Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Επιχείρηση σωτηρίας για 86 έργα του Θεόφιλου

Αρχική | Τέχνες - Επιστήμες | Επιχείρηση σωτηρίας για 86 έργα του Θεόφιλου

Επιχείρηση «χειρουργικής ακρίβειας» για τη μεταφορά 86 πινάκων του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, που κινδυνεύουν να καταστραφούν, σχεδιάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού και Θαλασσίων Υποθέσεων.


Η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει τη συντήρηση των έργων, που βρίσκονται στο Μουσείο Θεόφιλου, στη Μυτιλήνη, ανακοινώθηκε από τον υπουργό, Παύλο Γερουλάνο, στη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί.

Ειδικά, για το Μουσείο Θεόφιλου ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον δήμο το υπουργείο έχει αναλάβει να συντηρήσει τα έργα που έχουν υποστεί φθορές και με τρόπο ώστε το μουσείο να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί παράλληλα.

Κατά πληροφορίες, η πρόταση του δήμου αφορά την τμηματική μεταφορά των έργων ζωγραφικής, ώστε το μουσείο να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μεταφοράς όλων μαζί των πινάκων, γεγονός που θεωρείται ότι θα προσφέρει μείωση του κόστους, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει για να ξεκινήσουν και αναγκαίες εργασίες συντήρησης του Μουσείου Θεόφιλου.

Πάντως, για το Μουσείο Τεριάντ ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε να επισκευαστεί το κτίριο και να χρησιμοποιηθούν όλα τα τεχνολογικά εργαλεία, προκειμένου να συντηρηθούν τα έργα όπως πρέπει.

Ομως, για τους 86 πίνακες του Θεόφιλου, που κρίνεται απολύτως αναγκαία η συντήρησή τους, διότι κάποιοι λόγω της υγρασίας παρουσιάζουν σοβαρή διάβρωση, έχουν μπει στο «τραπέζι» όλες οι δυνατότητες μεταφοράς από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα και ειδικά σε υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού όπου θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες.

Το θέμα της μεταφοράς εξετάζεται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και, όπως έλεγαν έγκυρες πηγές, το συνολικό κόστος της μεταφοράς θα προκύψει αθροιστικά από το κόστος μεταφοράς και το κόστος ασφάλειας των πινάκων.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης

ΕΘΝΟΣ

Αποστολή: Δημήτρης Κεφαλίδης (Γερμανία)

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η Παλμύρα την εποχή του Γκαίτε

29 Φεβρουαρίου 2016, 21:25
H Παλμύρα που βρίσκεται σήμερα στο έλεος του ΙΚ ενέπνευσε την ευρωπαϊκή τέχνη. Ο ...

Στον «δικό μας» Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

09 Οκτωβρίου 2014, 17:44
Από τη Θεσσαλονίκη η καταγωγή του Γεννήθηκε το 1945 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ...

Ελληνικά «διαμάντια» θάμπωσαν το Λονδίνο

28 Απριλίου 2013, 15:59
Μπορεί το καλοκαίρι να είναι στο κατώφλι στην Ελλάδα, όμως στο Λονδίνο -και πιο ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0