Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

"Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου" - Επίσκεψη στο πρώην βασιλικό κτήμα - Ενημέρωση

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Εκδηλώσεις | "Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου" - Επίσκεψη στο πρώην βασιλικό κτήμα - Ενημέρωση

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2011.

Δελτίο Τύπου

Από τον: Βασίλη Κουτσαβλή, Πρόεδρο του προσωρινού ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοίου.

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική προσέλευση πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ξενάγηση που οργάνωσαν οι Φίλοι του Κτήματος Τατοίου στο πρώην Βασιλικό Κτήμα. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι κάθε ηλικίας έλαβαν μέρος στην 5ωρη ξενάγηση από τον Ιστορικό και συγγραφέα του δίτομου έργου “Το Χρονικό του Τατοίου” κ. Κώστα Σταματόπουλο. Με σύμμαχο τον καλό καιρό φτάσαμε στο κτήμα στις 12:15 και ξεκινώντας από το κτίριο του Αρχικηπουρού καταλήξαμε στο Βασιλικό Κοιμητήριο σε ένα ταξίδι στην Ιστορία και στο χρόνο ανοίγοντας σελίδες της νεώτερης Ιστορίας μας που επι χρόνια έμεναν κλειστές. Διαπιστώσαμε την ανάγκη του κόσμου που βρέθηκε για τον καθιερώμενο Κυριακάτικό του περίπατο στο κτήμα να μάθουν και να ακούσουν τι είναι τα κτίρια-ερείπια που βλέπουν και την μκρή ιστορία του καθενός.

Οι ξεναγήσεις αυτές εντάσονται στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης που οι Φίλοι του Κτήματος Τατοίου θα επιδιώξουν έτσι ώστε όλοι οι Αθηναίοι και Αθηναίες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν αυτό το σπάνιας φυσικής ομορφιάς κτήμα της Αττικής γής αλλά και να γνωρίσουν την πλούσια Ιστορία του που συνδέθηκε με χαρές και λύπες αυτού του τόπου.


Δελτίο Τύπου

Οι Φίλοι του Κτήματος Τατοϊου παρακολουθούν με μεγάλη ικανοποίηση την κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σχετικά με τα έργα αποκατάστασης στο πρώην Βασιλικό Κτήμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτό συνέβαλε ιδιαιτέρως και η ενεργοποίησή μας σχετικά με το σημαντικό αυτό ζήτημα. Με μια σειρά αποφάσεων το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει στα παρακάτω έργα:

  1. Άμεσες σωστικές επεμβάσεις στο κτίριο Αξιωματικών Φρουράς δίπλα στον Αστυνομικό Σταθμό. Συγκεκριμένα τελείωσε με πολύ σωστό τρόπο το αρμολόγημα και οι στερεώσεις των τοίχων. Το Υπουργείο δεν προχώρησε στην αντικατάσταση της Στέγης παρά μόνο σε τοπικές επιδιορθώσεις. Επίσης δεν έχουν αποκατασταθεί τα κουφώματα και ο περιβάλλον χώρος αλλά και μερικές λεπτομέρειες στα κρηπιδώματα του κτιρίου.
  2. Άμεσες σωστικές επεμβάσεις στα κτίρια των Εργατοκατοικιών Α’ & Γ’. Καθαρίστηκε πολύ καλά ο χώρος από την βλάστηση και τα υλικά που είχαν καταρρεύσει. Με αυτό τον τρόπο αποκαλύφθηκε επιτέλους το Χάνι του Λύγδα. Σωστικές επεμβάσεις γίνονται στους τοίχους και στη στέγη που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.
  3. Άμεσες σωστικές επεμβάσεις στο κτίριο γκαράζ-αποθήκης μπροστά από το ξενοδοχείο Τατόϊον που εδώ και αρκετό καιρό έχει απολέσει τη στέγη του. Ολοκληρώνονται αυτό το καιρό οι στερεώσεις των τοίχων και προφανώς θα αποκατασταθεί άμεσα και η στέγη του.
  4. Έγιναν σωστικές επεμβάσεις και στο κτίριο του Διευθυντηρίου το οποίο δεν κινδυνεύει πλέον να καταρεύσει.
  5. Εισήχθη για έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και εγκίθηκε μελέτη τεκμηρίωσης κατάστασης διατήρησης και προτάσεων συντήρησης του Κοιμητηριακού Ναού της Αναστάσεως. Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι ο Ναός είναι εσωτερικά σε άθλια κατάσταση με συνεχή κατάρρευση των σοβάδων που παρασύρουν και τις αγιογραφίες στους τοίχους. Από τα σπασμένα παράθυρα του τρούλου ο Ναός σε κάθε βροχή πλημμυρίζει.
  6. Εισήχθη για έγκριση στο Κ.Σ.Ν.Μ. μελέτη προληπτικής συντήρησης και συνθηκών αποθήκευσης του συνόλου των αντικειμένων Ιστορικής Σημασίας και των έργων τέχνης από το εσωτερικό του Ανακτόρου Τατοϊου.
  7. Αγοράστηκαν Υπολογιστές και σκληροί δίσκοι για το έργο της καταγραφής κινητών αντικειμένων της τέως Βασιλικής Οικογένειας.
  8. Εγκρίθηκε η αγορά υλικών καθαριότητας και απεντόμωσης για κτίρια αλλά και τα κοντέινερς που θα φιλοξενηθούν τα εργαστήρια συντήρησης των κειμηλίων της τέως Βασιλικής Οικογένειας.
  9. Εγκρίθηκε η αγορά υλικών και εργαλείων συντήρησης των κινητών αντικειμένων της τέως Βασιλικής Οικογένειας.
  10. Εγκρίθηκε απο τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού η αγορά εξοπλισμού για την υπηρεσία, γραφείο της οποίας θα εγκατασταθεί στο Τατόι για την μελέτη αποκατάστασης του κεντρικού Ανακτορικού Συγκροτήματος.
  11. Ανατέθηκε από την ΔΑΝΣΜ η σύνταξη τεχνικού φακέλου για την αποκατάσταση του Θερινού Ανακτόρου.
  12. Έγκριση προμήθειας-επισκευής και εγκατάστασης εσωτερικών κουφωμάτων στο κτίριο των μαγειρείων.
  13. Εγκρίθηκε και ανατέθηκε η μελέτη ηλεκτρονικής σχεδίασης των κτιρίων των μαγειρείων και του Υπασπιστηρίου.
  14. Ξεκίνησε και προχωρεί με γοργούς ρυθμούς το έργο ύδρευσης και πυροπροστασίας του Κτήματος. Από την δεξαμενή έχει απλωθεί σε όλο σχεδόν το κτήμα πλαστικός μαύρος σωλήνας που περνάει δίπλα από όλα σχεδόν τα κτίρια, ενώ έχουν τοποθετηθεί και κόκκινοι πυροσβεστικοί κρουνοί. Εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί ο αγωγός δεν υπογειοποιήθηκε αλλά παραμένει ορατός και αντιαισθητικός σε όλο σχεδόν το κτήμα. Πέρα από το αισθητικό μέρος ο αγωγός είναι επικίνδυνο σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά να λιώσει και να αχρηστευθεί όλο το δίκτυο. Έχει εγκριθεί και αποφασιστεί και η αλλαγή του δικτύου που φέρνει το νερό από την πηγή της Κιθάρας στην κεντρική δεξαμενή του Κτήματος.
  15. Απομακρύνθηκαν γύρω από την Μάνδρα πρόχειρες κατασκευές βοσκού για τον σταβλισμό προβάτων.
  16. Τοποθετήθηκε ξύλινο σκέπαστρο πάνω από την κεντρική είσοδο των μαγειρείων.
  17. Καθαρίστηκε από τη βλάστηση και τα υλικά κατάρρευσης το κτίριο του Προσωπικού και στεγανοποιήθηκαν οι τοίχοι.
  18. Ασφαλίστηκαν τα ανοίγματα στο κτίριο του Τηλεγραφείου. Πλέον κανείς δε μπορεί να εισέλθει σε αυτό.
  19. Έχει ανακοινωθεί η συντήρηση των κειμηλίων της πρώην Βασιλικής Οικογένειας χωρίς να έχει ξεκινήσει προς το παρόν εργασίες η ομάδα συντηρητών έργων τέχνης.

Μόνο χαρά και ικανοποίηση μπορούν να νιώθουν οι Φίλοι του Κτήματος για όλες τις παραπάνω αποφάσεις που δείχνουν ότι μετά από τόσα χρόνια ολιγωρίας και αδιαφορίας αλλά και ενοχικών και φοβικών συμπλεγμάτων κάτι άρχισε να γίνεται στο πολύπαθο κτήμα. Έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και την ΓΓ κ. Λίνα Μενδώνη για να εξετάσουμε τα πλαίσια της συνεργασίας μας σε αυτό το πολυεπίπεδο και δύσκολο έργο.

Η ΜΚΟ Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με εισηγητή τον Ιστορικό και Συγγραφέα κ. Κώστα Σταματόπουλο, από το 2005 έχει κάνει γνωστές τις προτάσεις της προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του χώρου. Οι Φίλοι του Κτήματος είναι σύμφωνοι με τις γενικές αρχές αυτής της μελέτης και θα την στηρίξουν με κάθε τρόπο.

Οι Φίλοι του Κτήματος ανοίγουν το διάλογο με την κοινωνία των πολιτών χωρίς αγκυλώσεις, εμπάθειες και μυστικοπάθεια. Αντιμετωπίζουν το πρώην Βασιλικό Κτήμα ως χώρο ανάπτυξης, επιμόρφωσης, πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού. Το αντιμετωπίζουν με σεβασμό τόσο σαν μοναδικό οικοσύστημα αλλά και σαν Ιστορικό Μνημείο που κλείνει μέσα του Ιστορικές στιγμές της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο... Αλιβέρι

05 Μαϊου 2024, 15:04
 Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αλιβέρι από την καταξιωμένη μουσική ομάδα ...

Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

11 Μαρτίου 2024, 10:39
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ    Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 18.00, θα γίνει «Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας», ...

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Κορίδη

25 Φεβρουαρίου 2024, 00:15
 Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση της ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0