Η υπουργός Παιδείας στην κοινότητα της Νυρεμβέργης - του Σπύρου Γκάρου (Νυρεμβέργη)
Η αναπληρώτρια υπουργός παιδείας, κυρία Φώφη Γεννηματά, στα πλαίσια μιας περιοδείας στη Γερμανία επισκέφθηκε τη Στουτγάρδη, το Μόναχο και στις 6.02. την Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης για να μιλήσει με τους εκπροσώπους και τους δασκάλους των ελληνικών σχολείων. Θέλει μαζί να συζητήσουν και να συναποφασίσουν τα πέντε σημεία ενός νομοσχεδίου, που το υπουργείο παιδείας επεξεργάζεται, με στόχο την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των σχολείων στη Βαυαρία και γενικά στο εξωτερικό.
Η υπουργός, στη μισάωρη ομιλία της ξεκαθάρισε, ότι αυτό πού μέχρι σήμερα συμβαίνει στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού (Γερμανία) θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Δεν το δέχονται πλέον οι γερμανικές αρχές, αλλά ούτε και οι ελληνικές. Είναι λοιπόν απαραίτητο μέχρι αρχές Μαρτίου, εμείς, μεταξύ μας, να βρούμε λύσεις τις οποίες θα προτείνουμε και θα συζητήσουμε με τις γερμανικές αρχές, ώστε από κοινού να προωθήσουμε ένα νέο εκπαιδευτικό σχέδιο, το οποίο θα είναι αναγνωρισμένο από τη Γερμανία και από την Ελλάδα. Το Σεπτέμβριο, με τη νέα σχολική χρονιά, θα πρέπει ήδη να ξεκινήσει η εφαρμογή του. Στην ομιλία της η κα. υπουργός ήταν κατηγορηματική. Αφού ευχήθηκε στους 150 (-/+) παρευρισκόμενους μία καλή χρονιά, ανάφερε τα ακόλουθα:
Απόσπασμα από την ομιλία
Σήμερα σας επισκέπτομαι φέρνοντας μαζί μου την εντολή από το υπουργείο παιδείας να συζητήσουμε και να μελετήσουμε ένα προσχέδιο, βάση του οποίου θα συγκροτηθεί ο νόμος για το νέο σχολικό έτος από το Σεπτέμβριο. Κάλεσα όλους του σχολικούς φορείς, με στόχο να ακουστούν όλες οι απόψεις. Δεν περιορίζομαι στις αποφάσεις της μητρόπολης αλλά θέλω να κάνω διάλογο μαζί σας.
... Σας μεταφέρω τα σημεία του διαλόγου για το προσχέδιο. Εσείς μπορείτε να καταθέσετε τις προτάσεις και τις απόψεις σας εγγράφως ή μέσω διαδικτύου στο υπουργείο παιδείας. Έχω δώσει εντολή σε όλους τους συντονιστές να καταθέσουν προτάσεις, ώστε το Μάρτιο να ανακοινώσουμε, πώς θα ξεκινήσουν τα σχολεία μας να λειτουργούν από το Σεπτέμβριο. Είναι σαφές ότι ο νόμος προβλέπει ένα μεταβατικό στάδιο. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αλλαγές, επειδή η τελευταία, ρύθμιση έχει γίνει πριν από 15 χρόνια, και εντός αυτής της περιόδου έχουν διαφοροποιηθεί πολλά όπως ακριβώς και οι δικές σας ανάγκες στη διαβίωσης στο εξωτερικό. Έτσι διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά μας δεν μπορούν να αποκτήσουν τίτλους σπουδών, ισότιμους με αυτούς των γερμανικών σχολείων ή των σχολείων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών διαμονής με αποτέλεσμα να μη μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη χώρα που ζούνε. Ήδη τα τελευταία χρόνια, πολλά παιδιά επιλέγουν να σπουδάσουν στις ανώτερες σχολές της Γερμανίας. Παράλληλα θα τους δώσουμε τη δυνατότητα μέσω της σωστής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, να διατηρήσουν την ταυτότητά και τον πολιτισμό τους.
Το προσχέδιο περιλαμβάνει πολλά καλά σημεία. Εφόσον λοιπόν μας δίνεται η δυνατότητα της συμμετοχής, να μην την αφήσουμε να φύγει από τα χέρια μας.
Όπως μας ανάφερε η υπουργός κα. Γεννηματά, τα σημεία είναι τα κάτωθι
Εν περιλήψει:
1.Μία καλύτερη οργάνωση των σχολείων ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα της υποδοχής.
2.Διοικητική διάρθρωση στο ρόλο και τις ευθύνες των συντονιστών και των δασκάλων. Ήδη οι 27 συντονιστές στη Γερμανία έχουν περιοριστεί στους 15. Επίσης από τις 2 400 εκπαιδευτικούς έχουμε σήμερα 1 900.
3 Από δω και στο εξής, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού, αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν στα γερμανικά και ελληνικά.
4 Οι μορφές της εκπαίδευσης στο εξωτερικό θα πρέπει να γίνονται ανάλογα με το υπάρχον σύστημα, π.χ.το γερμανικό και με την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, δηλαδή τα σχολεία να χορηγούν τίτλο εκπαίδευσης που να ισχύει και στη γερμανική αγορά εργασίας.
5 Διακρατικές συμφωνίες θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο, εφόσον έχουμε να παρουσιάσουμε ήδη ένα προσχέδιο προς συζήτηση.
6 Τα πιστοποιητικά εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας: Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να διδάσκεται μία γλώσσα και να μη χορηγείται το ανάλογο πιστοποιητικό. Αυτό θα πρέπει να γίνει και εδώ στην ΟΔΓ..
7 Η προσχολική ηλικία, εκπαίδευση. Είναι και αυτό ένα θέμα που θα μπει στην ελληνογερμανική συνάντηση για να δούμε πως στα ελληνογερμανικά νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς να έχουμε κάποιους όρους, πχ με το παιχνίδι και τη μουσική, ίσως να υπάρχει και ελληνόφωνο προσωπικό για να εκπαιδεύονται τα νήπια και στις δύο κουλτούρες.
Η κυρία αναπλ. υπουργός έθιξε και το θέμα των οικονομικών ατασθαλιών που διαπιστώθηκαν σε πολλά σχολεία αλλά και συντονιστικά γραφεία. Αυτοί που εμπλέκονται σε οικονομικές ατασθαλίες, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να επιστρέψουν τα χρήματα, αν χρειαστεί θα στείλει κι ανθρώπους στον εισαγγελέα.
Αναφέρθηκε και σε πολλές άλλες δυνατότητες που μελλοντικά μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε. Μία από αυτές είναι οι ανταλλαγές των μαθητών με αυτούς των ελληνικών σχολείων στην πατρίδα.
Τέλος ευχαρίστησε το ακροατήριό της και αμέσως δόθηκε ό λόγος στους εκπροσώπους
Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας κ. Γιάννης Δαουράκης ο οποίος ευχαρίστησε την κα. υπουργό και αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάγκη της αναβάθμισης των ελληνικών σχολείων, αλλά και στη διαφάνεια των οικονομικών μιλώντας για μεγάλες καταχρήσεις που έγιναν στο παρελθόν και ζημίωσαν αρκετά το δημόσιο. Δεύτερον είπε στους διορισμούς να προτιμηθούν Έλληνες εκπαιδευτικοί αυτοί που έχουν γεννηθεί και σπουδάσει στη Γερμανία. Ο πρόεδρος έκανε και άλλες πολλές προτάσεις τις οποίες κατάθεσε στους αντιπροσώπους που ήρθαν μαζί με την υπουργό.
Από τους εκπροσώπους των γονέων και κηδεμόνων, πρώτος μίλησε ο κ. Α. Παππάς, πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Βαυαρίας. Αυτός αναφέρθηκε στις απόψεις των γονέων. Κατέθεσε εγγράφως τοποθετήσεις και προτάσεις της ομοσπονδίας. Επίσης προτάσεις και τοποθετήσεις κατέθεσαν, ο κ. Παναγιωτίδης (Ενιαίος Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού και Γυμνασίου), ο κ. Ντάλλας (συμβούλιο γονέων Γυμνασίου Νυρεμβέργης), η κα. Σφέτκου (σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Νυρεμβέργης), η κα. Α. Διγώνη (σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Νυρεμβέργης, ο κ. Δημητρίου (ΕΛΜΕ Φραγκονίας) και ο δρ. Ε. Παπαχρήστος, (σύλλογος συμβασιούχων εκπαιδευτικών Γερμανίας).
Σπύρος Γκάρος
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα