Σαΐφ Αλ Ισλάμ: «Ή νέα Λιβύη ή εμφύλιος»
Προειδοποιήσεις για πιθανό εμφύλιο πόλεμο απηύθυνε ο γιος του Λίβυου προέδρου, Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ, κατά την διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος στην δημόσια τηλεόραση της χώρας, την ώρα που οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται και στην Τρίπολη.
«Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη», δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ
Παρά την κριτική από τους διαδηλωτές, έδωσε υπόσχεση για ουσιαστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Αλ Ισλάμ παραδέχθηκε ότι ο στρατός και η αστυνομία έκαναν λάθη, αλλά ο απολογισμός των νεκρών ήταν μικρότερος σε σχέση με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Παράλληλα, δήλωσε ότι οι ομάδες της αντιπολίτευσης και «παρείσακτοι» προσπαθούν να μετατρέψουν την Λιβύη σε μία ομάδα μικρών πολιτειών. Αν το πετύχουν, οι διεθνείς επενδύσεις θα σταματήσουν και το βιοτικό επίπεδο θα πέσει δραματικά.
Ο Σαϊφ Καντάφι άσκησε κριτική στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την υπερβολική μετάδοση της βίας στην χώρα.
Νωρίτερα, ανεπιβεβαίωτες πληροφιρίες έκαναν λόγο ότι ο Καντάφι εγκατέλειψε την Λιβύη, όμως ο γιος του ανέφερε στο διάγγελμά του, ότι ο πατέρας του παραμένει στην Λιβύη και «οδηγεί την μάχη».
Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος ηγείτο της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος από το 2007 πριν ανακοινώσει έναν χρόνο αργότερα ότι αποσύρεται, δήλωσε ότι η Λιβύη είναι στόχος ξένης συνωμοσίας και παραδέχθηκε ότι πόλεις όπως η Βεγγάζη και η Αλ-Μπάιντα έχουν γίνει πεδία σφοδρών συγκρούσεων και ότι οι «ταραξίες» έχουν πλέον στην κατοχή τους όπλα του στρατού.
«Τώρα ολόκληρος ο λαός της Λιβύης είναι οπλισμένος. Απευθύνομαι σε εσάς για τελευταία φορά πριν από την προσφυγή στα όπλα», είπε προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι ούτε Τυνησία , ούτε Αίγυπτος.
«Το ηθικό μας είναι υψηλό και ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εδώ στην Τρίπολη, ηγείται της μάχης και τον υποστηρίζουμε, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις, δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταίου ανδρός, μέχρι τελευταίας γυναίκας και μέχρι τελευταίας σφαίρας».
Λίγη ώρα πριν το διάγγελμα του Σαΐφ Αλ Ισλάμ, Λίβυος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι «ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών» κρατούσε ομήρους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες στην Αλ-Μπάιντα, απαιτώντας την άρση της πολιορκίας της πόλης αυτή.
Παράλληλα οι Αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δεκάδων Αράβων που ανήκουν σε «δίκτυο» με αποστολή την αποσταθεροποίηση της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jana.
«Αυτή τη στιγμή τεθωρακισμένα άρματα που κυκλοφορούν στη Βεγγάζη οδηγούνται από πολίτες. Στην Αλ-Μπάιντα οι άνθρωποι έχουν όπλα και πολλές αποθήκες όπλων λεηλατήθηκαν. Εχουμε όπλα, ο στρατός έχει όπλα, οι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη Λιβύη έχουν όπλα», είπε ο γιος του Καντάφι επισημαίνοντας ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου.
«Ο στρατός θα έχει τώρα ουσιαστικό ρόλο για την επιβολή της ασφάλειας διότι διακυβεύεται η ενότητα και η σταθερότητα της Λιβύης», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι είχε δηλώσει ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα "να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα" για την διαφύλαξη της ενότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana.
Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του καθεστώτος σημειώθηκαν την Κυριακή στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, σύμφωνα με μαρτυρίες. Τα ξημέρωματα της Δευτέρας η κατάσταση στην Τρίπολη ήταν ήρεμη, παρά τις σποραδικές ριπές όπλων που συνέχισαν να ακούγονται.
Η οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 223 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα. Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν στην πόλη της Βεγγάζης, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο και στις πόλεις Μουσράτα και Ζαούια.
Αιματηρή επιδρομή σε νοτιοκορεατικό εργοτάξιο
Αποχώρησαν από το εργοτάξιο νοτιοκορεατικής εταιρείας στην Τρίπολη οι Λίβυοι στο οποίο πραγματοποίησαν επιδρομοί το βράδυ της Κυριακής.
Ορισμένοι από αυτούς οπλισμένοι με μαχαίρια και όπλα και τραυμάτισαν τέσσερις ξένους εργαζόμενους, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εκατοντάδες Λίβυοι επιτεθηκαν εναντίον του εργοταξίου, αποχώρησαν και στην συνέχεια επέστρεψαν.
Παραιτήθηκε ο Λίβυος πρέσβης στην Ινδία
Την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι.
Σύμφωνα με την αραβόφωνη υπηρεσία του BBC, ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην λιβυκή κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους κατά των διαδηλωτών.
Μέχρι στιγμής η πρεσβεία της Λιβύης στο Νέο Δελχί δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα