Νουρ Ιναγιάτ Καν: Η Ασιάτισσα πριγκίπισσα - κατάσκοπος του Τσώρτσιλ
Η ινδικής καταγωγής Νουρ Ιναγιάτ Καν ανήκε στη βρετανική κατασκοπική ελίτ του Ουίνστον Τσώρτσιλ, φέροντας το κωδικό όνομα «Madeline». Έμεινε στην ιστορία μετά τον πολύμηνο βασανισμό και εκτέλεσή της από τους Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου τη 13η Σεπτεμβρίου του 1944, σε ηλικία 30 ετών. Τώρα η Βρετανία σχεδιάζει να τη βγάλει από τη λήθη, με κατασκευή προτομής προς τιμή της.
«Ελευθερία!», ήταν η τελευταία λέξη που βγήκε από τα χείλη της ηρωίδας Νουρ Ιναγιάτ Καν πριν τους πυροβολισμούς των Ναζί. Πριν την εκτέλεσή της η 30χρονη κατάσκοπος είχε φυλακιστεί και βασανιστεί για 10 ολόκληρους μήνες από τη Γκεστάπο, χωρίς να αποκαλύψει τίποτα στους ανακριτές της.
Η κατάσκοπος με το κωδικό όνομα «Madeline» ήταν μέλος της Εκτέλεσης Ειδικών Αποστολών (Special Operations Executive), ομάδας σαμποτάζ που απέστειλε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στη Γαλλία το 1943. Η Νουρ ήταν η πρώτη γυναίκα ασυρματιστής που εστάλη εκεί, με την εντολή να «πυρπολήσει την Ευρώπη». Ο ρόλος της ήταν τόσο επικίνδυνος που το προσδόκιμο ζωής της δεν ξεπερνούσε τις έξι εβδομάδες.
Το κατασκοπικό δίκτυο του Τσώρτσιλ στο Παρίσι άρχισε σύντομα να καταρρέει λόγω μαζικών συλλήψεων από τη Γκεστάπο, μετατρέποντας τη Νουρ σε μοναδικό σύνδεσμο με το Λονδίνο και θέτοντάς τη σε μεγάλο κίνδυνο. Οι ανώτεροί της την προέτρεπαν να γυρίσει ωστόσο αυτή αρνήθηκε να εγκαταλείψει τους συντρόφους της στη Γαλλία χωρίς μέσο επικοινωνίας.
Επί τρεις μήνες συντόνιζε όλες τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο Παρίσι, αλλάζοντας ταυτότητες. Ενώ οι αρχές είχαν περιγραφή της δεν είχαν καταφέρει να την εντοπίσουν και ήταν η προδοσία μίας Γαλλίδας που οδήγησε τελικά στη σύλληψή της.
Η απόφαση της Νουρ να παραμείνει απέδειξε την τεράστια αφοσίωση της στη Βρετανία, μια χώρα με την οποία μάλιστα δεν είχε έμφυτους δεσμούς. Γεννήθηκε στη Μόσχα από Ινδό πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα και ήταν απόγονος του Σουλτάνου Τίπου, επονομαζόμενο και Τίγρη του Μισόρ, ο οποίος αρνήθηκε να υποκύψει στη βρετανική εξουσία και σκοτώθηκε στη μάχη το 1799.
Η Νουρ έζησε για λίγο στο Λονδίνο και αργότερα στο Παρίσι όπου και σπούδασε. Με το ξέσπασμα του πολέμου αποφάσισαν με τον αδερφό της να επιστρέψουν στη Βρετανία και να αφιερωθούν στη μάχη κατά του Ναζισμού. Η γνώση της γαλλικής γλώσσας, η αφοσίωσή της και η εκπαίδευσή της στις τηλεπικοινωνίες οδήγησαν στον εντοπισμό της από την SOE και την αποστολή της στο Παρίσι.
Η γενναιότητα της Νουρ έχει αναγνωρισθεί από τη Γαλλία, όπου υπάρχουν προς τιμήν της δύο μνημεία και μία ετήσια τελετή. Στη Βρετανία ωστόσο, μετά τη βράβευσή της με παράσημο το 1949, η ανάμνησή της είχε ξεθωριάσει.
Πρόσφατα ξεκίνησε στη Βρετανία εκστρατεία για τη συγκέντρωση 100.000 λιρών για την κατασκευή μπρούτζινης προτομής της Νουρ, η οποία θα τοποθετηθεί στην περιοχή του Λονδίνου όπου μεγάλωσε, κοντά στη Πανεπιστήμιο. Αυτό θα είναι το πρώτο μνημείο προς τιμήν Ασιάτισσας ή Μουσουλμάνας γυναίκας στη Βρετανία. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 25.000 λίρες και το έργο διαθέτει την υποστήριξη 34 βουλευτών και πολλών καταξιωμένων Βρετανών ασιατικής καταγωγής.
Την οργάνωση του έργου έχει αναλάβει η Σραμπάνι Μπασού, συγγραφέας τη βιογραφία της Νουρ που εκδόθηκε το 2006 με τίτλο «Η πριγκίπισσα κατάσκοπος». Η δημιουργία και εγκατάσταση της προτομής πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα