Ακολουθώντας τα ίχνη του Λομονόσοφ
Η μεγαλοφυΐα του εκδηλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης και των τεχνών- στη φυσική, τη χημεία, την αστρονομία, τη γεωγραφία, τη μεταλλουργία, τη γεωολογία, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη ζωγραφική. Η μοριακή κινητική του θεωρία της θερμότητας προκαθόρισε σε μεγάλο βαθμό την σύγχρονη αντίληψη για την δομή της ύλης. Κάτι περισσότερο. Η ανακάλυψη απ' αυτόν της ατμόσφαιρας στον πλανήτη της Αφροδίτης θεωρείται και σήμερα από τους αστρονόμους κάτι το απίθανο για εκείνη την εποχή. Ακριβώς ο Λομονόσοφ ίδρυσε το πρώτο Πανεπιστήμιο της Ρωσίας- το Μοσχοβίτικο, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο ανεκτίμητη συμβολή στην ανάπτυξη της Παιδείας της Ρωσίας.
Καταγώμενος από αγροτική οικογένεια ο Μιχαήλ Λομονόσοφ κατέκτησε τέτοια ύψη αποκλειστικά χάρι στην επιμονή και το πάθος τουςγια τις γνώσεις. Χωρίς δεκάρα στην τσέπη, ο 19χρονος νέος ξεκίνησε με τα πόδια τον χειμώνα του 1730 από το Άρχάγγελσκ για τη Μόσχα για να σπουδάσει.
Σήμερα αποφάσισαν να επαναλάβουν τη διαδρομή του Μεγάλου επιστήμονα οι μετέχοντες στο σχέδιο «Εφοδιοπομπή ψαριών», γιατί ακριβώς στους ψαράδες που μετέφεραν τα αλιεύματά τους στη Μόσχα προσχώρησε ο νέος Λομονόσοφ. Είναι ένα ιδιόμορφο ρεμέικ του ιστορικού γεγονότος, όπου στον ρόλο του φημισμένου οδοιπόρου εμφανίζονται κατά σειρά δύο νέοι. Εννοείται ότι δεν υπήρχε καμιά εφοδιοπομπή, δηλαδή αμάξια που τα σέρνουν τα άλογα. Εκτός απ’ αυτό, οι μετέχοντες στο σχέδιο σε σύγκριση με τον Λομονόσοφ δεν βάδιζαν στο παλιό μοσχοβίτικο δρόμο, που σήμερα δεν υπάρχει, αλλά στο σύγχρονο ασφαλτόδρομο Μ8, που περνά μέσα από 3 περιοχές- του Αρχάγγελσκ, της Βόλογντας και του Γιαροσλάβλ. Συνόδευε δε τους πεζοπόρους ένα ειδικό αυτοκίνητο με εικονολήπτη και την πορεία της κίνησής τους μπορούσε να την παρακολουθήσει κανείς από την οθόνη του υπολογιστή του μέ την βοήθεια ειδικής συσκευής πλοήγησης. Εκτός απ’ όλα τα άλλα η πορεία των σημερινών οδοιπόρων ήταν κατά πολύ πιο εύκολη από την πορεία του Λομονόσοφ πριν 300 χρόνια. Ο καθένας από τους πορευόμενος κάλυπτε μόνο το ήμισυ της τότε καθημερινής απόστασης,- είπε ο υπέυθυνος αυτού του σχεδίου Βαντίμ Μιχάηλοφ, ο οποίος, εξάλλου, κατάγεται επίσης από το Αρχάγγελσκ.
-«Στις 8 το πρωϊ έβαζα στο δρόμο τον πρώτο «Λομονόσοφ» που περπατούσε 30 χιλιόμετρα. Τον δεύτερο δε τον μετέφερα με αυτοκίνητο στο άλλο ήμισυ του προοριζόμενου για εκείνη τη μέρα δρόμου. Τον έβαζα στο δικό του μέρος της διαδρομής και με τα πράγματα πήγαινα στο σημείο που τελείωνε η ημερήσια διαδρομή. Εκεί διανυχτερεύαμε. Ο πρώτος δε «Λομονόσοφ» πήγαινε με αυτο στοπ ως τον τόπο διανυχτέρευσής μας. Ήταν συμβολική σκυταλοδρομία. Με αυτό τον τρόπο οι μετέχοντες στο σχέδιο διήνυσαν πάνω από 1200 χιλιόμετρα και ύστερα από 3 εβδομάδες αποπεράτωσαν την πορεία τους στο κέντρο της Μόσχας. Στα κατοικημένα σημεία κατά την διαδρομή τους οι οδοιπόροι συναντιούνταν με μαθητές, στους οποίους διηγούνταν για το σχέδιο τους και για τον Λομονόσοφ. Τους έδειχναν, π.χ. το αντίγραφο του αυτογράφου του επιστήμονα που στάλθηκε στους μετέχοντες σ΄αυτή την εκδήλωση ειδικά από την Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας. Εξάλλου ο Μιχαήλ Λομονόσοφ έγινε το 1760 το πρώτο επίτιμο μέλος της σουηδικής Ακαδημίας από τη Ρωσία. Ο Μιχαήλ Λομονόσοφ ήταν μεγάλος διαφωτιστής και για αυτό τον λόγο ακριβώς βασικός σκοπός του σχεδίου μας ήταν ο διαφωτισμός των νέων και η υπενθύμιση για τον μεγάλο συμπατριώτη μας, πολύ περισσότερο που το 2011 για μας είναι Έτος του Λομονόσοφ»,- παρατήρησε ο Βαντίμ Μιχάηλοφ.
Αποστολή: Γιώργος Θαλασσινός
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα