Ο κρυµµένος «θησαυρός» - του Γιώργου Λακόπουλου
Οι «επικαιροποιήσεις» του Μνηµονίου είναι σαν το παιχνίδι του κρυµµένου θησαυρού. Πάντα υπάρχει κάτι που θέλει ψάξιµο για να προκύψει. Μια φράση µπορεί να είναι απλώς ένα σηµαδάκι που δείχνει ότι εκεί υπάρχει ολόκληρο πηγάδι – συνήθως γεµάτο µε υποδείξεις µέτρων και µεταρρυθµίσεων. Λεπτοµέρεια: στην εποχή της τροϊκοκρατίας, η λέξη «υποδείξεις» σηµαίνει «σκάσε και µάζευε λεφτά»...
Η φρασεολογία του Μνηµονίου Νο 4 που ανακοινώθηκε την Πέµπτη – σε συνδυασµό µε αυτά που είπε ο υπουργός Οικονοµικών καθώς το παρουσίαζε και τις απαντήσεις που έδωσε µια µέρα πριν στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – οδηγεί στο συµπέρασµα ότι αυτή τη φορά το παιχνίδι του κρυµµένου θησαυρού έχει δύο µυστικά.
Το πρώτο άφορα της τράπεζες. Πίσω από την επισήµανση ότι «το τραπεζικό σύστηµα πρέπει να σταδιακά να απεξαρτηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» υπάρχει µια σκληρή προειδοποίηση. Οπως ξέρουν καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ, ο Τρισέ έστειλε πρόσφατα τελεσίγραφο στους έλληνες τραπεζίτες: τα ελληνικά οµόλογα δεν θα γίνονται επ’ άπειρον δεκτά ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας. Με το σύνολο των καταθέσεων να βαίνει µειούµενο και να πλησιάζει στα 200 δισ. ευρώ, µε πάνω από 5 δισ. «χαρτιά» που λήγουν εντός του έτους και πρέπει να εξοφληθούν και µε το φάνταγµα ενός νέου «στρες - τεστ» να πλανάται, το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα µε το δηλητήριο του δηµοσιονοµικού στραπάτσου του κράτους στις φλέβες του πλησιάζει στη συµφόρησή του.
Το δεύτερο εύρηµα αφορά τον έτερο παράγοντα, πέρα από το χρέος, που κάνει τα σαγόνια των αγορών να ανοίγουν περισσότερο. Τη – µη – ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας. Μόνο που η θεραπεία που προτείνεται δεν θα αρέσει. Οταν το Μνηµόνιο υποδεικνύει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας εννοεί ότι επί ευρώ στην Ελλάδα οι µισθοί αυξήθηκαν µε πολύ µεγαλύτερους ρυθµούς από τη λοιπή ευρωζώνη και συνεπώς πρέπει να υπάρξει «διόρθωση» προς τα κάτω...
Εάν δεχθούµε τη φρασεολογία περί «απλών συµβούλων» που χρησιµοποιούν οι υπουργοί για την τρόικα µετά το «σοκ της Παρασκευής», όλα αυτά δεν είναι παρά απλές «συµβουλές». Μπορούµε να το πούµε κι έτσι. Αλλά στις τρέχουσες συνθήκες παίρνουν την ερµηνεία που έδινε η αµερικανίδα δηµοσιογράφος Ερικα Τζονγκ: «Συµβουλές είναι αυτό που ζητάµε όταν ξέρουµε την απάντηση, αλλά ευχόµαστε να µην την ξέραµε».
ΤΑ ΝΕΑ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα