«Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο» είπε ο Κ.Παπούλιας στον Αρμένιο ομόλογό του
Ευθεία αναφορά στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η Τουρκία στην ιστορία της Ελλάδας και της Αρμενίας έκανε ο Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Αρμένιο ομόλογό του, Σερζ Σαρκισιάν:
«Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα η Άγκυρα να ανταποκριθεί στις προσπάθειες της Αθήνας για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης.
Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι αν η Ελλάδα δεν είχε το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών, δεν θα είχε ανάγκη το ΔΝΤ και συνέχισε: «Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα από όλους τους συμμάχους μας στους εξοπλισμούς και αυτό είναι άδικο για έναν ειρηνικό λαό. Ελπίζουμε όμως.»
Ο κ. Σαρκισιάν αναφέρθηκε και αυτός στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για δύσκολο γείτονα, που μιλά από θέση ισχύος.
Ο Αρμένιος πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι «οι καιροί άλλαξαν» και πρόσθεσε: «Έχουμε δικές μας επιθυμίες και οράματα για το μέλλον των χωρών μας».
Οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν εκτενώς στις αρμονικές σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών και εξέφρασαν την πεποίθησή τους για τις δυνατότητες διεύρυνσής τους.
Στις συνομιλίες συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και οι Αρμένιοι ομόλογοί τους.
Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κάρολο Παπούλια, ο Αρμένιος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ο στόχος όμως διέρχεται διά της οδού αναγνώρισης του παρελθόντος και της ευπρεπούς, πολιτισμένης συνεργασίας με τους γείτονες» δήλωσε ο κ. Σαρκισιάν και πρόσθεσε ότι «όταν η Τουρκία ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, θα έχουμε και εμείς έναν πιο προβλέψιμο εταίρο».
Ο κ. Σαρκισιάν σημείωσε ότι η Αρμενία προσπάθησε να κάνει ένα βήμα προς την Τουρκία για την καθιέρωση σχέσεων, όπως ταιριάζει σε γείτονες, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη η απαραίτητη πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά.
Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Αρμένιος πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη θέση της χώρας του υπέρ της διαδικασίας της Ομάδας του Μινσκ υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, παρά, όπως είπε, «τις ατελείωτες απειλές από το Μπακού».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα