Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ - παραδίδει την εξουσία στο στρατό

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ - παραδίδει την εξουσία στο στρατό
Κάιρο, Αίγυπτος

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε και παρέδωσε την εξουσία στον στρατό.

«Μέσα σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει την προεδρία», ανέφερε στο διάγγελμα του στην κρατική τηλεόραση.

Διευκρίνισε ακόμα ότι εξουσιοδότησε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να διευθύνει τις υποθέσεις του κράτους. «Ο Θεός να μας προστατεύει και να μας οδηγεί», κατέληξε.

Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο είχε μεταδώσει ότι ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του είναι στην εξοχική του κατοικία στο Σαρμ-ελ-Σέιχ.

Προηγούμενες φωτογραφίες
46 φωτογραφίες

Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους διαδηλωτές που έχουν κατέβει στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων. «Ο λαός έριξε το καθεστώς» φωνάζουν στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, πλατεία-σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης.

«Είναι η σπουδαιότερη ημέρα της ζωής μου. Η χώρα απελευθερώθηκε μετά από δεκαετίες καταπίεσης», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντεί, εκφραστής της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ότι περιμένει μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες μόλις ημέρες. Στη δήλωση του σημειώνει ότι «η σύσταση νέων κομμάτων [...] είναι κάτι πολύ καλό για την κοινωνία τώρα, στο παρόν στάδιο».

Για 18 ημέρες, από τις 25 Ιανουαρίου, χιλιάδες διαδηλωτές στο Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας κατέβαιναν σε διαδήλωση απαιτώντας μόνο την άμεση παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Την Παρασκευή, μετά την ψυχρολουσία της μη αποχώρησης το βράδυ της Πέμπτης, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, γύρω από το προεδρικό μέγαρο που το φρουρούσε ο στρατός και το μέγαρο της ραδιοτηλεόρασης.

Επεισόδια και ανταλλαγή πυρών σημειώθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη χερσόνησο του Σίνα όπου οι διαδηλωτές προσπάθησαν να απελευθερώσουν κρατούμενους και πυρπόλησαν αυτοκίνητα.

Οι διαδηλωτές περίμεναν ακόμη να δουν τη στάση του στρατού που όλες αυτές τις ημέρες κράτησε μία τυπικά ουδέτερη στάση για τη διαφύλαξη της ασφάλειας, αν και στην πράξη ήταν υπέρ των διαδηλωτών, σε αντίθεση με την αστυνομία που προσπάθησε να καταστείλει με αγριότητα την εξέγερση.

Σε τηλεοπτική ανακοίνωση ο στρατός δεσμεύεται για την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της τελευταίας 30ετίας «όταν έχει λήξει η παρούσα κατάσταση». Ακόμη, δεσμεύτηκαν ότι στηρίζουν τη μεταβίβαση εξουσιών στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν και εγγυώνται δίκαιες και ελεύθερες προεδρικές εκλογές, συνταγματικές αλλαγές και «προστασία του έθνους».

Newsroom ΔΟΛ

in.gr

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0