Τι μάθαμε στη Νομική - του Κώστα Γιαννακίδη
Αρση του ασύλου έγινε επειδή οι καταληψίες ήταν μετανάστες. Με οξυμένο το πρόβλημα και τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης σε διέγερση, η άρση του ασύλου ήταν αναπόφευκτη, ίσως και αυτονόητη, αντίδραση. Αν όμως μέσα στο κτίριο είχαν μπει Ελληνες, ο εισαγγελέας δεν επρόκειτο να δεχθεί τηλεφώνημα ακόμα και αν το ανατίναζαν.
Στην Ελλάδα μπορείς να προχωρήσεις σε μία παράνομη πράξη, όπως η κατάληψη ενός κτιρίου, αλλά μετά έχεις τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς με τον εισαγγελέα την ασφαλή αποχώρηση σου. Είναι προφανές ότι τα καθήκοντα του εισαγγελέα έχουν πλέον εμπλουτιστεί, αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία και διαπραγματευτική αρμοδιότητα.
Κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι μάχονται για τα δικαιώματα των μεταναστών και τη διατήρηση του ασύλου, τελικά λειτούργησαν απολύτως υπονομευτικά και στα δύο μέτωπα. Από σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της κατάργησης του ασύλου, των απελάσεων, της δημιουργίας τείχους κ.λ.π.
Το γεγονός δίνει στην ελληνική κοινωνία την ευκαιρία να συζητήσει ανοιχτά, με ρεαλισμό και σύγχρονη ματιά θέματα όπως το άσυλο και η μεταναστευτική πολιτική. Οι σημερινές συνθήκες δεν αντιμετωπίζονται με αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο.
Ταυτόχρονα ίσως πρέπει να απαλλάξουμε έννοιες από ταμπού και αδιαπραγμάτευτες σταθερές. Για παράδειγμα είναι ρατσιστής όποιος δυσφορεί πλέον από τις εικόνες στο κέντρο της Αθήνας;
Είναι πλέον πιθανό να δούμε και άλλες, θεαματικότερες πρωτοβουλίες από ομάδες μεταναστών που ζουν στη χώρα εγκλωβισμένοι, χωρίς χαρτιά και δικαιώματα. Δεν είμαστε έτοιμοι για να το αντιμετωπίσουμε, δεν διαθέτουμε καν άποψη για το πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα