Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κύπρος: Πρόγραμμα Ανοιχτών Συγκεντρώσεων για τους Ιδιοκτήτες Κατεχόμενων Περιουσιών - Ομαδική αγωγή

Αρχική | Κύπρος | Κύπρος: Πρόγραμμα Ανοιχτών Συγκεντρώσεων για τους Ιδιοκτήτες Κατεχόμενων Περιουσιών - Ομαδική αγωγή

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

Σάββατο

22 Φεβ

 

Λευκωσία

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Μακάριος ΙΙΙ

–Αρχιεπισκοπή

 

 

7:15 μ.μ.

 

23 Φεβ

 

Λεμεσός

 

Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Τράπεζας (Οδός Γλάδστωνος)

 

7:15 μ.μ.

24 Φεβ

 

Λευκωσία

 

Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια (κοντά στον Πίττα)

 

7:00 μ.μ.

 

25 Φεβ

 

Λευκωσία

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Μονής Κύκκου – Αρχάγγελος

 

 

 

7:00 μ.μ.

 

 

26 Φεβ

 

Παραλίμνι

 

Xenion High School(Λεωφ. 1ης Απριλίου)

 

 

7:15 μ.μ.

 

 

 

 







 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ομάδα Πρωτοβουλίας για Ενημέρωση Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών

 

 

ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ Κατεχόμενες Περιουσίες

 

Στις ΗΠΑ, σε δικαστική απόφαση ορόσημο (Kirkham v. Air France) καταδικάστηκε το κράτος της Γαλλίας για πράξεις της Air France που συνέβησαν έξω από την επικράτεια των ΗΠΑ και δικηγόρος ήταν ο Ελληνοαμερικανός Αθανάσιος Τσιμπίδης (Athan Tsimpedes). Ο Α. Τσιμπίδης τεκμηριώνει την άποψη πως παρόμοια αγωγή μπορεί να υποβληθεί ενώπιον Δικαστηρίου στις ΗΠΑ με ομαδική αγωγή (class action lawsuit) για απαίτηση αποζημιώσεων λόγω παραβίασης της αμερικανικής νομοθεσίας. Η αγωγή στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και της μεγάλης διεθνούς τράπεζας HSBC που υποβοηθά το κατοχικό καθεστώς στη διεκπεραίωση παράνομων δραστηριοτήτων (π.χ. έκδοση τίτλων σε ξένες περιουσίες και πώληση τους). Το ψευδοκράτος δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ ως επιχειρηματική οντότητα αλλά διεξάγει παράνομες δραστηριότητες (π.χ. έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας). Το νομικό περιβάλλον στις ΗΠΑ κρίνεται ευνοϊκό, επίσης, επειδή εκεί εκδικάστηκε η υπόθεση με τα κλεμμένα ψηφιδωτά της Κανακαριάς όπου το Δικαστήριο επεσήμανε στα ευρήματα του ότι, ο παράνομος κάτοχος μιας περιουσίας δεν αποκτά οποιαδήποτε δικαιώματα επί της περιουσίας. Όσα αφορούν την αγωγή θα παρουσιαστούν από τον Α. Τσιμπίδη στην Κύπρο σε ανοιχτές για το κοινό συγκεντρώσεις στις 22 - 26 Φεβ 2011 σε διάφορες πόλεις.

ΔΡΑΣΗ

Η απόφαση για το τι πρέπει να γίνει ανήκει στον καθένα. Κάποιοι δυνατόν να σκέφτονται να υποκύψουν στην «Επιτροπή» που στήθηκε για τις περιουσίες στα κατεχόμενα και αναγνωρίστηκε από την Τουρκία ως δικό της ένδικο μέσο. Το ΕΔΑΔ παρέπεμψε τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν ενώπιον του στην «Επιτροπή» αυτή. Όμως, το ΕΔΑΔ υποδεικνύει στην απόφαση του ότι ΔΕΝ υπάρχει υποχρέωση να προσφύγει κάποιος στην «Επιτροπή» και ότι δεν χάνει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του. Εντούτοις, διάφοροι εξωθούν Ε/κ ιδιοκτήτες στην «Επιτροπή» παραπλανώντας τους πως τάχα, αν δεν πάνε ως τον Δεκ 2011, θα χάσουν την περιουσία τους.

ΚΟΣΤΟΣ

Η ομαδική αγωγή απαιτεί αποζημιώσεις για παράνομη στέρηση περιουσίας (όχι για πώληση της περιουσίας) και μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε είναι επηρεαζόμενος ιδιοκτήτης ή αντιπρόσωπός του. Το κόστος είναι €300 μέχρι 3 τίτλους ιδιοκτησίας και €600 για 4 ή περισσότερους. Δεν υπάρχει άλλο κόστος για όποιον συμμετέχει. Ο δικηγορικός οίκος του A. Τσιμπίδη θα κρατήσει ένα ποσοστό 7% στην περίπτωση που αποδοθεί κάποιο ποσό.

ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ

Για να συμμετέχει κάποιος στην ομαδική αγωγή, δεν επιτρέπεται να υποβάλει αίτηση στην «Επιτροπή». Τούτο επιβάλλουν σοβαροί νομικοί λόγοι που πηγάζουν από το γεγονός ότι η αίτηση στην «Επιτροπή» είναι εθελούσια και εφόσον η «Επιτροπή» αναγνωρίστηκε από την Τουρκία ως δικό της ένδικο μέσο αλλά συστάθηκε και λειτουργεί από το ψευδοκράτος –πράγμα που γνωρίζουν οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες-, οι αρνητικές συνέπειες είναι απροσδιόριστες. Έμμεσα, η αγωγή αυτή στρέφεται εναντίον και της «Επιτροπής».

Πρέπει να είμαστε πολλοί από την αρχή

Όσο περισσότεροι, τόσο πιο δυνατή είναι η αγωγή διότι στέλνει τα σωστά μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου. Επίσης, υπάρχει ενδεχόμενο το Δικαστήριο στις ΗΠΑ να μην δεχτεί άλλες ομαδικές αγωγές για το ίδιο θέμα στο μέλλον. Ήδη, ιδιοκτήτες περιουσιών που ζουν στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία και τις ΗΠΑ δήλωσαν συμμετοχή. Σε τέτοια αγωγή προχωρεί και ο Δήμος Καραβά.

Ομάδα Πρωτοβουλίας για Ενημέρωση Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0