Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Περιμένοντας τους βαρβάρους - του Σεραφείμ Φυντανίδη

Αρχική | Απόψεις | Περιμένοντας τους βαρβάρους - του Σεραφείμ Φυντανίδη

Ξύπνησε κατά τις 10 το πρωί, ήπιε καφέ, άναψε ένα τσιγάρο και άνοιξε το internet εκεί που μπορεί να βρει κανείς καμιά ευκαιρία για δουλειά. Πτυχιούχος πολιτικών επιστημών είναι και άντε τώρα να ανοίξει... πολιτικό κατάστημα για να βγάλει κανένα ευρώ. Άρχισε το σερφάρισμα και διάβασε. Ζητούνται νυχτοφύλακες για κέντρα διασκέδασης... Ζητούνται delivery boys για πιτσερίες... Ζητούνται συνοδοί για υπέργηρες και ανάπηρες κυρίες...

Έκλεισε το internet συγχυσμένος. Τι τις ήθελε τις πολιτικές επιστήμες; Ένας γείτονάς του, ταξιτζής, του έλεγε πριν από λίγες μέρες: «Έχω δυο γιους, δεκατριών και δεκαπέντε ετών. Ξέρεις τι τους σπουδάζω; Ποδοσφαιριστές! Τους έχω γράψει σε ακαδημίες ποδοσφαίρου. Σε λίγα χρόνια θα βγάζουν του κόσμου τα λεφτά. Σαν τον Ρονάλντο ή τον Νίνη. Σιγά που θα τους στείλω σε πανεπιστήμιο».

Μήπως είχε δίκιο ο ταξιτζής; σκέφτηκε. Τι τα θέλουμε τα πανεπιστήμια, αφού δεν μας δίνουν ευκαιρίες για δουλειά; Πριν από λίγες μέρες διάβασε ότι έχουμε 3.500 πτυχιούχους θεατρολογίας. Άλλη τρέλα κι αυτή... Να σπουδάσεις θεατρολόγος για να ζήσεις εργαζόμενος σε θεατρολογικό κατάστημα; Χα... χα... χα...

έλασε νευριασμένος και ξανάρχισε το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο. Αυτή τη φορά τον ενδιέφεραν οι τελευταίες ειδήσεις.

1η είδηση: Πάει για παραγραφή το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Για τα μη πολιτικά πρόσωπα, καλόγερους και άλλους, θα δούμε...

(Για φαντάσου, ψιθύρισε. Τόσους μήνες μας τρέλαναν με τις αποκαλύψεις γι’ αυτό το ιερό σκάνδαλο. Κάποιοι έλεγαν ότι θα γεμίσουν οι φυλακές με τους υπαίτιους, ακόμα και με πρώην υπουργούς. Τώρα, μηδέν εις το πηλίκον... Να δούμε τι θα γίνει και με το άλλο σκάνδαλο, της Siemens. Μάλλον μια απ’ τα ίδια. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι στο απυρόβλητο εδώ και 180 χρόνια.)

2η είδηση: Ανεβλήθη για έβδομη φορά η δίκη Τζέκου - Κεντέρη - Θάνου για το γνωστό «δυστύχημα» την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εδώ και έξι χρόνια αυτή η δίκη αναβάλλεται και ξαναναβάλλεται, μέχρι να πάει για παραγραφή. Ολυμπιακό ρεκόρ κι αυτό.

(Πριν από ένα χρόνο, δολοφονήθηκε στην Κύπρο ο Άντης Χατζηκωστής. Και μέσα σε έξι μήνες έγινε η δίκη. Εδώ, τα δικαστήριά μας λειτουργούν με βήμα σημειωτόν. Κάπου 700.000 υποθέσεις εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Και πολλές πάνε στο αρχείο λόγω παραγραφής. Οι απαγωγείς του εφοπλιστή Παναγόπουλου κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ δικάζονται, γιατί έληξε το 18μηνο της προφυλάκισης. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Ακόμα και ο Κορκονέας αφέθηκε ελεύθερος ενώ δικαζόταν στην Άμφισσα για τη δολοφονία του νεαρού Γρηγορόπουλου. Είχε λήξει, βλέπετε, το 18μηνο.)

3η είδηση: Συνελήφθη διευθυντής ΔΟΥ για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών και όπλων.

(Για φαντάσου! Διευθυντής εφορίας, που υποτίθεται ότι ελέγχει τους φορολογούμενους, να συλλαμβάνεται –ευτυχώς δηλαδή– με τέτοιες κατηγορίες. Πώς το λέγανε οι παππούδες μας από τις χαμένες πατρίδες; «Άμα σε πηδήξει ο κατής, σε ποιον θα πας να δικαστείς;». Για να προσθέσουμε και το ότι κάπου 400 εφοριακοί διαπιστώθηκε τώρα ότι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση εδώ και 11 χρόνια. Α, ναι. Θα θυμάστε και ότι πριν από δύο μήνες πιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη αστυνομικοί που έκαναν λαθρεμπόριο τσιγάρων. Θου, Κύριε...)

4η είδηση: Γιατροί σε κρατικά νοσοκομεία κατηγορούνται για... υπερσυνταγογράφηση. Έγραφαν, δηλαδή, συνταγές με τη σέσουλα, ακόμα και σε ανύπαρκτους ασθενείς, για να τσεπώνουν τις... χορηγίες από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Λέμε «χορηγίες», γιατί αυτή τη λέξη καθιέρωσε ο κ. Μαντέλης για τα λεφτά που του είχε σπρώξει η Siemens όταν ήταν υπουργός. Δεν ήταν «λάδωμα», ήταν απλώς χορηγία. Αλλά, πάει κι αυτό για παραγραφή. Πάντως η λέξη μάς έμεινε.)

5η είδηση: Το ΣΔΟΕ ερευνά τα στοιχεία πέντε ή έξι πολιτικών, ακόμα και πρώην υπουργών, που μαζί με μια πλειάδα από μεγαλοκαρχαρίες φοροδιαφεύγουν εκ συστήματος.

(Για να δούμε τι θα δούμε. Θα πληρώσει κανένας ή θα έχουμε πάλι τη γνωστή ιστορία της παραγραφής; Πάντως, το να πάει κάποιος από αυτούς στη φυλακή μάλλον αδύνατο το βλέπω. Στα κελιά υπάρχει το αδιαχώρητο, κυρίως από μικροκλέφτες και μικροαπατεώνες. Για τους μεγάλους δεν έχουν χτιστεί ακόμα ειδικές σουίτες.)

6η είδηση: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, αποκάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους κοπρίτες. Όχι όλους πάντως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει αργότερα. Μερικούς. Δηλαδή τους περισσότερους;

(Άλλο κι αυτό. Να διοριστώ κάποτε στο Δημόσιο για να καταντήσω κοπρίτης; Όχι. Καλύτερα με το πτυχίο πολιτικών επιστημών που διαθέτω να πιάσω δουλειά σε κανένα μπαρ ή έστω σε καμιά πιτσερία. Εκτός κι αν πάω μετανάστης στην Τουρκία.)

7η είδηση: Τελικά επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πρώην ΚΥΠ, είναι εντελώς αντεθνική και ανύπαρκτη. Το μάθαμε από τον μαρτυριάρη πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Σπέκχαρντ, γιατί του το είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Εδώ που τα λέμε, τι τη θέλουμε την ΕΥΠ; Τώρα έχουμε κάτι πιο ασφαλές, την τρόικα.

(Πω, πω, πω... Τι είναι αυτά που διαβάζω; Καλά, εκεί στην ΕΥΠ δεν υπάρχει κανείς πτυχιούχος του Παντείου σαν εμένα για να τους μάθει την τέχνη της κατασκοπίας; Εδώ που τα λέμε, κάτι καθηγητές μας μόνο για ποίηση μάς μιλούσαν, σαν τον κ. Βέλτσο... Έχω αρχίσει να τρελαίνομαι από την ανεργία, γι’ αυτό λέω κάτι τέτοιες αντεθνικές βλακείες.)

έτοιες σκέψεις, τις εντός παρενθέσεως, έκανε ο πτυχιούχος πολιτικών επιστημών καθώς σερφάριζε στο Διαδίκτυο. Απελπισμένος, ντύθηκε, χτενίστηκε και βγήκε έξω για να πάει ως την κοντινή καφετέρια μήπως και μάθει κανένα νέο σχετικά με το πρόβλημα του Ζιμπρίλ Σισέ. Θα φύγει τελικά από τον Παναθηναϊκό ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος; Και τι θα γίνει με την τετραμελή διοίκηση της ομάδας που έχει καταντήσει σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, διασπασμένη σε ένα σωρό τάσεις που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους; Βλέπετε, ο πτυχιούχος μας, καθώς δεν βρίσκει δουλειά, ξεχνιέται με προβλήματα ποδοσφαιρικά και κομματικά, περιμένοντας τους βαρβάρους, καταπώς έλεγε ο Καβάφης. Ή μήπως κανέναν Απόστολο Γκλέτσο;

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 20/01/2011





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0