Ούτε... ασπιρίνη!
Γράφει: Γιακουμή Πέλλη
Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, όπως η ασπιρίνη, παρατηρούνται σε φαρμακεία και στη Λέσβο. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για παιχνίδια κερδοσκοπίας από εμπόρους και εταιρείες που εξάγουν φάρμακα σε χώρες του εξωτερικού, όπου η τιμή τους είναι ακριβότερη. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι αν συνεχιστούν οι ελλείψεις ο Σύλλογος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καθώς όπως τόνισε «θα φθάσουμε στο σημείο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».
Αδειάζουν σταδιακά τα ράφια των φαρμακείων από εξαγώγιμα φάρμακα, όπως είναι η ασπιρίνη, φάρμακα για ρευματοειδή αρθρίτιδα, το αναπνευστικό, καρδιολογικά, φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού, ψυχοφάρμακα κ.ά.. Τα φάρμακα αυτά, που διατίθενται και στο εξωτερικό, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί στέλνονται στη χώρα μας από εταιρείες, όμως κερδοσκόποι εξάγουν μεγάλες ποσότητες αυτών με στόχο το κέρδος, αφού η τιμή τους είναι πολύ ακριβότερη σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Υπάρχουν επιτήδειοι που εξάγουν τα φάρμακα μέσω των φαρμακαποθηκών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτές οι ελλείψεις. Οι εταιρείες που βλέπουν όλη αυτή την κατάσταση, δε στέλνουν ποσότητες φαρμάκων που ζητάμε αν δε δουν προηγουμένως τις συνταγές, φοβούμενοι ακριβώς αυτή την προσπάθεια κερδοσκοπίας. Τηρώντας το ιατρικό απόρρητο, αναγκαζόμαστε να κρύβουμε το όνομα του ασθενούς και να στέλνουμε τη συνταγή για να στείλουν φάρμακα. Γίνεται, δηλαδή, ένας πραγματικός αγώνας δρόμου, ακόμη και για ένα κουτί φάρμακο», λέει στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς.
Εξαίρεση
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι ο Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός Λέσβου ανήκει στις φωτεινές εξαιρέσεις σε όλο αυτό το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη πίσω από την εμπορία φαρμάκου και αντίθετα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί και στο νησί. «Ανήκει στους λίγους συνεταιρισμούς που δεν κάνουν εξαγωγές. Έχει πείσει τις εταιρείες ότι παίρνει φάρμακα σύμφωνα με τις ανάγκες και έτσι οι ποσότητες που έχουμε είναι αρκετές για ορθολογική χρήση.»
Χαρακτηριστικό τού τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά φαρμάκου είναι το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Βαλτάς με φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. «Οι ανάγκες στην Ελλάδα είναι 2.500 κουτιά. Διοχετεύουν στην αγορά 5.000 και όμως σήμερα υπάρχει έλλειψη στο συγκεκριμένο φάρμακο. Αυτό, βεβαίως, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν εξαχθεί ποσότητες στο εξωτερικό, από κερδοσκόπους μέσα στην Ελλάδα, αντί να διατεθούν στην αγορά. Αναγκάζεται, έτσι, η εταιρεία να ζητάει πλέον συνταγές, για να πεισθεί για τις ανάγκες και να μπορέσει να ελέγξει την αγορά», τονίζει χαρακτηριστικά.
Βέβαια, το ρόλο τους σε όλο αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί παίζουν και οι ίδιες οι εταιρείες, που ρίχνουν μεν τα βάρη σε κερδοσκόπους, αλλά και αυτές δείχνουν να προτιμούν να διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων σε χώρες του εξωτερικού, όπου η τιμή τους είναι υψηλότερη· σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να είναι και δεκαπλάσια σε σχέση με το φθηνό φάρμακο στην Ελλάδα.
«Αν συνεχιστούν οι ελλείψεις, θα είμαστε αναγκασμένοι ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου να καταθέσουμε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου. Δεν μπορεί οι φαρμακοποιοί και ο κόσμος να βγαίνουν στη ζητιανιά για το φάρμακό τους επειδή κάποιοι θέλουν να τα οικονομήσουν», ανέφερε ο κ. Βαλτάς.
Αποστολή: Δημήτρης Κεφαλίδης (Γερμανία)
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα