Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Στοκχόλμη: SOS από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας!

Αρχική | Ομογένεια | Ομογένεια Ευρώπης | Στοκχόλμη: SOS από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας!

Ιδρύθηκε το 1991, ως Ίδρυμα Ελληνική Βιβλιοθήκη και Αρχείο Σουηδίας, με πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας Ελλήνων μεταναστών. Συμπαραστάτες σε αυτή τη νέα αρχή, με βασικό στόχο την ανάδειξη της ελληνικής παρουσίας στη Σουηδία, ήταν αρκετές ομογενειακές οργανώσεις, όπως και Σουηδοί φιλέλληνες. Μία παρουσία που μετρά πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια, επέτειος που γιορτάστηκε το 1998 με πολλές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας (Grekiskt Κulturcentrum),όπως ήδη είχε μετονομαστεί, τέσσερα χρόνια πριν, το Ίδρυμα Ελληνική Βιβλιοθήκη και Αρχείο Σουηδίας.

 

Όλα αυτά τα χρόνια το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας (ΚΕΠΣ), με ψυχή τον ιδρυτή και πρόεδρό του, ερευνητή Ανδρέα Μπούκα, έκανε αισθητή την παρουσία του. Βιβλιοθήκη με περίπου 30.000 τόμους, ελληνικού κυρίως ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών σπάνιες εκδόσεις (1560-1960), αρχείο εγγράφων της ιστορίας της ελληνικής παροικίας στη Σουηδία, από το 1865 έως τις μέρες μας, μουσειακό υλικό, όπως αρχαία αντικείμενα (αμφορείς νομίσματα, λυχνίες), έργα τέχνης, παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, βιβλία από το 16ο -18ο αιώνα, αλλά και μια σημαντική συλλογή περίπου 170 χαρτών από το 1513 έως το 1924, αποτελούν την πολύτιμη παρακαταθήκη του Κέντρου, τεκμήρια της νεότερης ιστορίας μας.

 

Ξεχωριστό κομμάτι αποτελεί το αρχείο που αφορά σε σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της πατρίδας μας (Κ. Καραμανλή, Α Παπανδρέου, Κ. Παπούλια, Μ. Θεοδωράκη κ.α.), αλλά και το αρχειακό υλικό από την αντιδικτατορική δράση της Ελληνικής και της Σουηδικής Επιτροπής για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2007 στο χώρο του Αρχείου της πόλης της Στοκχόλμης. Πρόκειται για την πρώτη, σε παγκόσμια κλίμακα, επιτροπή για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, που συστάθηκε στη Στοκχόλμη την ίδια μέρα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, την 21 Απριλίου 1967. Μερικές εβδομάδες αργότερα συστάθηκε και η Σουηδική Επιτροπή για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.


 

Απειλείται με λουκέτο, λόγω σοβαρών οικονομικών δυσπραγιών

 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όμως, η απρόσκοπτη δράση του ΚΕΠΣ έχει μπει σε περιπέτειες, καθώς «στέρεψαν» οι κρατικές επιχορηγήσεις. Σήμερα, τελεί υπό αίρεση η λειτουργία του, λόγω σοβαρών οικονομικών δυσπραγιών.

 

«Επιβιώσαμε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, εδώ και τέσσερα χρόνια, καλύπτοντας τα τρέχοντα με δάνεια (προσωπικά και μη) και τα τρία τελευταία χρόνια με ενίσχυση από την Ελλάδα, που κάλυπτε τα αυστηρώς απαραίτητα λειτουργικά έξοδα του ΚΕΠΣ», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Στοκχόλμη, ο Ανδρέας Μπούκας. Και συνεχίζει: «Τώρα, το 2011, ξεκινήσαμε πάλι μη έχοντας να πληρώσουμε ενοίκια και τρέχοντα λειτουργικά, χωρίς τη δυνατότητα πλέον να λάβουμε, έστω και προσωρινά, δάνεια, καθώς λόγω των περσινών καθυστερήσεων δεν υπάρχουν πια πιστωτές. Την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε και η απόφαση της αρμόδιας Σουηδικής Υπηρεσίας (Kulturradet), που αρνείται , για τέταρτη συνεχή χρονιά, κάθε ενίσχυση προς το ΚΕΠΣ».

 

Το θέμα έχει θέσει επανειλημμένα στη Σουηδική βουλή, ακόμη από το 2008, ο ελληνικής καταγωγής Βουλευτής, Νίκος Παπαδόπουλος. Σε απάντησή της η τότε, και νυν, υπουργός πολιτισμού Σουηδίας, Λίνα Αντελσον Λίλιεροτ,χαρακτήριζε την υπόθεση του ΚΕΠΣ μεμονωμένη και ότι είναι θέμα της αρμόδιας υπηρεσίας, ως εκ τούτου το υπουργείο δεν λαμβάνει μέτρα.

 

«Σήμερα διαφαίνεται ότι αυτή είναι η τακτική της κρατικής υπηρεσίας (Statens Κulturrad), που «χτυπά» διαδοχικά πολιτιστικά ινστιτούτα που έχουν σχέση με μετανάστες και μειονότητες, το ένα μετά το άλλο. Την τύχη του ΚΕΠΣ ακολούθησε το «Immigrant Institutet» και τώρα έλαβε ανάλογη, δεύτερη προειδοποίηση η Κουρδική Βιβλιοθήκη. Η πολιτική αυτή αντιτίθεται ακόμη και στο Σουηδικό Σύνταγμα που μιλά για υποστήριξη του πολιτισμού των μειονοτήτων, με την ευρύτερη έννοια του όρου, που συμπεριλαμβάνει και τις μεταπολεμικές μεταναστευτικές ομάδες», τονίζει ο κ. Μπούκας.

 

Τα ποσό που χρειάζεται για να διατηρηθεί το ΚΕΠΣ στη σημερινή κατάσταση (κάλυψη λειτουργικών εξόδων για τη διατήρηση του υλικού), είναι περίπου 25.000 ευρώ το χρόνο. Όλα τα υπόλοιπα (συλλογή υλικού, προβολή, εκθέσεις κτλ), καλύπτονται είτε με εθελοντική εργασία, είτε περιστασιακές χορηγίες ιδιωτών, όπως αναφέρει ο κ. Μπούκας.

 

«Το θέμα είναι αν και πως θα μπορέσουμε να βρούμε άμεσα 12.000 ευρώ για να έχουμε πίστωση χρόνου ως το καλοκαίρι, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα την έξωση. Έχουμε τώρα στη διάθεσή μας 10 μέρες έως ότου να βρούμε να πληρώσουμε τα τρέχοντα ενοίκια».

 

Οι άνθρωποι του ΚΕΠΣ έχουν κάνει σοβαρές σκέψεις ακόμα και για τη μεταφορά του υλικού στην Ελλάδα, κάτι το οποίο απεύχονται, στην ανάγκη όμως θα το πράξουν, αλλά και γι’ αυτό επίσης απαιτούνται χρήματα.

 

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Γι’ αυτό αναγκάζομαι να ζητήσω ανοιχτά άμεση βοήθεια, ώστε να σωθεί το ΚΕΠΣ και πρωταρχικά το υλικό που διαθέτει. Και αυτό γιατί αναμφίβολα είναι σημαντική η παρουσία ενός Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στην καρδιά της Στοκχόλμης, ως σημείο αναφοράς στις ρίζες μας και προπύργιο για την διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της παροικίας. Μιλάμε, ταυτόχρονα, για ένα κόμβο επικοινωνίας με τους Σουηδούς, που παραδοσιακά εκτιμούν την Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Μπούκας.

 

Για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν, αναλυτικότερα, για τη δράση του ΚΕΠΣ, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του:www.greekculturalcentre.se .

Διαμαντένια Ριμπά


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Omogeneia ANA - MPA





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Βούπερταλ: Σοκαριστικό βίντεο από τη βίαιη σύλληψη του Έλληνα μετανάστη – Πέθανε λίγο μετά στα κρατητήρια

09 Νοεμβρίου 2021, 15:02
Το βίντεο σοκ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δείχνει τη βίαιη σύλληψη του Έλληνα ...

Βουλιαράτες: Αλβανοί αστυνομικοί άρπαξαν πανό της οικογένειας Κατσίφα

28 Οκτωβρίου 2019, 21:34
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο νεκροταφείο των πεσόντων, οι γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ...

Λονδίνο: Βρέθηκε άγρια δολοφονημένη η 22χρονη ομογενής που είχε εξαφανιστεί

28 Δεκεμβρίου 2017, 22:23
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ   Φωτογραφία: social media   Δολοφονημένη σε πάρκο του βόρειου Λονδίνου βρέθηκε η Iuliana Tudos, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0