Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι μετανάστες
Απορρίφθηκε από τους μετανάστες της Υπατίας η πρόταση της κυβέρνησης για αναστολή απέλασης για έξι μήνες. Ζητούν χορήγηση ασύλου. Διογκώνεται το πρόβλημα. Φόβοι για θύματα
Όχι είπαν οι μετανάστες στην κυβερνητική πρόταση και επιμένουν στην απόφασή τους για νομιμοποίηση και όχι "καθεστώς ανοχής" όπως το ονόμασαν χαρακτηριστικά. Επιθυμία τους να μπορούν να πηγαίνουν στις πατρίδες τους και να επιστρέφουν χωρίς πρόβλημα.
Έτσι, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας και ότι θα παραμείνουν στο μέγαρο Υπατία, με επτά από αυτούς να κάνουν και απεργία δίψας, ενώ πλέον τονίζουν πως δε θα δεχτούν να μεταφερθούν μαζικά στα νοσοκομεία, όπως πρότειναν οι γιατροί, αλλά μεμονωμένα και εφόσον παρουσιαστεί μεγάλη ανάγκη.
Τώρα λοιπόν, μετά την άρνηση των μεταναστών, τα περιθώρια στενεύουν για την Πολιτεία, καθώς πρέπει ή να βρει λύση και άμεσα ή να δεχτεί πως ριψοκινδυνεύει να φορτωθεί μέχρι και θάνατο κάποιων ανθρώπων.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας με εκπροσώπους των μεταναστών απεργών πείνας, νωρίς το απόγευμα.
Από την κυβέρνηση προτάθηκε στους απεργούς πείνας να ενταχθούν στο καθεστώς ανοχής, το οποίο προβλέπεται από τον νόμο για το πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με το νόμο, το υπό ανοχή καθεστώς χορηγείται σε παρανόμους μετανάστες όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι όπως τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω απεργοί πείνας.
Συνιστά αναστολή απέλασης για έξι μήνες.
Επίσης, πολύ περισσότερο, η αναβολή απέλασης μπορεί να ανανεωθεί για εύλογο χρονικό διάστημα, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενώ προβλέπεται ακόμα δυνατότητα νόμιμης εργασίας για όσο καιρό παραμένει ο αλλοδαπός στη χώρα.
Όμως, για την εφαρμογή του νόμου και κατά συνέπεια των συγκεκριμένων διάταξεων -οι οποίες προστέθηκαν στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Επιστροφές- απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο εκκρεμεί.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, διαβεβαιώθηκε δια στόματος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι "το θέμα της ανθρώπινης ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής και πάνω σε αυτή τη συμφωνία θα βαδίσουμε για την επίλυση του προβλήματος".
Ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι αποτελεί θετικό βήμα για την κυβέρνηση το γεγονός ότι "είχαμε επικοινωνία για να ξεκαθαρίσουμε αυτά που λέμε από την πρώτη ημέρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του νόμου. Δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Οι απεργοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους. Θα τις μελετήσουμε. Εξηγήσαμε τα όρια που μπορούμε να κινηθούμε. Η πρότασή μας διαφοροποιεί τις συνθήκες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό εάν σταματήσουν την απεργία πείνας", συμπληρώνοντας πως "τίποτα δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή".
Από τους απεργούς πείνας ζητήθηκε χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος, πρόταση που απορρίφθηκε.
Στη συνάντηση, που έγινε στο κτίριο της ΓΣΕΕ, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης με τους γενικούς γραμματείς κ. Στεφάνου και Τάκη, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέσβης κ. Αμοιρίδης. Από την πλευρά των απεργών παραβρέθηκαν οι δικηγόροι κ. Ι. Κούρτοβικ και Β. Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος των απεργών πείνας κ. Α. Χάτζι και τρεις απεργοί πείνας. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γ. Παναγόπουλο.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα