Ξεσηκωμός κατά του καθεστώτος στην Αίγυπτο, νεκροί και τραυματίες
«Σεισμός» μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Αίγυπτο με ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Επικρατεί χάος με τις δυνάμεις καταστολής να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά του πλήθους που φωνάζει «κάτω η δικτατορία». Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες στο Κάιρο. «Ανάφλεξη» και στο Σουέζ με τους διαδηλωτές να περιφέρουν στους δρόμους της πόλης τη σορό ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις.
Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αντλίες νερού κατά του Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, και επιτέθηκαν με γκλομπ σε διαδηλωτές που τον περικύκλωσαν για να τον προστατεύσουν. Αργότερα ο Ελ-Μπαραντέι ενώθηκε με διαδηλωτές σε ειρηνική συγκέντρωση, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες που φθάνουν από το Κάιρο αναφέρουν ότι του επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός.
«Κάτω ο Μουμπάρακ»
Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν για τέταρτη ημέρα, απαιτώντας να μπει τέλος στα 30 χρόνια κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα «τέλος η δικτατορία» και «κάτω ο Μουμπάρακ».
Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις στο Κάιρο και δεκάδες τραυματίες. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως Αιγύπτιοι περιφέρουν στους δρόμους του Σουέζ τη σορό ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις.
«Σκότωσαν τον αδελφό μου« φώναζε ένας διαδηλωτής στην ανατολική πόλη. Την ίδια ώρα, μαρτυρίες κάνουν λόγο για διαδηλωτές αιμόφυρτους και με μώλωπες που λιποθυμούν στους δρόμους του Καΐρου.
Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, καθώς και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγάλη πόλη της Αιγύπτου, και τις πόλεις Σουέζ, Μανσούρα, Σαρκίγια και Ασουάν στο Δέλτα του Νείλου.
Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά του πλήθους, στην πρωτεύουσα το οποίο απαντά με πέτρες. Διαδηλωτές ποδοπατούν αφίσες του Χόσνι Μουμπάρακ, σε μία σπάνια πράξη ανυπακοής στην Αίγυπτο.
Πολλοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί σύμφωνα με μαρτυρίες σε συνοικία κοντά σε προεδρική κατοικία στο Κάιρο, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος. «Φύγε, φύγε Μουμπάρακ, το αεροπλάνο σε περιμένει» φωνάζουν οι διαδηλωτές, βάζοντας στο στόχαστρο εκτός από τον 82χρονο Αιγύπτιο πρόεδρο και τον γιο του Γκαμάλ, τον οποίο προορίζει για διάδοχό του.
Διαδήλωση αλληλεγγύης στον αιγυπτιακό λαό πραγματοποιήθηκε μετά την προσευχή της Παρασκευής και στην Κωνσταντινούπολη.
Στις διαδηλώσεις ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι
Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος έφτασε στο Κάιρο έτοιμος να ηγηθεί της μετάβασης, συμμετείχε μαζί με χιλιάδες διαδηλωτές στην προσευχή της Παρασκευής έξω από το φημισμένο τζαμί αλ-Αζάρ στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης
Μετά το τέλος της προσευχής οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν «κάτω ο Μουμπάρακ» και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού κατά του πλήθους. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ξυλοκόπησαν με γκλομπ διαδηλωτές, οι οποίοι περικύκλωσαν τον Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι για να τον προστατεύσουν.
Το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο Ελ-Μπαραντέι συνελήφθη, πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε. Φέρεται να εμποδίστηκε από την αστυνομία να αποχωρήσει από περιοχή στο Κάιρο, όπου είχε ξεσπάσει βία.
Λίγο αργότερα ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι ενώθηκε με τους διαδηλωτές σε ειρηνική συγκέντρωση στο Κάιρο. «Είναι ειρηνική, είναι ειρηνική» φώναζαν οι διαδηλωτές για τη συγκέντρωση και ορισμένοι αντήλλαξαν χειραψία με άνδρες της αστυνομίας, μεταδίδει το Reuters
O πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, μέλος κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε τον Χόσνι Μουμπάρακ να προβεί σε «μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο» για να αποφευχθεί μια «επανάσταση» στην Αίγυπτο.
«Πουθενά στον κόσμο η ασφάλεια δεν μπορεί να βάλει τέλος στην επανάσταση» δήλωσε ο Μούσταφα αλ-Φέκι μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα.
Ελεύθεροι αφέθηκαν, εν τω μεταξύ, τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί το πρωί της Παρασκευής στις διαδηλώσεις. Τα άτομα που τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση φέρεται να εργάζονται για τις εφημερίδες Figaro και Journal de Dimanche, για το φωτογραφικό πρακτορείο Sipa και για το περιοδικό Paris-Match.
Εν μέσω του κύματος διαδηλώσεων που σαρώνει την Αίγυπτο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε την Παρασκευή ότι «η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή» στη χώρα.
«Μία από τις θεμελιώδεις Αρχές της δημοκρατίας είναι η προστασία της ελευθερίας του λόγου» επισήμανε, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Ο ίδιος τόνισε πως οι ηγέτες πρέπει να ακούν το λαό τους και να αποφεύγουν τη βία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη και αλλού.
Δήλωση για τα γεγονότα στην Αίγυπτο ήλθε την Παρασκευή και από το Ισραήλ με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι παρακολουθείται πολύ στενά η κατάσταση, και το Ισραήλ θεωρεί «πολύ σημαντική» τη σχέση με τη γειτονική χώρα στα νότια σύνορά του και εταίρο στην ειρηνευτική διαδικασία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι ανάγκη να δοθεί απάντηση στα αιτήματα των πολιτών σε όλη τη Μέση Ανατολή για δημοκρατικές ελευθερίες.
«Με την διάδοση της επικοινωνίας, εντείνονται τα δίκαια αιτήματα των κοινωνιών για δημοκρατική ελευθερία, χρηστή διακυβέρνηση, διαφάνεια και αγώνα κατά της διαφθοράς. Τα αιτήματα αυτά είναι δικαιολογημένα και δεν μπορεί να αγνούνται στις σύγχρονες κοινωνίες» δήλωσε.
Ο Τούρκος υπουργός δεν σχολίασε ειδικά τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει στην Αίγυπτο εναντίον της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανατροπή της κυβέρνησης της Τυνησίας και στην πολιτική αναταραχή στο Λίβανο, λέγοντας πως η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή.
Newsroom ΔΟΛ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα