Προς Δημήτρη Δρούτσα: Θα κλείσουμε τις ελληνικές διπλωματικές αποστολές; - του Απόστολου Ζουπανιώτη
Την περασμένη Πέμπτη όσοι είχαν την ατυχία να πάνε μετά το μεσημέρι στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης βρήκαν τους διοικητικούς υπαλλήλους σε στάση εργασίας (12-4 μ.μ.) στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ για τη δεινή οικονομική θέση που έχουν περιπέσει οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε όσους σπεύσουν να απορήσουν ή να αγανακτήσουν, θα τους επισημάνουμε ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η πραγματική απορία όλων όσων ξέρουν είναι πως καταφέρνουν να λειτουργούν ακόμη οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Ας παραθέσουμε κάποια στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Αμερική και έχει εξαγριώσει τους πάντες, εξαναγκάζοντας τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη, να κρούσει με «εξαιρετικά επείγον» μήνυμα στις 4 Φεβρουαρίου τον κώδωνα του κινδύνου:
- Αφού πληρώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, οι διπλωμάτες και οι διοικητικοί υπάλληλοι ακόμη δεν έχουν λάβει το μισθό του Ιανουαρίου, και είδε έχει παρέλθει ο μισός Φεβρουάριος.
- Μόλις την τελευταία στιγμή πρόλαβαν να πληρώσουν για τις ιατρικές ασφάλειες του προσωπικού, που θα άφηνε ένα σωρό κόσμο ακάλυπτο.
- Το αυτοκίνητο της Γενικής Προξένου στη Νέα Υόρκη παραμένει κλεισμένο στο γκαράζ, εδώ και κάποιες μέρες, γιατί δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τα ασφάλιστρα. Παράλληλα έχουν εξαντληθεί (ή καταργηθεί;) τα κονδύλια κινήσεως του αυτοκινήτου, άρα, η κ. Μπαλτά θα πρέπει να παίρνει ταξί για τις μετακινήσεις, ή τον υπόγειο. Κι αφού δεν υπάρχει προξενικό αυτοκίνητο (δεν είμαστε σίγουροι τι συμβαίνει με το αυτοκίνητο του μονίμου αντιπροσώπου), θα συνιστούσα και στον κ. Δρούτσα σιδηρόδρομο ή ταξί, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη.
- Οι λογαριασμοί τηλεφώνων και ηλεκτρικού πάντοτε πληρώνονται (ακόμη) εκπρόθεσμα.
- Η κατάργηση πολλών εξόδων φιλοξενίας καθιστά πολλή δύσκολη την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων των διπλωματών μας.
Όπως διαβάζω σε σχόλιο της Αριστοτελείας Τελώνη στα «Νέα», με τίτλο Ρακένδυτη η ελληνική διπλωματία», «τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί αναστάτωση και αλαλούµ στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας ανά τον κόσµο, καθώς µμειώθηκαν κατά 60% οι λειτουργικές δαπάνες τους, οι οποίες περιλαμβάνουν και ανελαστικά πάγια έξοδα, όπως ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση (τα οποία είχαν ήδη περικοπεί κατά 20% το 2010). Η κατάσταση έγινε πιο δραµατική, καθώς σύµφωνα µε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονοµικών έπαυσε η εκ των προτέρων έγκριση για τις συγκεκριμένες δαπάνες. Τα ποσά θα καταβάλλονται εκ των υστέρων, ύστερα από υποβολή σχετικών λογαριασµών».
Ελπίζω ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, να αντιλαμβάνεται ότι είναι θέμα χρόνου να μας «περιλάβουν» τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, γιατί το σκάφος μπάζει από παντού. Και καλό είναι να λάβει άμεσα μέτρα και να προλάβει το κακό.
Επειδή μπορεί οι διευθυντές του στο ΥΠΕΞ να μην φρόντισαν να τον ενημερώσουν σχετικά, του παραθέτουμε αυτούσιο το τηλεγράφημα του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, με θέμα «Καθυστέρηση Μισθοδοσίας»:
«Δεδομένου ότι απαράδεκτη καθυστέρηση από Ενιαία Αρχή Πληρωμών καταβολής αποδοχών προσωπικού σε συνδυασμό, αφενός με πρόσφατες συνεχείς περικοπές μισθών και αφετέρου, ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις άνω των δώδεκα μηνών στην επιστροφή ιατροφαρμακευτικών δαπανών (δυσβάστακτων στις ΗΠΑ) από ΟΠΑΔ στους δικαιούχους, προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στην αντιμετώπιση σειράς θεμάτων (ενοίκια, δίδακτρα κλπ) σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων μας της πρεσβείας και των προξενικών Αρχών μας, με άμεσο κίνδυνο να περιληφθούν σε «μαύρες λίστες» τραπεζών, να κινηθούν εναντίον τους διαδικασίες έξωσης (συντομότατη διαδικασία) από κατοικίες τους και να υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στα κατά τόπους ΜΜΕ, παρακαλώ, αν και γνωρίζω τα νομικά προβλήματα, για την κατ’ εξαίρεση και προς αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, προσωρινή έγκριση ταμειακής διευκόλυνσής τους, από τις προξενικές εισπράξεις, ή την παγία προκαταβολή». Κασκαρέλης.
Ρυθμίστε το άμεσα κ. υπουργέ!
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα