομία . Ας μην ξεχνάμε εδώ ότι εκείνοι που πλήττονται χειρότερα από τον πληθωρισμό είναι τα χαμηλά εισοδήματα που θα δουν τις μικροαποταμιεύσεις τους να εξαφανίζονται.
Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη και η τεράστια αναταραχή που θα προκληθεί στις συναλλαγές, καθώς πολλοί θα αρνηθούν είτε να τηρήσουν συμβόλαια που είχαν συμφωνηθεί σε ευρώ είτε να δεχτούν την μετατροπή τους δραχμές.
Όσο δε για τα πλεονεκτήματα αυτά είναι πολύ αμφίβολα για μια χώρα όπως την Ελλάδα. Η υποτίμηση του νομίσματος ευνόησε χώρες που είχαν εξαγωγικό προσανατολισμό-όπως πχ. την Σουηδία. Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας ο μόνος κλάδος που αναμένεται να ευνοηθεί είναι ο τουρισμός.
Τέλος δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα λόγω της μείωσης του κόστους εργασίας που θα επιφέρουν οι υποτιμήσεις της δραχμής. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι ξένοι επιχειρηματίες αποφεύγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα έχουν σχέση κυρίως με δομικά αίτια όπως την διαφθορά του δημόσιου τομέα, την τεράστια γραφειοκρατία, τα προνόμια των διαφόρων συντεχνιών κλπ-όχι τόσο το ύψος του μισθού. Άλλωστε σε περίπτωση εισαγωγής της δραχμής ο υψηλός πληθωρισμός πολύ γρήγορα θα οδηγήσει σε αύξηση μισθών με αποτέλεσμα να χαθούν τα όποια πλεονεκτήματα της αρχικής υποτίμησης.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα