Εκρυθμη η κατάσταση στο λιμάνι Ηγουμενίτσας
Συνεχείς συμπλοκές μεταξύ παράνομων μεταναστών
του Θανάση Τσιγγανά
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Περίπου δέκα «θερμά επεισόδια» με συμπλοκές, πυροβολισμούς, μαχαιρώματα και ξυλοδαρμούς έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεταξύ ομάδων παράνομων μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων και μεταξύ αλλοδαπών και ντόπιων.
Τα δύο από αυτά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, όταν ομάδες Ιρακινών και Αφγανών συγκρούστηκαν «για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο λιμάνι και στις καλύτερες θέσεις που οδηγούν στα πλοία της φυγής προς την Ευρώπη» με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός νεαρού Ιρακινού από μαχαίρι στο πόδι και την επομένη, όταν άγνωστος, πιθανόν ντόπιος, έριξε με αεροβόλο μέσα από Ι.Χ. κατά ομάδας Ιρακινών και τραυμάτισε ένα εξ αυτών πάνω από το δεξί μάτι.
Ο,τι συνέβη είναι αυτό που έχουν προβλέψει οι εκπρόσωποι φορέων της Ηγουμενίτσας και φοβούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οι αρχές. Ενα σοβαρό θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να οδηγήσει, λέει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, σε καταστάσεις εκτός ελέγχου που δεν έχει βιώσει ποτέ η Ηγουμενίτσα». Η κατάσταση στο μεγάλο λιμάνι της Ηπείρου με την πολύμηνη παρουσία εκατοντάδων αλλοδαπών, πεινασμένων και εξαγριωμένων από την ανεπιτυχή προσπάθεια να μπουν σε κάποιο πλοίο και να ταξιδέψουν στην Ιταλία, περιγράφεται σήμερα ως «δραματική» (από τον αστυνομικό διευθυντή κ. Β. Μίαρη), «έκρυθμη» (από τον δήμαρχο κ. Γ. Κάτσινο), «επικίνδυνη» (από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Πιτούλη).
Ο δήμαρχος κ. Κάτσινος μιλώντας χθες στην «Κ» γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συνάντησης με φορείς, έτσι ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές θα μεταφερθούν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή «με τον οποίο θα επιδιωχθεί συνάντηση πριν από το τέλος του μήνα», ανέφερε ο κ. Κάτσινος.
Επ’ ουδενί λόγο οι εκπρόσωποι φορέων της Ηγουμενίτσας δεν συμφωνούν με την πρόταση να δημιουργηθεί στην περιοχή Κέντρο Κράτησης παράνομων μεταναστών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα προορίζεται να λύσει, τονίζει ο κ. Πιτούλης.
Εγκλωβισμένοι
«Πρόκειται για αδιέξοδο», προσθέτει ο δήμαρχος. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται εδώ μήνες, άλλοι ένα χρόνο. Θέλουν να φύγουν, αλλά δεν μπορούν. Ερχονται-φεύγουν, συλλαμβάνονται, κρατούνται, παίρνουν προθεσμία απέλασης, ξαναεπιστρέφουν. «Παραμένουν εγκλωβισμένοι δημιουργώντας μύρια προβλήματα και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό». Στην Ηγουμενίτσα συγκρούονται, καιρό τώρα, η ανθρωπιά και το πρόβλημα της μετανάστευσης. Εξαθλιωμένοι οι περίπου 700 αλλοδαποί, (διπλάσιοι κατά άλλες εκτιμήσεις), στην πλειονότητά τους άνδρες έως 40 ετών, περιφέρονται στην άκρη του λιμανιού και στις παρυφές των οικισμών Γραικοχώρι και Λαδοχώρι, ζουν σαν αγρίμια μέσα στο γειτονικό δάσος, που οι ίδιοι αποκαλούν jungle (ζούγκλα). Πολλοί κοιμούνται στο χώμα, κάτω από βράχους, πρόχειρα παραπήγματα και γέφυρες, στο τούνελ της Εγνατίας Οδού. Υποφέρουν από ασιτία και αρρώστιες. Η εικόνα νέων ανθρώπων να ψάχνουν καθημερινά μέσα στους κάδους των σκουπιδιών είναι γνώριμη πια στους κατοίκους. Πολλοί ευαισθητοποιούνται, άλλοι αδιαφορούν, κάποιοι φοβούνται, πολλοί θέτουν ζητήματα ασφάλειας, τουρισμού, υποβάθμισης και ζητούν να παρέμβει η πολιτεία. Τα μέλη της Αντιρατσιστικής Κίνησης, ένας ιερέας που έχει οργανώσει συσσίτια, κάποιες άλλες οργανώσεις της Ηγουμενίτσας προσπαθούν να συνδράμουν στη σίτιση και στην περίθαλψή τους, αλλά δεν επαρκούν.
Οσοι από τους λαθρομετανάστες κατάφεραν να μπουν κρυφά σε κάποιο πλοίο για τη γειτονική χώρα γρήγορα επιστράφηκαν από τις ιταλικές αρχές στην Ηγουμενίτσα (130 τον Νοέμβριο, 70 τον Δεκέμβριο) που επωφελούνται για να διώξουν και κάποιους από τους δικούς τους παράνομους μετανάστες υποστηρίζοντας ότι είχαν έρθει από την Ελλάδα.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα