Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ο Ομπάμα και αντίδραση Σαρκοζί - ALPHA TV
5/4/2009
Ρεπορτάζ: Δ. Βερύκιος, Ε. Τσικρίκα,
Γ. Σμυρνής, Δ. Τζιότζιου
Την πάγια Αμερικανική θέση υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εξέφρασε και ο Μπαράκ Ομπάμα από την Πράγα και λίγο πριν ταξιδέψει για την Άγκυρα. Η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου προκάλεσε την αντίδραση του Γάλλου ομολόγου του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δήλωσε ότι «πάντοτε ήμουν αντίθετος στην ένταξη αυτή και παραμένω αντίθετος», ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αρκέστηκε σε μια γενική δήλωση περί ένταξης των υποψήφιων χωρών μετά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Τα χαμόγελα, τα λόγια αβρότητας για το ρόλο της Ελλάδας και η εγκάρδια χειραψία Μπαράκ Ομπάμα και Κώστα Καραμανλή το Σάββατο στο Στρασβούργο έδωσαν την θέση τους στην «παγωμάρα» και τον προβληματισμό μια μέρα αργότερα. Συμμετέχοντας στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στην Πράγα, ο Αμερικανός Πρόεδρος άλλαξε γραμμή και μιλώντας στους Ευρωπαίους ηγέτες τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι «ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να προσεγγίσουμε τους μουσουλμάνους ως φίλους, γείτονες και σύμμαχους». Επιφυλακτικό για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, με τον Θεόδωρο Πάγκαλο να δηλώνει, ότι ελπίζει πως θα δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να αναπτύξει τις θέσεις της στον Αμερικανό Πρόεδρο στο άμεσο μέλλον.
Στην 40λεπτη συνάντηση Ομπάμα-Καραμανλή ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, το Κυπριακό και το ζήτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποσπώντας την υπόσχεση, ότι τα ζητήματα αυτά θα τεθούν από τον Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκική πλευρά. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στο Αφγανιστάν, αν και ο Κώστας Καραμανλής εμφανίσθηκε αρνητικός. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ «είναι αυτονόητο ότι προηγούνται πάντα -είναι κατανοητό φαντάζομαι αυτό -οι εθνικές αμυντικές προτεραιότητες».
Όμως ούτε απέναντι στα Σκόπια αλλάζει η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο το Σάββατο ο Ομπάμα αποκάλεσε τη FYROM «Μακεδονία», λέγοντας ότι «προσμένω την ημέρα, που θα υποδεχθούμε την "Μακεδονία" στο ΝΑΤΟ». Ο Πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με την παραπάνω αναφορά του Ομπάμα, δήλωσε ότι «υπάρχει ομόφωνη -σας θυμίζω- απόφαση του ΝΑΤΟ από πέρσι τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι, ότι θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις. Μέσα στις προϋποθέσεις αυτές είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και μέσα στις σχέσεις αυτές είναι το να βρεθεί η αμοιβαία αποδεκτή λύση και στο θέμα του ονόματος».
Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης
Άλλα άρθρα από christiannaloupa
Σχολιάστε το άρθρο:
συνολικά:
| προβολή:
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί ωστόσο, άρχισαν τα αντίποινα.
Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν ...
Διαβάστε το άρθρο
- Δημοφιλέστερα
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο