Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το "άσυλο" της νεομπαρόκ χλιδής

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Το "άσυλο" της νεομπαρόκ χλιδής

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις με ζητούμενο την ειρηνική απομάκρυνση των 237 λαθρομεταναστών που είχαν μετατρέψει σε καταυλισμό τη Νομική Σχολή έφτασαν στο «κόκκινο» το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, μετά την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.


Η ένταση κορυφώθηκε καθώς φαινόταν ότι η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, με την ομάδα των εγκλεισμένων απεργών πείνας να ζητά εγγυήσεις προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλο κτίριο.

Το πρόσφατα ανακαινισμένο μέγαρο στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Πατησίων, φιλοξενεί προσωρινά τους 237 λαθρομετανάστες - απεργούς πείνας οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τη Νομική προχθές τα ξημερώματα.
Το πρόσφατα ανακαινισμένο μέγαρο στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Πατησίων, φιλοξενεί προσωρινά τους 237 λαθρομετανάστες - απεργούς πείνας οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τη Νομική προχθές τα ξημερώματα.

Αργά το ίδιο βράδυ έφθασε έξω από τη Νομική ο κ. Ντίνος Ρουτζούνης, πρόεδρος της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων ΚΑΠΑ Research, για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της μεταφοράς. Ηταν ο άνθρωπος που αποφάσισε να δώσει μια λύση στο αδιέξοδο, με στόχο να εκτονωθεί η ένταση.

Πήρε, λοιπόν, την πρωτοβουλία να εισηγηθεί την προσωρινή μετεγκατάσταση των λαθρομεταναστών από τη Νομική στο Μέγαρο Υπατία, δικής του ιδιοκτησίας, όπου και φιλοξενούνται από προχθές τα ξημερώματα.

Πρόκειται για ένα πρόσφατα ανακαινισμένο μέγαρο τεσσάρων ορόφων και συνολικής έκτασης 1.240 τετραγωνικών μέτρων στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Πατησίων, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το μέγαρο χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, τον Αλέξανδρο Νικολούδη, ενθουσιώδη εκφραστή του γαλλικού νεομπαρόκ.

Το κτίριο αποτελεί και την έδρα του Ινστιτούτου Υπατία, ενός ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού φορέα που, όπως επισημαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, ιδρύθηκε μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες και με πρωτοβουλία προσωπικοτήτων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

Αποστολή του Ινστιτούτου Υπατία είναι σύμφωνα με τους ιδρυτές του η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, μέσω της έρευνας, της ανάπτυξης των ιδεών και της στήριξης σημαντικών πρωτοβουλιών κρατικού ή ιδιωτικού χαρακτήρα.

Δρώντας με αυτό τον γνώμονα, το ινστιτούτο επιδίδεται στην καταγραφή, την ανάλυση και την ερμηνεία οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων και γεγονότων με στόχο την εξαγωγή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και τη διατύπωση εκτιμήσεων και συμπερασμάτων.

Αξιοποιώντας ποικίλα επιστημονικά εργαλεία, το ινστιτούτο επιχειρεί να διερευνήσει και να αναδείξει τις τάσεις του μέλλοντος τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, δρώντας έτσι ώστε να συμβάλει στη διάδοση και διάχυση των πληροφοριών.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης οργανώνονται από την Υπατία ημερίδες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κατά τη διάρκεια των ημερίδων αυτών παρουσιάζονται και αναλύονται τα συμπεράσματα των ερευνών με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών.

Και κέντρο πολιτισμού
Στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος διοργανώνονται εκτός από ημερίδες και διάφορες εκθέσεις, όπως η πρόσφατη έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Art in Hypatia», κατά τη διάρκεια της οποίας 16 εικαστικοί καλλιτέχνες εγκατέστησαν τα έργα τους στις αίθουσες και τον κήπο του μεγάρου .

Η ονομασία του ινστιτούτου αντλεί την έμπνευσή της από την Αλεξανδρινή φιλόσοφο και μαθηματικό Υπατία. Κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα, γεννήθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια και αναδείχθηκε στην πιο διάσημη γυναίκα επιστήμονα και φιλόσοφο.

Φημίζονταν για το κάλλος, τόσο το φυσικό όσο και το ψυχικό και για τον ρηξικέλευθο τρόπο ζωής της, ο οποίος και διεκόπη απότομα όταν δολοφονήθηκε άγρια στην Αλεξάνδρεια το έτος 415 μ.Χ. Εκτοτε η ζωή της απέκτησε διαστάσεις θρύλου και η ίδια έγινε σύμβολο της κλασικής παιδείας, της ελευθερίας της σκέψης και της πνευματικής ανύψωσης.

ΖΕΥΓΟΣ ΡΟΥΤΖΟΥΝΗ
Με δράση από το Νοσοκομείο Παίδων μέχρι την... Αϊτή

Ο Ντίνος Ρουτζούνης είναι παντρεμένος με τη Χρυσάνθη Κωνσταντακάτου-Ρουτζούνη, με την οποία έχουν αποκτήσει τρεις γιους. Η κυρία Ρουτζούνη προέρχεται από εύπορη οικογένεια, έχει σπουδάσει ιατρική -με ειδικότητα παιδοχειρουργού- και είναι γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση, ενώ έχει εργαστεί εθελοντικά στο Νοσοκομείο Παίδων, αλλά και στο ΙΚΑ. Οι δραστηριότητές της κυρίας Ρουτζούνη, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα. Μετά τον σεισμό που συγκλόνισε την Αϊτή τον Ιανουάριο του 2010, η ίδια βρέθηκε στη χώρα της Καραϊβικής για να συνδράμει με τις γνώσεις της τις ομάδες των ιατρών, αλλά και να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όσους ανθρώπους το είχαν ανάγκη.

ΕΘΝΟΣ

Αποστολή: Γιώργος Θαλασσινός





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μεγάλο σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία Ελλάδος με ξέπλυμα μαύρου χρήματος

24 Οκτωβρίου 2024, 13:32
 Καθολική Εκκλησία Ελλάδος: Ιερείς διακινούσαν μαύρο χρήμα προς νυχτερινά κέντρα - Υπεξαίρεσαν 3 εκατ. ...

Xρυσοχοΐδης: Στη Μύκονο στείλαμε (και θα μείνουν) 200 αστυνομικούς – τέλος οι μπράβοι από τα μαγαζιά

21 Οκτωβρίου 2024, 14:31
Oι υπεύθυνοι για τη διαρροή της λίστας με τα στελέχη της νεοσύστατης ΔΑΟΕ θα ...

Έγκλημα στα Καμένα Βούρλα: Συνελήφθη μια γυναίκα για τη δολοφονία της ηλικιωμένης

22 Οκτωβρίου 2024, 15:05
Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη Στα χέρια των αστυνομικών βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0