Όριο 30% για αλλοδαπούς μαθητές στα ιταλικά σχολεία - ΕΡΤ online
24/3/2009
Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση της Ιταλίδας Υπουργού Παιδείας να εφαρμόσει από τη νέα σχολική χρονιά κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο η παρουσία των αλλοδαπών μαθητών δεν θα υπερβαίνει το 30% του συνολικού αριθμού των μαθητών κάθε τάξης. Συγκεκριμένα, η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, έκανε γνωστό ότι "από το νέο σχολικό έτος 2010-2011, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή νέος κανονισμός που θα περιορίζει την παρουσία των αλλοδαπών μαθητών, στα ιταλικά σχολεία: βάσει του νέου μέτρου ότι τα παιδιά των μεταναστών δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 30%, επί του συνόλου μαθητών της κάθε τάξης".
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο νέος κανονισμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται πειραματικά, από την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά ότι χρειάζονται τουλάχιστον δώδεκα μήνες για να μπορέσει να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία.
Η κ. Τζελμίνι, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του δημόσιου δημοτικού σχολείου της Ρώμης, Κάρλο Πιζακάνε, στο οποίο, σε σύνολο 180 μαθητών, οι 165 προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. "Περιπτώσεις σαν και αυτή πρέπει να μας κάνουν να προβληματισθούμε. Η γνώση της ιταλικής γλώσσας και του Συντάγματος της χώρας, είναι στοιχεία απαραίτητα για την ένταξη των παιδιών", πρόσθεσε η επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Παιδείας.
Αντιδράσεις
Η δημοτικός σύμβουλος του Μιλάνου για εκπαιδευτικά θέματα, Μαριολίνα Μογιόλι, θεωρεί ότι "οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την υπουργό μπορούν να εφαρμοσθούν. Φθάνει να επανακαθορισθούν οι περιοχές από τις οποίες το κάθε σχολείο αντλεί τους μαθητές του".
Το συνδικάτο Cgil, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας, κάνει λόγο για "κίνδυνο εκτοπισμού και υποχρεωτικής μετανάστευσης των ξένων παιδιών, από το ένα σχολείο στο άλλο".
Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρία Κόσια, από την πλευρά της υποστήριξε ότι "θα πρέπει να θεωρηθούν αλλοδαπά, μόνο τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ουσιαστικές δυσκολίες με την ιταλική γλώσσα, καθώς και ότι πρέπει να βρεθούν παράλληλα οι πόροι για να προσληφθούν δάσκαλοι και καθηγητές ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους".
Πάντα σε σχέση με την παρουσία ξένων μαθητών στα ιταλικά σχολεία, η Λέγκα του Βορρά, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε ζητήσει τη δημιουργία χωριστών τάξεων, για την εκμάθηση των ιταλικών. Όμως μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, εθελοντικών οργανώσεων της καθολικής εκκλησίας και μεγάλου μέρους των διδασκόντων, η πρόταση "πάγωσε".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Άλλα άρθρα από christiannaloupa
Σχολιάστε το άρθρο:
συνολικά:
| προβολή:
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί ωστόσο, άρχισαν τα αντίποινα.
Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν ...
Διαβάστε το άρθρο
- Δημοφιλέστερα
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο