Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Άμεσο τερματισμό της βίας στη Λιβύη ζητούν Ομπάμα και Σαρκοζί

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Άμεσο τερματισμό της βίας στη Λιβύη ζητούν Ομπάμα και Σαρκοζί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε το βράδυ της Πέμπτης, τηλεφωνική συνδιάλεξη για τη Λιβύη με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί και ζήτησαν «τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας», ανακοίνωσε το Παρίσι, προσθέτοντας πως η Γαλλία θα επιθυμούσε μία νέα σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη», τονίζει στο ανακοινωθέν της η γαλλική προεδρία. «Απέναντι στη συνεχιζόμενη ωμή και αιματηρή καταστολή και τις απειλητικές δηλώσεις της λιβυκής ηγεσίας, οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν την αξίωσή τους για έναν άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας κατά του άμαχου πληθυσμού», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Ο Νικολά Σαρκοζί «παρουσίασε τα μέτρα που, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, εξετάζονται από την ΕΕ, και των οποίων την άμεση εφαρμογή ο ίδιος αξιώνει. Ο πρόεδρος Ομπάμα από την πλευρά του παρουσίασε τα μέτρα που σκοπεύουν να αναλάβουν οι ΗΠΑ».

Ο Γάλλος πρόεδρος «ανακοίνωσε την πρόθεση της Γαλλίας να ζητήσει μία νέα έκτακτη σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη», τονίζοντας πως έπειτα από την κοινή απόφαση της 22ης Φεβρουαρίου πλέον είναι «απαραίτητα συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και για να υπάρξουν κυρώσεις κατά των υπευθύνων της βίας κατά του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη», τονίζει η γαλλική προεδρία.

ΗΠΑ: Εκδίωξη Λιβύης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «επιθυμούν την εκδίωξη της Λιβύης από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι. «Επιθυμούμε την εκδίωξη της Λιβύης από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε ο Κρόουλι.

Αύριο (Παρασκευή) έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Γενεύη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου με αντικείμενο την κατάσταση στη Λιβύη. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, θα βρεθεί στη Γενεύη προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη του Συμβουλίου σε επίπεδο υπουργών.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα πως έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει στην περίπτωση μίας μεγάλης διακοπής στον εφοδιασμό με πετρέλαιο λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Ο υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ τόνισε πως οι ΗΠΑ «έχουν πλήρη αίσθηση» πως οι αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου ενδέχεται να βλάψουν την αμερικανική οικονομία. Όπως πρόσθεσε όμως στους δημοσιογράφους, «προς ώρας, απλώς επιβλέπουμε την κατάσταση και συζητούμε με την ΙΕΑ και τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για τα όσα συμβαίνουν στις αγορές».

Εξάλλου, το μισθωμένο από τις ΗΠΑ πλοίο που θα απομακρύνει τους Αμερικανούς υπηκόους από τη Λιβύη παραμένει αγκυροβολημένο στην Τρίπολη και αναμένει να αποπλεύσει μέσα στις επόμενες ώρες, αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες, ανακοίνωσε απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο πλοίο έχουν επιβιβαστεί 167 Αμερικανοί υπήκοοι και 118 άτομα από άλλες χώρες.

Καταδίκη της βίας από Ρωσία - Ε.Ε.

Η Ρωσία και η ΕΕ καταδίκασαν σήμερα την προσφυγή στη βία κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη», και σημείωσαν ότι προτίθενται να προσφέρουν οικονομική και άλλη βοήθεια στον αραβικό κόσμο.

«Καταδικάζουμε και θεωρούμε απαράδεκτη τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, όπως οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

«Ιδιαιτέρως καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία και τη χρήση βίας κατά των πολιτών στη Λιβύη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων», αναφέρουν επίσης σε κοινή ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία επισημαίνουν ότι ΕΕ και Ρωσία προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στην περιοχή.

Η ΕΕ και η Ρωσία «υποστηρίζουν τους λαούς των αραβικών χωρών στην επιθυμία τους για μια ζωή με περισσότερη δικαιοσύνη και ευημερία» και «είναι έτοιμες να προσφέρουν οικονομική και άλλων ειδών βοήθεια» όταν το ζητήσουν, προσέθεσε και ο Μπαρόζο.

Οι ταραχές στη βόρεια Αφρική καθιστούν πιο σημαντική από ποτέ την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω αγωγού από τη Ρωσία στην Ευρώπη, δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Πούτιν προσέθεσε ότι οι κανόνες που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου ισοδυναμούν με «κατάσχεση» ιδιοκτησίας και μπορεί να καταστήσουν υποχρεωτική την αύξηση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές.

Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί κύμα προσφύγων από τη Β. Αφρική

Από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μπορούν να καταφύγουν στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ωστόσο, σ' αυτή τη φάση μπορούν να γίνουν μόνον υποθέσεις για τα πραγματικά μεγέθη ενδεχόμενου προσφυγικού κύματος, τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τα θέματα διεθνούς συνεργασίας, ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε σημερινή συνέντευξή της σε τηλεοπτικό κανάλι της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τη Βουλγάρα Επίτροπο της ΕΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζονται εντατικά «ώστε να μη φανούμε ανέτοιμοι να δεχτούμε τους πρόσφυγες».

Στελέχη των αρμοδίων ευρωπαϊκών υπηρεσιών έχουν σταλεί στα σύνορα των γειτονικών κρατών της Λιβύης, ώστε να διερευνήσουν τις ανάγκες των προσφύγων σε ανθρωπιστική βοήθεια στην ίδια τη Λιβύη.

Μέχρι στιγμής, τα θύματα των συμπλοκών έχουν ξεπεράσει τα 1.000, όπως ανακοίνωσε η κα Γκεοργκίεβα, επικαλούμενη στοιχεία αρμόδιων πηγών της Μάλτας, που διατηρούν στενές επαφές με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την Επίτροπο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει, επίσης, σχέδιο συντονισμού για ασφαλή εκκένωση των Ευρωπαίων πολιτών από τη Λιβύη.

Πέρα από τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης, είναι πολύ σημαντικό να αναλυθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης, που μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, ιδιαίτερα για τους φτωχούς στον κόσμο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκεοργκίεβα στο BTV.

Με κυρώσεις απειλούν τη Λιβύη οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

Έπειτα από διστακτική στάση πολλών ημερών, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι, το οποίο βρίσκεται όλο και περισσότερο απομονωμένο, αφού εγκαταλείφθηκε από τους Άραβες εταίρους του και πολλούς Λίβυους διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής και αποτίμησε τις ανάγκες που θα προκύψουν σε περίπτωση εξόδου του λιβυκού πληθυσμού, τη στιγμή που η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ξένων πολιτών συνεχίζεται από θαλάσσης και αέρος σε δύσκολες συνθήκες.

Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και η τιμή του μαύρου χρυσού συνεχίζει να ανεβαίνει στις αγορές, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και απομάκρυναν από τη Λιβύη το προσωπικό τους.

Μαρόκο: Υπερβολική η βία

Τη «βαθύτατη λύπη» του για τη χρήση «υπερβολικής» βίας κατά των διαδηλωτών σε πολλές πόλεις της Λιβύης, εξέφρασε σήμερα ο Μαροκινός υπουργός Επικοινωνίας Χαλίντ Νασίρι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ραμπάτ. Το Μαρόκο «εκφράζει την βαθιά λύπη του και τον αποτροπιασμό του για την πορεία των γεγονότων στη Λιβύη, μετά από την υπερβολική χρήση βίας κατά των λαϊκών διαδηλώσεων», δήλωσε ο κ. Νασίρι, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Αυτά τα σοβαρά γεγονότα δεν απειλούν μόνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της αδελφής χώρας, της Λιβύης, αλλά επηρεάζουν και την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, και ιδιαίτερα της περιοχής της Σαχάρας και του Σαχέλ, η οποία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ασφάλειας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Δεν παρεμβαίνει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να παρέμβει στη Λιβύη, που σπαράσσεται από την αιματηρή εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, από το Κίεβο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει σκοπό να παρέμβει», είπε ο Ράσμουσεν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα» προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Σε κάθε περίπτωση, κάθε ενέργεια θα πρέπει να βασίζεται σε σαφή εντολή των Ηνωμένων Εθνών».

Επέμβαση του ΝΑΤΟ βλέπει ο Κάστρο

Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιδέλ Κάστρο, υποστήριξε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «δεν θα δίσταζαν» να δώσουν εντολή στο ΝΑΤΟ να εισβάλει στη Λιβύη προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας. «Πρόκειται ίσως για θέμα ωρών ή ημερών», εκτιμούσε.

Ο Ράσμουσεν από την πλευρά του είπε ότι οι ταραχές στη Λιβύη μπορεί να έχουν «αρνητικές συνέπειες» για τις γειτονικές χώρες. «Δεν θεωρώ την κατάσταση στη Λιβύη ως άμεση απειλή για το ΝΑΤΟ ή τους συμμάχους του. Όμως φυσικά, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες», όπως μια πιθανή έξοδο χιλιάδων προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες, εκτίμησε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε «τη βαθειά του ανησυχία» και ζήτησε την ανάληψη διεθνούς δράσης. «Είναι επιτακτικό η διεθνής κοινότητας να διατηρήσει την ενότητά της και να αντιδράσει συντονισμένα για τη διασφάλιση μία ταχείας και ειρηνικής μετάβασης», είπε.

Γαλλία: Έως και 2.000 οι νεκροί στη Λιβύη

Σε έως και 2.000 μπορεί να ανέρχονται οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στην εξέγερση κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία.

Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο Φρανσουά Ζιμερέ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν σαφή στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο Λίβυος ηγέτης διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Το θέμα δεν είναι αν θα πέσει ο Καντάφι, αλλά πότε και με ποιό ανθρώπινο κόστος», σημείωσε ο Ζιμερέ από το γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Προς το παρόν τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι περισσότεροι από 1.000 έχουν πεθάνει, πιθανώς 2.000, σύμφωνα με πηγές».

Καταγγελίες για συνοπτικές εκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία της Λιβύης

Μέλη των επανασταστικών επιτροπών του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έκαναν συνοπτικές εκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία της Τρίπολης, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Λιβυκού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο των ιταλικών ιεραποστολών Misna.

«Εισέβαλαν στα νοσοκομεία της Τρίπολης και σκότωσαν τους τραυματίες που είχαν διαδηλώσει κατά του καθεστώτος. Πήραν τα πτώματα για να τα εξαφανίσουν, ίσως για να τα κάψουν, επειδή ξέρουν ότι έρχονται οι ξένοι δημοσιογράφοι», είπε ο Σλιμάν Μπουσουιγκίρ, ο γραμματέας του λιβυκού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH).

«Απείλησαν τους γιατρούς που αντιστάθηκαν. Αυτό έγινε χθες (Τετάρτη) και προχθές (Τρίτη)», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από ιατρική πηγή του κεντρικού νοσοκομείου της Τρίπολης.

Ο Λιβυκός Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εδρεύει στην Ελβετία καθώς στη Λιβύη απαγορεύονται οι ανεξάρτητες οργανώσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0