Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

18/1/1945: Η εκκένωση του Άουσβιτς - Η πορεία του θανάτου

Αρχική | Ιστορία | 18/1/1945: Η εκκένωση του Άουσβιτς - Η πορεία του θανάτου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ

ΑΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 18746/93

Μέλος της International Committee of Auschwitz

Email marius38gr@yahoo.gr



Αθήνα 18 Ιανουαρίου 2011

Σαν Σήμερα 18 Ιανουαρίου 1945

The march of death

Η Γερμανία έχανε τον πόλεμο. Οι Ρώσοι ήταν έξω από το Άουσβιτς .

Οι αμετανόητοι Γερμανοί μέχρι και την τελευταία αυτή στιγμή έδειξαν το πλέον αποτροπιαστικό τους πρόσωπο,

Σαν Σήμερα Δίνεται η διαταγή εκκενώσεως του Αουσβιτς

Πολλοί συγγραφείς έχουν αναφερθεί σε αυτήν την πορεία με τραγικότητα δίχως ποτέ να ερμηνευτεί γιατί ενώ είχαν χάσει τον πόλεμο, επέμεναν με τόσο μίσος εναντίον των εβραίων κρατουμένων.

<<The march of death . Η πορεία του θανάτου>> έτσι ονομάστηκε τον τελευταίο υποχθόνιο άσμα των Γερμανών

Κατά την διάρκεια αυτής της πορείας χιλιάδες έχασαν την ζωή και άλλοι αρρώστησαν ανεπανόρθωτα.

150 Μίλια πορεία μέσα στο κρύο νηστικοί εξουθενωμένοι κυνηγημένοι οι Εβραίοι υπέστησαν το τελευταίο μαρτύριο πολλοί από αυτούς που επέζησαν από όλα τα βασανιστήρια δολοφονήθηκαν την τελευταία αυτή στιγμή η αρρώστησαν τόσο που πέθαναν μετά την απελευθέρωση από την εξάντληση.

Σαν Σήμερα O Primo Levi Μιλάει για την Άσκοπη βία και Η Μπερυ Ναχμία είχε πει σε ένα μνημόσυνο στο Γ νεκροταφείο , << Δεν κατάλαβα ποτέ μου γιατί την τελευταία αυτή στιγμή να υποστούμε αυτά τα βασανιστήρια γιατί να σκοτωθεί τόσος κόσμος, γιατί τέτοιο ανελέητο μίσος >>,

Σαν Σήμερα Ο Ισραήλ Gutman

Η εξέλιξη της εξέγερσης

Ο Ισραήλ Gutman Στις σημειώσεις του γράφει, ότι είπε τα ακόλουθα στους συντρόφους του που ήταν μυημένοι στην εξέγερση. << πρέπει να συνεχίσουμε την εργασία μας ,. Όπως γνωρίζετε , αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε οριστικά την επιχείρηση της εξέγερσης, με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά>>. Αυτό ήταν το άδοξο τέλος της εξέγερσης Αυτό ήταν και η τελευταία ελπίδα .

Από εκεί και πέρα αφέθηκαν στην μοίρα τους

Σαν Σήμερα Μαρτυρία Νατζαρι,

Ο Νατζαρι γράφει.<< Οι Γερμανοί θα ήθελαν οπωσδήποτε να εξαλείψουν όλα τα ίχνη εγκλημάτων τους... με τη δολοφονία του ολόκληρου Kommando μας.."Η εκκένωση του Auschwitz άρχισε στις 18 Ιαν., 1945, σε ομάδες 500 ατόμων περπατούσαν όλη την ημέρα και τη νύχτα.>>

Εκείνοι που δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πέθαναν όπου έπεφταν τουφεκιζόντουσαν

Σαν Σήμερα Μαρτυρία Ιάκωβος Χανταλι

<<Εκείνην την νύχτα χιλιάδες άτομα αναχώρησαν από τα στρατόπεδα Άουσβιτς Ι ΙΙ και ΙΙΙ Βαδίζαμε σε πεντάδες ,έχοντας δεξιά και αριστερά, πάνοπλους στρατιώτες Ες-Εςμαζί με τα σκυλιά τους …..

Ποτέ άλλοτε δεν μου ‘έτυχε να περπατώ και να ονειρεύομαι…… Ονειρεύτηκα . Άκουγα , βέβαια τους πυροβολισμούς και τις προσταγές , παράλληλα ‘όμως ονειρευόμουν .

Ονειρευόμουν και προχωρούσα.

Αισθάνθηκα χοντρό χαρτί κάτω από την πουκαμίσα και το κομμάτι ψωμί και ένοιωσα ασφαλής.

Βαδίζοντας ονειρεύτηκα το Λευκό Πύργο , τη γαλάζια θάλασσα και το λαμπερό ήλιο. Άξαφνα με κατέκλισε η μυρωδιά βαθιού αρώματος. Δεν μπορούσα να καταλάβω από πού προερχόταν… .

Είχαμε ξεκινήσει για την πορεία του θανάτου μια εβδομάδα πριν την άφιξη των Σοβιετικών……

Εκείνη την νύκτα απέδρασαν πολλοί Πολωνοί Εβραίοι Γι αυτούς η απόδραση ήταν κάτι εφικτό .. εμείς οι Έλληνες, δεν ξέραμε που μπορούσαμε να πάμε; Ο φίλος μου ο Μίκη Γκόλντμαν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που απέδρασαν εκείνο το βράδυ . Αργότερα έγινε αξιωματικός της Ισραηλινής αστυνομίας . Με αυτή την ιδιότητα ήταν ένας από αυτούς που υπόγραψαν την απόφαση της θανατικής καταδίκης του Αιχμών …. Ιάκωβος Χανταλί ¨¨Από τον Λευκό Πύργο στις πύλες του Άουσβιτς.


Σαν Σήμερα Ιάκωβος Στρούμσα

Αυτό κράτησε μέχρι τις 18 Γενάρη του 1945 Ήταν Πέμπτη , το θυμάμαι καλά !Η διαταγή για την εκκένωση δόθηκε στις 4 το απόγευμα….. κατά εκατοντάδες οι κρατούμενοι φεύγουν από το στρατόπεδο προς άγνωστη κατεύθυνση… Ακούγαμε τα κανόνια ξέραμε ότι οι Ρώσσοι δεν απείχαν πια παρά 15 χιλιόμετρα κι εμείς έπρεπε να φύγουμε …Δεν χρειάζεται να σας πω σε ποια κατάσταση φτάσαμε Είχαμε κάνει ταξίδι των τριών ημερών σε βαγόνια ανοιχτά ,με χιόνι, με βροχή, μα αέρα και κυρίως με 25β βαθμούς υπό το μηδέν .Δεν ήμασταν πια άνθρωποι αλλά ανθρώπινα κουρέλια , πλάσματα που δεν ξέρω χάρη σε ποια μυστηριώδη δύναμη διατηρούσαν ακόμη την επιθυμία να αντισταθούν σ αυτές τις συνθήκες , στον Χίτλερ και τους συνεργάτες του, στη φύση , που κι αυτή ακόμη είχε ξεσπάσει επάνω μας αλύπητα … Δεν θα ξεχάσω ποτέ το θέαμα . Ήταν νωρίς το πρωί . Οι κάτοικοι που μας έβλεπαν να καταβαίνουμε έκαναν το σταυρό τους και έκλειναν τα παράθυρα , τόσο το θέαμα που παρουσιάζαμε ήταν αβάστακτο…..

Για μένα ο απολογισμός αυτής της Λαίλαπας ήταν πολύ θλιβερός…..

Ιάκωβος Στρούμσα Διάλεξα την ζωή σελ 87

Σαν Σήμερα Σλόμο Βενέτσια

Τελικός σταθμός το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Ravensbruck, κοντά σε Furstenberg, και το Mauthwausen Γερμανία. Πρέπει να έχουν περπατήσει περισσότερα από 150 μίλια.

Όταν έφτασαν στο Mauthwausen οδηγήθηκαν αμέσως [i]έναν θάλαμο προκειμένου να κάνουν μπάνιο μετά τους εστοίχισαν κατά πεντάδες τελείως γυμνούς μέσα στο κρύο και μετά του έβαλαν να κοιμηθούν σε έναν θάλαμο χωρίς κρεβάτια και κοιμηθήκαν κατάχαμα .

<< Ένας Γερμανός εξακολουθούσε να ρωτάει εάν είναι κανείς από ήταν στο Sonderkommando στο Άουσβιτς <<΅Wer hat im Sonderkommando gearbeitet?>>για να

Μη μας εντοπίσουν πρότεινα στον αδελφό μου ν αλλάξουμε όνομα . Ο αδελφός μου δεν θέλησε να αλλάξει το όνομα και μου είπε ότι ήταν ίσως ήταν προτιμότερο να χωριστούμε για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο μας …. Μετά μας έδωσαν από έναν αριθμό. Σε αντίθεση όμως με το Άουσβιτς δε μας τον χάραξαν στο δέρμα . Μόνο στο Άουσβιτς χάραζαν τους κρατούμενους( 182727) .Εκεί μας έδωσαν ένα είδος μεταλλικής ταυτότητας Στη δική ήταν χαραγμένο το νούμερο 118554>>

ΣΛΟΜΟΝ ΒΕΝΕΤΣΙΑ SONDERKOMANDO μέσα στην κόλας των θαλάμων αερίων σελ194

Σαν Σήμερα Ο Ζακ Σούσης

Ο Ζακ Σούσης δήλωσε ότι γεννήθηκε στην Βιέννη και το επάγγελμα του ήταν

<<Schlosser >> κλειδαράς Στην πραγματικότητα γεννήθηκε στην Άρτα. Φαίνεται ότι επειδή αναζητούσαν όσους ήταν στο Άουσβιτς στο Ζοντερκομάντο έδωσε στοιχεία ανάμικτα ώστε και να μην μπορούνε να τον βρούνε, αλλά και εάν κατόπιν ,όπως και έγινε ,στην αναζήτηση από εμένα στα αρχεία του Μάουτχαουζεν, να μπορέσουν να τον εντοπίσουν .

Την επομένη τους έδωσαν νέους αριθμούς τους έδωσαν ένα πινακίδιο στο οποίο έγραφαν τον Αριθμό 125863 τους αυτός ο αριθμός ήταν διαφορετικός από αυτόν που είχαν χαραγμένο στο μπράτσο στο Άουσβιτς182679. O Ζακ Σούσης απεβίωσε στις 17/2/1945 από κυκλοφοριακή αδυναμία του αίματος εξ αιτίας μεγάλης εντερικής καταρροής

Σημειωτέον ότι το. Mauthwausen ελευθερώθηκε στις 6 Μαΐου 1945.

Στοιχεία Από Έρευνα Μάριου Σούση

Σαν Σήμερα Μουσείο του Άουσβιτς

Le 17 janvier 1945, au KL Auschwitz, eut lieu le dernier appel général. D après un Rapport conserve, établi par la résistance du camp , a cet appel assistèrent 67012 détenus hommes et femmes ….. Après le départ du KL Auschwitz des dernières colonnes d évacuation, restèrent dans le camp prés de 9000 détenus pour la plus part des malades exténues physiquement qui n étaient pas en mesure de prendre la route de l évacuation……

Στις 17 Ιανουαρίου στο Άουσβιτς έγινε το τελευταίο γενικό προσκλητήριο . σύμφωνα με μία αναφορά που καταρτίστηκε από την αντίσταση του στρατοπέδου σε αυτές τις αναφορές παρέμειναν 67012 κρατούμενοι άντρες και γυναίκες Μετά τις τελευταίες ομάδες εκκένωσης, παρέμειναν στο στρατόπεδο 9000 κρατούμενοι στην πλειονότητα άρρωστοι εξαντλημένοι φυσικά οι οποίοι δεν ήταν σε κατάσταση να πάρουν τον δρόμο της εκκένωσης.

Auschwitz CAMP DE CONCENTRATION ET D EXTERMINATION

EDITIONS Le Musée d Auschwitz 2006

Αποστολή: Μάριος Σούσης





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler

03 Ιουνίου 2024, 21:53
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από ...

«Κύριε Οδυσσέα Ελύτη κερδίσατε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας!»

28 Μαρτίου 2024, 23:49
Πώς δέχτηκε ο ποιητής του Αιγαίου το ιστορικό τηλεφώνημα από την Σουηδική ακαδημία   Του Τάσου Κ. ...

Ελευθέριος Βενιζέλος - Ογδόντα οκτώ χρόνια από το θάνατό του - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

20 Μαρτίου 2024, 23:05
Δημιούργησε την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών και επέζησε μετά από δύο ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
1.00