Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

"Βασιλιάς Ληρ" - Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε απευθείας σύνδεση με το National Theatre - Live

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Θέατρο | "Βασιλιάς Ληρ" - Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε απευθείας σύνδεση με το National Theatre - Live

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος 7 - 14 ευρώ

25.02.2011

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου:21:00


Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το National Theatre Live και μεταδίδει από το Λονδίνο  την παράσταση – γεγονός "Βασιλιάς Ληρ" με τον Ντέρεκ Τζακόμπι την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές για το θέατρο και ένα μεγάλο γεγονός για την Αθήνα: Ο Ντέρεκ Τζακόμπι, στον κορυφαίο σαιξπηρικό ρόλο και το Μέγαρο Μουσικής στο δίκτυο των αιθουσών  του Νational Theatre Live, που με τη βοήθεια της υψηλής ευκρίνειας τεχνολογίας, προσφέρει τη μοναδική εμπειρία της απευθείας παρακολούθησης  θεατρικών παραστάσεων.

Σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο, το Μέγαρο Μουσικής  διασυνδέει το κοινό της Αθήνας με το θεατρικό κέντρο της Ευρώπης και με «τον καλύτερο Ληρ όλων των εποχών», σε σκηνοθεσία του Μάικλ Γκράντατζ και παραγωγή του θεάτρου Ντόνμαρ του Λονδίνου. Η μετάφραση με την οποία έχει υποτιτλισθεί η παράσταση είναι  του Διονύση Καψάλη.

Το θέατρο περίμενε πολύ και με μεγάλη προσδοκία, για να δει τον εξαιρετικό Ντέρεκ Τζακόμπι να καταπιάνεται με το Έβερεστ των σαιξπηρικών ρόλων και ο ίδιος περίμενε να μεγαλώσει τόσο, ώστε να μπορεί να αισθάνεται ηλικιωμένος. Στα 73 του χρόνια, συναντάει τον Βασιλιά Ληρ, όχι σαν έναν ακόμη ρόλο, αλλά σαν μια συνάντηση με το πεπρωμένο, ένα ορόσημο, μια μεταμορφωτική εμπειρία, την είσοδο στην «τελευταία πράξη» της ζωής του, όπως λέει ο ίδιος.

Ο Τζακόμπι έχει παίξει όλους του μεγάλους κλασικούς ρόλους. Για χρόνια πολλά ήταν ο Άμλετ, τον έπαιξε για πρώτη φορά όταν ήταν μαθητής και τον επανέλαβε 400 φορές στη διαδρομή της καριέρας του. Για πολλούς υπήρξε ο καλύτερος Άμλετ όλων των εποχών. Ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Θεάτρου, πρωταγωνιστής σε δεκάδες παραγωγές του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου, έπαιξε σε κατάμεστες αίθουσες στο νεοϋορκέζικο Μπρόντγουέι, καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό  στο ρόλο του  Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου, στη σειρά της δεκαετίας του ’70, «Εγώ, Ο Κλαύδιος», έβαλε τη σφραγίδα των απαιτητικών του ερμηνειών σε πολλές ταινίες και ταυτίστηκε με τον ζωγράφο Φράνσις Μπέικον, στο εξαιρετικό φιλμ, «Love is the Devil».

Ο Ντέρεκ Τζακόμπι έχει τη φήμη επίμονου και λεπτολόγου ηθοποιού και με τον  σκηνοθέτη της παράστασης, τον Μάικλ Γκράντατζ, έχουν ταξιδέψει πολύ τα τελευταία χρόνια:  Καταιγίδα, Δον Κάρλος, Δωδέκατη Νύχτα, και έχουν αποκτήσει μια διαδραστική σχέση, ο καθένας βγάζει από τον άλλον τον καλύτερο εαυτό του.

Η κατάκτηση αυτής της παραγωγής, που κέρδισε κριτικούς και κοινό, είναι η ένταση, η διαύγεια, οι ρυθμοί της και η καινούργια ανάγνωση που επιχειρεί ο σκηνοθέτης, υποδεικνύοντας μια φρέσκια ιδέα για τον Σαίξπηρ, σήμερα. Το κείμενο έχει περιοριστεί με πολύ προσοχή και φροντίδα, έχει αφαιρεθεί το πολιτικό στοιχείο του έργου και έχουν φωτιστεί οι ψυχολογικές όψεις του δράματος.

Η κινητήρια δύναμη της παράστασης είναι ο Ντέρεκ Τζακόμπι, πάνοπλος με την εξάρτυση ενός μεγάλου κλασικού ηθοποιού, εντυπωσιακός και καθηλωτικός στον τρόπο που συνδυάζει τη διανοητική τροχιά που διαγράφει ο Ληρ, από την τυφλή αλαζονεία στην ανήμπορη  σύνεση, με τις θυελλώδεις αντιφάσεις του χαρακτήρα ενός ματαιόδοξου μονάρχη.

Μοιράζει το βασίλειό του, σε μια πράξη ματαιότητας, για να διαπιστώσει πόσο είναι αγαπητός, απορρίπτει την αγάπη της κόρης «που μιλάει γενναία επιλέγοντας τη σιωπή», ο κόσμος του κατρακυλάει στο χάος και αμφιβάλλει για όλες τις παλιές του βεβαιότητες, «Ποιος μπορεί να μου πει ποιος είμαι;». Ένας καταπληκτικός Ληρ, που παίρνει επάξια θέση δίπλα σε εκείνους του Πωλ Σκόφιλντ και του Τζον Γούντ, έγραψαν οι κριτικοί.


Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

Η παράσταση μαζί με το διάλειμμα, διαρκεί 3 ώρες και 15 λεπτά.


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα, Τηλ: 302107282333, http://www.megaron.gr

Τιμές εισιτηρίων

14€, 7€ (φοιτητικό)

ελculture.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Θέατρο: Α. Τσέχοφ, "Ο Βυσσινόκηπος" - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

05 Μαρτίου 2024, 19:30
 "Ο Βυσσινόκηπος": Το αριστούργημα του Τσέχοφ σε θαυμάσια παράσταση στο Διάχρονο Θέατρο Φωτό: Απόστολος Δελάλης «Ο ...

Θέατρο: Κικής Μαυρίδου, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου - Ταχτσή» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

20 Φεβρουαρίου 2024, 22:54
 Συγκλονιστική παράσταση στο θέατρο "Εν Αθήναις", παραγωγής του Πολυχώρου "Vault" Βασισμένο στη ζωή της μητέρας ...

Θέατρο: Henrik Ibsen, "Αγριόπαπια" - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

21 Νοεμβρίου 2023, 18:54
 Θαυμάσια παράσταση στο θέατρο "Εκάτη" «ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΑ», του Henrik Ibsen Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Λουρμπά Φωτό: Αντώνης Συμεωνάκης Ερμηνείες: Μάνος Χατζηγεωργίου, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0