Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Τόσκα» από τη Λυρική σε «γέφυρα» με φιλμ νουάρ!

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Εκδηλώσεις | «Τόσκα» από τη Λυρική σε «γέφυρα» με φιλμ νουάρ!

Τη Φλόρια Τόσκα, ντίβα της όπερας, ερμηνεύει η Τιτσιάνα Καρούζο (φωτο), εναλλάξ με την Τσέλια Κοστέα, στις 8 παραστάσεις, έως τις 25/1/2011.

 

Εάν ακούσετε σειρήνες... αρχίζει η παράσταση! Πριν ανοίξει η αυλαία για την «πρώτη» της όπερας «Τόσκα» του Πουτσίνι αρχίζουν οι εκπλήξεις της σκηνοθεσίας του Νίκου Σ. Πετρόπουλου. Περισσότερα δεν μπορούμε να πούμε, θα ’μαστε και εμείς εκεί στις 16 Ιανουαρίου, οκτώ το βράδυ, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» για να τη χαρούμε, την έκπληξη, αλλά και την παράσταση που προαγγέλλεται επεισοδιακή, με κινηματογραφική γραφή και σύλληψη. Το μεγάλο ατού παραμένει η κοσμαγάπητη μουσική του Τζάκομο Πουτσίνι στο ποιητικό κείμενο των Τζακόζα - Ιλλικα, με βάση το θεατρικό έργο του Σαρντού. Γνωστά όλα αυτά με τη Φλόρια Τόσκα, τραγουδίστρια της όπερας, ερωτευμένη με τον ζωγράφο Μάριο Καβαραντόσι. Ο Σκάρπια στις κουίντες της ερωτικής ιστορίας τους παρεμβαίνει και συλλαμβάνει τον ζωγράφο που είχε βοηθήσει πολιτικό φυγά. Η Τόσκα ενδίδει στον εκβιασμό του Σκάρπια, να γίνει ερωμένη του, για να αφήσει ελεύθερο τον Καβαραντόσι. Η παραγωγή της ΕΛΣ ρίχνει γέφυρες ανάμεσα στην όπερα και στην κινηματογραφική πλοκή, προσδίδοντας μια νέα αισθητική οπτική, πλημμυρισμένη όμως πάντα από τη μελωδία. Σκηνοθεσία, κοστούμια, σκηνικά, όλα του Νίκου Πετρόπουλου, παραπέμπουν στη Ρώμη του 1944, «σε μια παρωδία της “Ανοχύρωτης Πόλης” με καραμπινιέρους, δωσίλογους, συνεργούς Γερμανών και άλλα τέτοια ρεαλιστικά στοιχεία». Πόσο ταιριάζουν στον μουσικό καμβά της όπερας «Τόσκα», η παράσταση θα δείξει. Παίζει η Ορχήστρα της ΕΛΣ, διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός, με τη Χορωδία ΕΛΣ και την παιδική χορωδία Rosarte. Από το Δελτίο Τύπου κρατάμε αυτή τη λεπτομέρεια, ενισχυτική του νέου ύφους της «Τόσκας»: στις 27 Αυγούστου 1942, με την Αθήνα σε γερμανική κατοχή, η ΕΛΣ ανέβασε την «Τόσκα» με τη Μαρία Κάλλας – τότε Καλογεροπούλου, 19 ετών, στον ομώνυμο ρόλο. Την παράσταση διηύθυνε ο Σώτος Βασιλειάδης... Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Νίκος Μουρκογιάννης, θα είναι εκεί στην πρεμιέρα της Κυριακής 16/1, να μας πει και για άλλες εκπλήξεις που ετοιμάζει. Στην υποδοχή των καλεσμένων η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων κ. Μαρία Καραναγνώστη. «Vissi D’ Arte, Vissi D’ Amore» έζησα για την τέχνη, έζησα για την αγάπη, τραγουδά η Τόσκα, την ερμηνεύουν, εναλλάξ, η Τιτσιάνα Καρούζο και η Τσέλια Κοστέα. Στους άλλους ρόλους ο Στιούαρτ Νιλ - Ρούμπενς Πελιτσάρι, Δημήτρης Πλατανιάς και Αλμπέρτο Γκατσάλε και ο Χριστόφορος Σταμπόγλης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο... Αλιβέρι

05 Μαϊου 2024, 15:04
 Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αλιβέρι από την καταξιωμένη μουσική ομάδα ...

Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

11 Μαρτίου 2024, 10:39
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ    Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 18.00, θα γίνει «Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας», ...

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Κορίδη

25 Φεβρουαρίου 2024, 00:15
 Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση της ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0