«Δούκισσα της Πλακεντίας. Η ιστορία που γέννησε το μύθο», στο Βυζαντινό Μουσείο
Sophie Barbé de Marbois, Duchesse de Plaisance (1785-1854). Πόσοι άραγε γνωρίζουν το πραγματικό όνομα της Δούκισσας της Πλακεντίας; Οι Αθηναίοι στα μέσα του 19ου αιώνα την ονόμαζαν Δουκέσσα της Πιατσέντσας, την αντιμετώπιζαν με φόβο και δέος και ύφαναν γύρω από τη ζωή της ένα πυκνό πλέγμα μύθων. Αυτό το πλέγμα θα προσπαθήσει να διαπεράσει η έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και να αναδείξει κάποιες από τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης της Δούκισσας της Πλακεντίας στην Ελλάδα. Η καταγωγή της από την Αμερική, ο έγγαμος βίος της στη Γαλλία, η εγκατάστασή της στην Αθήνα του Όθωνα, η φιλανθρωπική της δράση και η επιχειρηματική της δραστηριότητα θα παρουσιαστούν μέσα από έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες συγχρόνων της. Τέλος, δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριληφθούν στην έκθεση αυτή σχεδόν όλες οι μεταγενέστερες μυθιστορηματικές αποδόσεις της ζωής της, που συνέβαλαν όχι μόνο στη διατήρηση της φήμης της, αλλά κυρίως στη διαιώνιση του μύθου της.
Για έναν ακόμη μήνα (μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου) θα παραμείνει ανοικτή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση αφιερωμένη στην Anne Marie Sophie Barbe de Marbois, Δούκισσα της Πλακεντίας, με τίτλο «Δούκισσα της Πλακεντίας. Η ιστορία που γέννησε το μύθο».
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο έχει προγραμματίσει ξεναγήσεις με την επιμελήτρια της έκθεσης Ιστορικό Τέχνης δρ Ελένη Μάργαρη, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν:
Σάββατο 29/1/2011 στις 11.00 Κυριακή 30/1/2011 στις 10.00 & 12.00 Σάββατο 12/2/2011 στις 11.00 και την Κυριακή 13/2/2011 στις 10.00 & 12.00 |
Οι ξεναγήσεις θα έχουν διάρκεια 1 ώρας περίπου.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν είναι απαραίτητο να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2132139572.
Στόχος της έκθεσης αυτής δεν είναι μόνο η παρουσίαση άγνωστων στοιχείων και περιστατικών της ζωής της, αλλά και η σκιαγράφηση του πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Γαλλίας και της Ελλάδας, μέσα στα οποία εκείνη έδρασε. Η έκθεση αποτελεί μια συναρπαστική διήγηση μέσα από έργα τέχνης, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, που φωτίζει σκοτεινές πτυχές της ιστορίας της ζωής της στενά συνδεδεμένες με πτυχές της νεοελληνικής ιστορίας.
Στον χώρο της έκθεσης παρουσιάζονται πορτρέτα της ίδιας της Δούκισσας και μελών της οικογένειάς της, ιδιόχειρες επιστολές της, τεκμήρια των δωρεών της προς το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής σχετικά με γνωστά περιστατικά του βίου της, φωτογραφίες και σχέδια των κτηρίων που ανοικοδόμησε και τα οποία συνιστούν την σημαντικότερη κληρονομιά της, καθώς και τον δεσμό της με το Βυζαντινό Μουσείο. Παράλληλα αναδεικνύεται η μυθολογία που πλέχτηκε γύρω από το όνομά της, ήδη ενώ εκείνη ζούσε.
Τεκμηριωμένες βιογραφίες, μυθιστορήματα, λαϊκά αναγνώσματα, καθώς και μια κινηματογραφική ταινία παρουσιάζουν την σταδιακή μετατροπή του προσώπου της Δούκισσας από ιστορικό σε θρυλικό.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα
Ώρες Λειτουργίας:
Μάιος-Οκτώβριος:
Τρίτη-Κυριακή: 08.00-20.00
Δευτέρα: 13.30 - 20.00
Νοέμβριος-Απρίλιος:
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00
Κλειστό:
Δευτέρα (Νοέμβριος - Απρίλιος), 1η Ιανουαρίου,
25 Μαρτίου, Μ. Παρασκευή (ανοικτό 12.00-17.00),
Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαiου, 25-26 Δεκεμβρίου
Εισιτήρια:
Γεν. είσοδος: 4 €
Μειωμένο: 2 €
Δωρεάν: κάτω των 18 ετών
Γραφείο Επικοινωνίας: 213 213 9572,
info@byzantinemuseum.gr
Πρόσβαση: Χάρτης
Περισσότερα στο:
http://www.byzantinemuseum.gr/el/museum_news/press_releases/?nid=1304
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα