Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Ακυβερνησία» ενόψει βλέπουν οι δικηγόροι

Αρχική | Διάφορα | Νομικά θέματα | «Ακυβερνησία» ενόψει βλέπουν οι δικηγόροι
Του Βασίλη Παπαδημούλη

«Και ο πιο ικανός και χαρισματικός πρόεδρος να εκλεγεί στις 8 Μαΐου, δεν θα μπορέσει να διοικήσει», λένε οι δικηγόροι και είναι απαισιόδοξοι για μέλλον του κλάδου που έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων και βρέθηκε στο στόχαστρο των τελευταίων μέτρων.
Το μεγάλο «κακό» οι περισσότεροι δικηγόροι το βλέπουν στον εκλογικό νόμο, βάσει του οποίου διεξάγονται οι εκλογές, και στην πολυδιάσπαση του σώματος.
«Αυτός ο εκλογικός νόμος πρέπει να καταργηθεί, γιατί μας οδηγεί στην ακυβερνησία, και να βρεθεί ένας νέος που θα εξασφαλίζει συμπαγείς πλειοψηφίες, ώστε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου να έχει τη δύναμη να πάρει αποφάσεις και να ασκήσει διοίκηση», λένε έμπειροι δικηγόροι, που δείχνουν απογοητευμένοι καθώς με τα «κοινά» τους αποφεύγουν να ασχοληθούν συνάδελφοί τους με προσωπικότητα και κύρος, που θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα.

Κατακερματισμός

Από πολλούς οι εκλογές χαρακτηρίζονται αντίγραφο των προηγούμενων εκλογών καθώς έγινε ακόμη εμφανέστερη η «αδυναμία» και των δύο μεγάλων κομμάτων να σχηματίσουν μία διευρυμένη και ισχυρή παράταξη στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και κατέβηκαν κατακερματισμένες σε δύο και τρεις συνδυασμούς.
Στις εκλογές ο ψηφοφόρος κλήθηκε να επιλέξει δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ένα υποψήφιου προέδρου μεταξύ 15 υποψηφίων και ένα συνδυασμού μεταξύ δεκατριών για την εκλογή συμβούλων.
Με το κλείσιμο της κάλπης χτες ακόμη και ο καλύτερος «εκλογομάγειρας» δεν θα μπορούσε να προβλέψει τους δύο διεκδικητές της προεδρίας στον δεύτερο γύρο.
«Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι πρόεδρος. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε έναν πρόεδρο και ένα συμβούλιο με άλλους 14 υποψήφιους προέδρους και ένδεκα συμβούλους», έλεγαν χτες οι δικηγόροι έξω από τα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν σε αποθήκη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Πολλοί από τους ψηφοφόρους θεωρούσαν αδιανόητο πως κάποιοι βάζουν υποψηφιότητα για την προεδρία, για να καταλάβουν μια θέση συμβούλου στη διοίκηση του συλλόγου.
«Απορώ με τους συναδέλφους που συμμετέχουν στους συνδυασμούς, αφού δεν έχουν καμία τύχη για να εκλεγούν. Όσοι θέλουν να βρεθούν στο δ.σ., μπορούν να διεκδικήσουν την προεδρία και με 100 - 120 ψήφους να καταλάβουν μια θέση στο συμβούλιο», έλεγε νεαρός δικηγόρος

Τα πηγαδάκια
Κάποιοι από τα πηγαδάκια των δικηγόρων, τόσο στο δικαστικό μέγαρο όσο και στο λιμάνι χτες, δεν είχαν κύριο θέμα τις εκλογές, αλλά τα μέτρα που επιβλήθηκαν στον κλάδο.
«Βάζουμε το κράτος συνέταιρο και δεν αντιδρά κανένας. Μας επιβάλλουν ΦΠΑ 23% και φορολογία 20%. Τα μισά μας έσοδα πάνε στο κράτος και να δούμε ποίοι θα αντισταθούν», έλεγαν πολλοί
Σε άλλες συζητήσεις κυριαρχούσε το θέμα της «εντοπιότητας», της πληθώρας των δικηγόρων που σε συνδυασμό με την κρίση του επαγγέλματος και τον μεγάλο ανταγωνισμό έχει κάνει πολλούς να δηλώνουν ανασφαλείς ως προς το επαγγελματικό τους μέλλον. «Θέλουν να μας κάνουν υπαλλήλους. Να έρθουν τα μεγάλα γραφεία των Αθηνών στην επαρχία και να μας σβήσουν», έλεγαν κάποιοι, ενώ άλλοι «έκαναν λόγο για μονοπώλια που θα στηθούν και θα ελέγχουν ακόμη και τη δικαιοσύνη».
Μια παρέα δικηγόρων παλιών συνδικαλιστών την απασχολούσε το θέμα του δικηγορικού κώδικα. «Όλα τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, τα πειθαρχικά, οι εξετάσεις, η άσκηση βασίζονται σε έναν αναχρονιστικό κώδικα δικηγόρων, που ισχύει από το 1950. Παλαιότερα είχαμε εκπονήσει έναν σύγχρονο κώδικα, που παραμένει στα συρτάρια ακόμη».
Κοινή διαπίστωση των περισσότερων δικηγόρων αποτελεί ότι οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης έχουν χάσει οριστικά την αίγλη παλαιότερων χρόνων.

Υποψήφιοι

Υποψήφιοι πρόεδροι ήταν οι Νίκος Αντωνιάδης, Νίκος Βαλεργάκης, Χρίστος Βάρδας, Ευάγγελος Γωγάκος, Γιάννης Κοτζαμανίδης, Μανόλης Λαμτζίδης (σημερινός πρόεδρος), Στυλιανός Μαυρίδης, Σόνια Μελανεφίδου, Πάρις Νιφλής, Γιάννης Νισύριος, Γιάννα Παναγοπούλου και Παντελής Ραδίσης και ηγούνται συγκεκριμένων ψηφοδελτίων. Χωρίς συνδυασμό κατέρχονται ως υποψήφιοι πρόεδροι οι Παύλος Ζορμπάς, Αθανάσιος Παλιοτζίκας και Ανέστης Χαριτάντης. Χωρίς υποψήφιο πρόεδρο κατέρχεται ο συνδυασμός της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Λαμτζίδης - Βαλεργάκης διεκδικούν την προεδρία
Το ενδιαφέρον των δικηγόρων για τις εκλογές ήταν φέτος μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Να σημειωθεί ότι από το 2008 το εκλογικό σώμα αυξήθηκε κατά 243 άτομα, φθάνοντας τα 6.498 μέλη, αν και φέτος στις κάλπες προσήλθαν και ψήφισαν μόνο 4.698 άτομα, αυξάνοντας το ποσοστό της αποχής σε 27% από το 18% της προηγούμενης τριετίας.
Η κάλπη των δικηγόρων χθες έδωσε την πρωτιά στον απερχόμενο πρόεδρο Μανόλη Λαμτζίδη με 728 ψήφους (ποσοστό 17,11%), καθώς οι δικηγόροι θεώρησαν επιτυχημένη την τριετή θητεία του, καθώς και τις πρόσφατες συνδικαλιστικές δράσεις του από τη θέση του προεδρεύοντος της ολομέλειας.
Ο ίδιος απέδωσε τη νίκη του στους νέους δικηγόρους και δήλωσε πως θα επιδιώξει «τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση αγωνιζόμενος για το κοινό καλό».
Απευθυνόμενος στους συνυποψηφίους του δήλωσε πως «όλους τους θεωρώ συναγωνιστές για το καλό του συνόλου».
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Νίκος Βαλεργάκης, ο οποίος είχε τη στήριξη του πρώην προέδρου Δημήτρη Γαρούφα και ο οποίος ασκούσε έντονη κριτική στην απερχόμενη διοίκηση του συλλόγου. Ο κ. Βαλεργάκης συγκέντρωσε 680 ψήφους (ποσοστό 15,98%).
Κερδισμένη από τις χθεσινές εκλογές ήταν και η Γιάννα Παναγοπούλου, που με 606 ψήφους (ποσοστό 14,25%) βρέθηκε στην τρίτη θέση, ακολουθούμενη από τον υποψήφιο Βαγγέλη Γωγάκο που με 509 ψήφους έλαβε ποσοστό 11,97%. Πέμπτος ήταν ο Νίκος Αντωνιάδης με 356 ψήφους (8,37%). Έκτος με 247 ψήφους αναδείχτηκε ο Χρήστος Βάρδας, έβδομος ήρθε ο Ιωάννης Κοτζαμανίδης με 219 ψήφους (ποσοστό 5,15%) και όγδοος με 211 ψήφους (ποσοστό 4,95%) ο Παντελής Ραδίσης. Στην ένατη θέση με 182 ψήφους (4,20%) κατετάγη ο Στυλιανός Μαυρίδης και ακολούθησε με 132 ψήφους ο Γιάννης Νισύριος (3,10%), στην ενδέκατη με 127 ψήφους η Σοφία Μελανεφίδου (2,99%), στη δωδέκατη με 99 ψήφους ο Πάρις Νιφλής (2,33%). Ακολουθούν ο Ανέστης Χαριτάντης με 67 ψήφους (1,57%), ο Παύλος Ζορμπάς με 61 ψήφους (1,43%) και ο Αθανάσιος Παλιοτζίκας με 30 ψήφους.

Στην υπόλοιπη χώρα
Σε 33 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας έχουν εκλεγεί πρόεδροι από τον πρώτο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ σε πέντε δικηγορικούς συλλόγους θα υπάρξει δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου με τριετή θητεία και νέου δσ.
Κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση πρόεδροι εξελέγησαν στους εξής 32 δικηγορικούς συλλόγους:
1. Αιγίου ο Π. Θεοφανόπουλος με ποσοστό 100%,
2. Αλεξανδρουπόλεως ο Κ. Ντίνας με ποσοστό 58,43%,
3. Αμαλιάδας ο Νικ. Κυπρούλης με ποσοστό 67,61%,
4. Άμφισσας ο Γ. Δελμούζος με ποσοστό 100%,
5. Βόλου ο Αν. Βολιώτης με ποσοστό 78,03%,
6. Γιαννιτσών ο Αθ. Ξυνίδης με ποσοστό 100%,
7. Γρεβενών η Δήμ. Καραθάνου με ποσοστό 100%,
8. Γυθείου ο Γιώργ. Μητσάκος με ποσοστό 100%,
9. Δράμας ο Θεοφ. Ξανθόπουλος με ποσοστό 100%,
10. Εδέσσης ο Ιγν. Κετσιτζίδης με ποσοστό 52,34%,
11. Ευρυτανίας ο Βασ. Γκαρίλας με ποσοστό 100%,
12. Πειραιώς ο Στυλ. Μανουσάκης με ποσοστό 56,78%,
13. Πύργου (Ηλείας) ο Ν. Θεοδώρου με ποσοστό 100%,
14. Θεσπρωτίας ο Κ. Σιντόρης με ποσοστό 100%,
15. Θηβών ο Κ. Ζέρβας με ποσοστό 100%,
16. Καλαβρύτων ο Παν. Κουρής με ποσοστό 100%,
17. Καρδίτσας ο Γεώργ. Ραμούζης με ποσοστό 100%,
18. Καστοριάς ο Χρ. Τσακλίδης με ποσοστό 59,49%,
19. Κεφαλληνίας ο Παν. Καππάτος με ποσοστό 100%,
20. Κιλκίς η Ευρώπη Αρτόγλου με ποσοστό 100%,
21. Κοζάνης ο Βασ. Τσιώτσιας με ποσοστό 62,37%,
22. Λασιθίου ο Νικ. Παπαδάκης με ποσοστό 60,71%,
23. Ναυπλίου ο Θεοδ. Καζάς με ποσοστό 63,94%,
24. Ορεστιάδας ο Χρ. Καπετανίδης με ποσοστό 70%,
25. Ροδόπης ο Γεώργ. Κυμπαρίδης με ποσοστό 75,34%,
26. Ξάνθης η Κυριακή Κιούση - Σιούτη με ποσοστό 51,44%,
27. Σερρών ο Πασχ. Αγγελίδης με ποσοστό 100%,
28. Σπάρτης Στ. Μηνακάκης με ποσοστό 50,62%,
29. Τρικάλων ο Δημ. Κοντογιάννης με ποσοστό 83,20%,
30. Τριπόλεως ο Δημ. Κωστογιάννης με ποσοστό 61,26%,
31. Φλώρινας ο Δημ. Στεφανίδης με ποσοστό 100%,
32. Χαλκιδικής ο Γεώργ. Λαγάνης με ποσοστό 65,25%,
33. Χίου ο Ισίδ. Τσούρος με ποσοστό 65,26%.

Στο β΄γύρο

Δεύτερος γύρος εκλογών θα πραγματοποιηθεί στους εξής δικηγορικούς συλλόγους, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:
1. Στον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας με υποψηφίους τους Δημ. Ζυγουλιάνο (έλαβε ποσοστό στον α' γύρο 33,58%) και Όλγα Κυριακίδου (26,20%),
2. Στον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας με υποψηφίους τους Αθαν. Αθανασίου (47,68%) και Παύλ. Γεωργιάδη (27,48%),
3. Στον Δικηγορικό Σύλλογο Λευκάδας με υποψηφίους τους Ηλ. Τσάκαλο (31,91%) και Ευφροσύνη Φίλιππα (27,66%),
4. Στον Δικηγορικό Σύλλογο Λιβαδειάς με υποψηφίους τους Σερ. Μωραΐτη με (38, 67%) και Αχ. Κοτσώνα (36%) και
5. στον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης με υποψηφίους τους Δημ. Καλλιά (36,76%) και Μιχ. Σκουρκέα (25%).
Να σημειωθεί ότι στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων δεν διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου και διοικητικού συμβουλίου, καθώς ο προηγούμενος πρόεδρος και όλο το δσ παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ίδρυση εφετείου στο Ηράκλειο Κρήτης.




Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Κακούργημα γίνεται και πάλι η αιμομειξία

13 Ιουλίου 2021, 12:42
Ιωάννα Μάνδρου      Αλλαγές που επιβάλλει η συχνότητα των εγκλημάτων σεξουαλικών κακοποιήσεων και ενδοοικογενειακής βίας, προκαλώντας ...

Διαμεσολάβηση: Πώς θα λύνονται αστικές διαφορές στα γραφεία των δικηγόρων

26 Νοεμβρίου 2019, 22:33
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο θεσμό ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις ...

GDPR: Επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο από την ελληνική Αρχή προστασίας δεδομένων

21 Σεπτεμβρίου 2019, 19:27
Πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ στην PWC για παράνοµη επεξεργασία των δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα των ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0