Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αγωγός Nabucco - Με τις διακηρύξεις δεν θα γεμίσεις τον αγωγό!

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Αγωγός Nabucco - Με τις διακηρύξεις δεν θα γεμίσεις τον αγωγό!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Αζερμπαϊτζάν έχουν υπογράψει Κοινή Διακήρυξη για τον Νότιο διάδρομο φυσικού αερίου.


Αυτή η καυκασιανή Δημοκρατία δεσμεύτηκε να στέλνει  στο μέλλον στην ΕΕ  «σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν με τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ, ως «μεγάλη πρόοδο», ενώ ο Σεργκέι Πραβοσούντοφ, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ενέργειας της Ρωσίας εκτίμησε πολύ πιο συγκρατημένα τις προθέσεις του Μπακού και τις προοπτικές του "Nabucco" που συμπεριλαμβάνεται στο Νότιο διάδρομο φυσικού αερίου.

- «Στην πραγματικότητα τίποτα δεν άλλαξε. Το Αζερμπαϊτζάν για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση κατασκευής του "Nabucco" είναι έτοιμο να διοχετεύει φυσικό αέριο για αυτό τον αγωγό. Και τι με αυτό; Πραγματικά, δεν υπογράφτηκε  εδώ κανένα εμπορικό συμβόλαιο. Εξάλλου, η "Γκαζπρόμ" έχει τέτοιο συμβόλαιο με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, μάλιστα, εκπληρώνεται ήδη αρκετά εντατικά. Με δύο λόγια, η κατάσταση γύρω από το "Nabucco"  παραμένει αναλλοίωτη. Η Διακήρυξη του Μπακού είναι ένα διαφημιστικό βήμα και μία νέα αφορμή υπενθύμισης της ύπαρξής του στα χαρτιά. Εν τω μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν είχε αναλάβει πολλές δεσμεύσεις για προμήθειες φυσικού αερίου, ενώ στην πράξη μπορεί να  στέλνει ακόμα στην αγορά όλο κιόλο 15 δισεκατομμύρια κυβικά μετρα αερίου το χρόνο. Ας σημειωθεί σε σχέση με αυτό ότι η προβλεπόμενη ισχύ του "Nabucco" ανέρχεται σε 31 δισεκατομμύρια. Από εδώ φαίνεται ανάγλυφα ότι το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν δεν θα αρκέσει σε όλους»,- παρατήρησε ο Σεργκέι Πραβοσούντοφ.

-Τι, λοιπόν, μένει για την ΕΕ για να λύσει το ουσιαστικό πρόβλημα του  εφοδιασμού του σχεδίου της "Nabucco" με πρώτες ύλες; Ο   Σεργκέι Πραβοσούντοφ, απαντώντας σ΄αυτή την ερώτηση είπε:

- «Η ΕΕ για να γεμίσει 100% τον αγωγό χρειάζεται να υπογράψει συμβόλαιο με το Ιράν. Το Ιράν δε θεωρείται χώρα- ταραχοποιός, με την οποία  οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να έχουν τίποτα για να μη προκαλέσουν δυσαρέσκεια των Αμερικανών. Υπάρχει επίσης, και αυτό μάλλον θεωρητικά, μία άλλη λύση – να υπογράψουν αντίστοιχο συμβόλαιο με το Τουρκμενιστάν. Όμως και εδώ επίσης υπάρχει αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Ο αγωγός θα πρέπει να περάσει στο βυθό της Κασπίας θάλασσας, ενώ το Ιράν, το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν  για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το καθεστώς της Κασπίας και  τη ζώνη μοιράσματος της υφαλοκρηπίδας της. Αυτές οι τρείς χώρες για κατανοητούς λόγους θα αντιταχθούν στην κατασκευή   υπερεθνικού υποθαλάσσιου στην Κασπία. Εκτός απ’ όλα τα άλλα, υπάρχει ακόμα και το πρόβλημα της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να χρησιμοποιεί το διαμετακομιστικό καθεστώς της στο "Nabucco" για πολιτικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την ένταξή της στην ΕΕ. Δεν είναι απλώς κατανοητό, πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να παρακάμψει όλους αυτούς τους υποθαλάσσιους υφάλους; Εξάλλου, το "South Stream" που θεωρείται ανταγωνιστικό με το "Nabucco" σχέδιο, υλοποιείται σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Τώρα βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής των τεχνικών και οικονομικών τεκμηριώσεων και συμβολαίων με τους καταναλωτές . Το κύριο εδώ είναι ότι η πηγή πρώτων υλών για το "South Stream" είναι γνωστή! Γίνεται λόγος για τα μεγαλύτερα στον κόσμο αποθέματα φυσικού αερίου της Ρωσίας. Απ’ ότι φαίνεται, το καταλαβαίνουν αυτό πολύ καλά και στην ΕΕ. Από το Μπακού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο  πήγε στο Ασχαμπάντ, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Μπερντιμουχαμέντοφ, όμως με σχεδόν  το ίδιο αποτέλεσμα που είχαν και οι συνομιλίες του στο Αζερμπαϊτζάν. Γίνεται λόγος  μόνο για  αμοιβαίες ευχές συνεργασίας, μαζί και στο προβληματικό σχέδιο κατασκευής αγωγού στο βυθό της Κασπίας και τις προθέσεις υπογραφής Πρωτοκόλλου Καλών Προθέσεων. Δηλαδή μόνο λόγια, λόγια και λόγια»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Σεργκέι Πραβοσούντοφ.

Η Φωνή της Ρωσίας

Αποστολή: Γιώργος Θαλασσινός

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0