Ο στρατός στο πλευρό των διαδηλωτών στην Αίγυπτο
Σε αδιέξοδη θέση είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Η λαϊκή οργή πολλαπλασιάζεται τη στιγμή που ο βασικός υπερασπιστής του εκάστοτε προέδρου σε περιόδους κρίσης του γυρνά την πλάτη.
Με διπλό ανακοινωθέν (military statement), ο αιγυπτιακός στρατός αφενός νομιμοποιεί όλες τις ενέργειες διαμαρτυρίας των εκατομμυρίων διαδηλωτών που βγαίνουν στους δρόμους και αφετέρου αναφέρει ότι δεν θα ασκήσει με κανένα τρόπο βία κατά των πολιτών που ζητούν την αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρα.
Η κίνηση αυτή του στρατού από πολλούς θεωρείται κομβικό σημείο στην πορεία της λαϊκής επανάστασης. Και αυτό διότι από τη μία είναι σαφές ότι γυρνά την πλάτη στον πρόεδρο και από την άλλη φαίνεται να ενθαρρύνει στο έπακρο τους διαδηλωτές που ξεχύνονται στους δρόμους χωρίς το φόβο των τανκς και της στρατιωτικής επέμβασης ενώ εμμέσως πλην σαφώς προτρέπει και όσους δυνητικά είναι διαδηλωτές να κατέβουν στους δρόμους χωρίς ίχνος ανασφάλειας.
Από την άλλη πλευρά οι διαδηλωτές ενισχυμένοι από τις τελευταίες εξελίξεις αψηφούν ομαδικά την απαγόρευση κυκλοφορίας και στρατοπεδεύουν μαζικά στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ λέγοντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι ο - επί 30 χρόνια - πρόεδρος να εγκαταλείψει την εξουσία.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. στέλνει ειδικό απεσταλμένο στο Κάιρο, τον πρώην πρέσβη στην Αίγυπτο, Φρανκ Ουίσνερ, ώστε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.
Την ίδια ώρα πάντως στη διεθνή κοινότητα η ανησυχία για τις επερχόμενες ιστορικές αλλαγές στη Αίγυπτο είναι έντονη. Ειδικά για την οικονομία, η ανασφάλεια είναι μεγάλη δεδομένου ότι ήδη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια εν μέσω των φόβων για τις συνεχιζόμενες ταραχές αλλά κυρίως για το μελλοντικό status της διώρυγας του Σουέζ που είναι ο μεγαλύτερος θαλάσσιος μεταφορικός κόμβος.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα