Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Ισραήλ: οι τελευταίοι των αποικιοκρατών» - του Νικόλαου Μόττα*

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | «Ισραήλ: οι τελευταίοι των αποικιοκρατών» - του Νικόλαου Μόττα*

Τελ Αβιβ -

Την άποψη ότι «η ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών αποτελεί το τελευταίο αποικιοκρατικό καθεστώς στη μετά-αποικιοκρατική εποχή» εξέφρασε ο τέως πρωθυπουργός της παλαιστινιακής αρχής Αχμέντ Κορέι (Αμπού Άλα) σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Σε μιά κατάμεστη από ισραηλινούς και ξένους φοιτητές και καθηγητές αίθουσα, ο Αλά άσκησε κριτική στην πολιτική των ισραηλινών κυβερνήσεων τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη γιά ειρήνευση στην περιοχή.

Ο πρώην πρωθυπουργός και ιστορικό στέλεχος της PLO προέτρεψε το Τελ Αβιβ να χρησιμοποιήσει τη «δύναμη της λογικής» και όχι τη «λογική της δύναμης», υπερθεματίζοντας ότι «τίποτα δε μπορεί να γίνει με την επίδειξη ισχύος». Κάνοντας μιά σύντομη αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ο Κορέι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ούτε οι μεγάλες δυνάμεις, ούτε οι διαμεσολαβητές θα φέρουν την ειρήνη εάν δεν το θελήσουν οι δύο πλευρές, ισραηλινοί και παλαιστίνιοι».

Ο Αχμέντ Κορέι ξεκαθάρισε από την αρχή της ομιλίας του ότι επιθυμεί να μιλήσει με ειλικρίνεια, χωρίς διπλωματικές υπεκφυγές. «Θα σας πω αυτό που αισθάνομαι εγώ και όλοι οι παλαιστίνοι» είπε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς το Ισραήλ συνεχίζει να αρνείται στον παλαιστινιακό λαό «το δικαίωμα να ζεί σε ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, κράτος». Ταυτόχρονα, έκανε σαφή τη θέση του υπέρ της λύσης δύο κρατών τα οποία «θα συνυπάρχουν αρμονικά», τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παλαιστινίων , «ακόμη και της Χαμάς» - όπως είπε χαρακτηριστικά - αποδέχεται τη λύση αυτή.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός Κορέι απέφυγε να μπεί σε λεπτομέρειες της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης, προφανώς αντιλαμβανόμενος τη λεπτότητα των ζητημάτων αυτών που παραμένουν υπό συνεχή διαπραγμάτευση.

Σε σχετική ερώτηση του γράφοντος, εάν θεωρεί ότι το τείχος της Δυτικής Όχθης (που κατασκευάστηκε το 2004 από την κυβέρνηση Σαρόν) αποτελεί έμμεση προσπάθεια του Ισραήλ γιά καθορισμό συνόρων ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, ο Κορέι επέλεξε διπλωματική απάντηση: «Εμείς επιμένουμε στα σύνορα που είχαν συμφωνηθεί το 1967 και από εκεί και πέρα διαπραγματευόμαστε τις όποιες ανταλλαγές πληθυσμών και την παραμονή ή αποχώρηση των ισραηλινών εποίκων». Το ζήτημα όμως είναι κατά πόσο είναι δυνατόν να επανέλθουν τα σύνορα της συμφωνίας του 1967, όταν η ισραηλινή κυβέρνηση ενθαρρύνει την κατασκευή όλο και περισσότερων οικισμών στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ με στόχο την εγκατάσταση κι’ άλλων εποίκων.

Γιγαντιαίο γκραφίτι-προσωπογραφία του Γιασέρ Αραφάτ στο "Τείχος της Δυτικής Όχθης", που χωρίζει το Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης. Ανάχωμα ασφαλείας στις επιθέσεις αυτοκτονίας ή ιμπεριαλιστικό δημιούργημα σύγχρονου άπαρχαϊντ;

Το λόγο έλαβε επίσης ο γνωστός ισραηλινός διαπραγμευτής Γκιλάντ Σερ (στενός συνεργάτης του Εχούντ Μπαράκ) ο οποίος τόνισε πως «η δράση παλαιστινίων τρομοκρατών στο πρόσφατο παρελθόν έχει επηρρεάσει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά την ισραηλινή κοινή γνώμη» ενώ έδωσε έμφαση στις φημολογούμενες σχέσεις της Χαμάς με την Τεχεράνη. Το καθεστώς της Γάζας, ανέφερε, «έχει προκαλέσει εσωτερικό σχίσμα στην παλαιστινιακή κοινωνία». Στη συνέχεια, ο ισραηλινός διπλωμάτης αρκέστηκε σε ενδιαφέρουσες - πλην όμως χιλιοειπωμένες - γενικολογίες και ευχολόγια περί της ανάγκης γιά «διμερή συνενόηση» μεταξύ Ραμάλλας και Τελ Αβιβ.

Ήταν η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος παλαιστίνιος αξιωματούχος μίλησε σε ακροατήριο ισραηλινού πανεπιστημίου. Ο Αχμέντ Κορέι, θεωρούμενος από τους πλέον μετριοπαθείς πολιτικούς της Δυτικής Όχθης, ήταν πρωθυπουργός της παλαιστινιακής αρχής από το 2003 έως το 2006. Μέλος της Φατάχ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις στις διαπραγματεύσεις του Όσλο ως διαπραγματευτής, ενώ μετείχε ενεργά στις συνομιλίες του Καμπ Ντέιβιντ (το 2000) στο πλευρό του ιστορικού ηγέτη των παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΤΤΑΣ

21.1.2011

*Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Γενάρη του 1984. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Westminster του Λονδίνου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Arts) στις Διπλωματικές Σπουδές. Από το 2006 έως το 2009 ήταν τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» αρθρογραφώντας γιά διεθνή γεγονότα, ενώ κείμενα του περί ελληνικής, ευρωπαϊκης και διεθνούς πολιτικής έχουν δημοσιευθεί και σε αγγλόφωνες πηγές. Την παρούσα ακαδημαϊκή περίοδο (2010-2011) είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του διεθνούς προγράμματος Conflict Resolution & Mediation στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
3.00