Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Μελβούρνη: Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού

Αρχική | Ομογένεια | Ομογένεια Αυστραλίας | Μελβούρνη: Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού

του Κυριάκου Αμανατίδη

 

Μετά την απόφασή της να προβεί στην ανέγερση ενός νέου κτιρίου στο οικόπεδο του υπάρχοντος, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας έχει ανακοινώσει την έναρξη Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Τα Σεμινάρια, τα οποία διοργανώνονται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, θα γίνονται στο Παράρτημα της Μελβούρνης του ιδίου πανεπιστημίου, με ημερομηνία έναρξης την Πέμπτη, 24 Μαρτίου.

Συσχετίζω τις δύο παραπάνω πρωτοβουλίες της Κοινότητας γιατί κατά την αντίληψή μου αλληλοσυμπληρώνονται.
Βασικός στόχος του νέου κτιρίου είναι η πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών της ομογένειας, εν όψει της μεγάλης αλλαγής στην δημογραφική της σύνθεση. Αν και αυτό είναι αυτονόητο, κάποιοι επιμένουν να το αγνοούν.

Δεδομένου ότι το κτίριο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, η έναρξη των Σεμιναρίων δίνει την ευκαιρία στους υπεύθυνους να μεριμνήσουν και για χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για πολιτιστικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Σκεφτείτε τι μπορεί να επιτελεστεί σε έναν χώρο οικείο, εξοπλισμένο με τα μέσα της επικοινωνιακής τεχνολογίας, καλαίσθητο, και με εικαστικές παραστάσεις από την διαχρονική πορεία του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και με τη Βιβλιοθήκη του Ομογενειακού Βιβλίου σε μια περίοπτη θέση.
Μόνο όταν βρίσκεται στην καρδιά της Μελβούρνης μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης των νέων ένα τέτοιο Πολιτιστικό Κέντρο. Για την πλειονότητα των νέων η έννοια του όρου «ελληνισμός» έχει οικουμενική υπόσταση και διαχρονική εμβέλεια.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Κοινότητα, χωρίς τοπικούς προσδιορισμούς, είναι ο ενδεδειγμένος φορέας για την παροχή του χώρου, και την ανάληψη δραστηριοτήτων, που να συντείνουν στην ικανοποίηση των πολιτιστικών αναγκών από τη μια, και την καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης από την άλλη, των εκάστοτε νέων μελών της παροικίας μας. Μόνο έτσι θα κρατηθεί το εθνικό συναίσθημα ακμαίο, και το ενδιαφέρον για μέθεξη στα πολιτιστικά δρώμενα της παροικίας μας θα ανανεωθεί, διευρυνθεί και αναβαθμισθεί.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην πάνω από εκατονταετή πορεία της Κοινότητας που το Διοικητικό της Συμβούλιο απαρτίζεται, κατά ίση ίσως αναλογία, από μέλη της πρώτης και της δεύτερης γενιάς, και μάλιστα με Πρόεδρο, και άλλους αξιωματούχους, νέους ομογενείς.

Αν δεν αξιοποιήσουμε την ιστορική αυτή συγκυρία, με τις δυνατότητες που εκπηγάζουν από το αμάλγαμα διαφορετικών ηλικιών και επαγγελματικών εμπειριών, θα έχουμε αφήσει να γλιστρήσει από τα χέρια μας μια ιστορικής σημασίας ευκαιρία.

Αν πράγματι θέλουμε τα νέα μέλη της παροικίας μας να εξοικειωθούν με την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση, και να εντρυφήσουν σε μεγαλύτερο βάθος σε κάποιες πτυχές της, πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες δομές, και να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μελών της παροικίας, τα οποία έχουν τη θέληση, και την ανιδιοτέλεια, να τις μοιρασθούν με άλλους.

Σε μια περίοδο που τα προγράμματα ελληνικών σπουδών έχουν συρρικνωθεί σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα της τριτοβάθμιας, τα εν λόγω Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού αποτελούν παράδειγμα για το πώς η παροικία μας μπορεί να αναλάβει αυτόβουλα τις δικές της πρωτοβουλίες στο χώρο αυτό, αντί να μεμψιμοιρούμε και να ψέγουμε άλλους. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πάψουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά από τις αυστραλιανές αρχές, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε και το αρχαίο ρητό «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Μετά από τα εισαγωγικά αυτά σχόλια, παρακάτω δίνω την ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας και του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe για την έναρξη των Σεμιναρίων.

Επαφίεται στους γονείς και συγγενείς να επισύρουν την προσοχή των νεότερων μελών των οικογενειών τους στην ανακοίνωση αυτή, δεδομένου ότι τα Σεμινάρια θα αρχίσουν σε λίγες εβδομάδες.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας και το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe κάνουν γνωστό στην ομογένεια ότι κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2011 θα προσφέρονται Σεμινάρια για την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό, στο City Campus του Πανεπιστημίου La Trobe.

Στόχος των Σεμιναρίων είναι να δώσουν την ευκαιρία σε μέλη της ευρύτερης ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης, μετασχολικής ηλικίας, να εξοικειωθούν με την μακρόχρονη Ιστορία του ελληνικού έθνους, και με τον ελληνικό Πολιτισμό όπως διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων, πτυχές του οποίου αποτελούν το υπόβαθρο του Δυτικού Πολιτισμού.

Αν και τα Σεμινάρια δεν αποτελούν μέρος πτυχιακών σπουδών, στο τέλος κάθε εξαμήνου θα δίνονται Πιστοποιητικά Παρακολούθησης στα άτομα που θα τα έχουν παρακολουθήσει τακτικά.

Λόγω της φύσης των Σεμιναρίων, και εν όψει του γεγονότος ότι τα άτομα που θα τα παρακολουθούν θα είναι κυρίως μέλη της δεύτερης και τρίτης γενιάς της παροικίας μας, κρίνουμε ότι η αγγλική είναι η κατάλληλη γλώσσα για το σκοπό αυτό. Επαφίεται όμως στην κρίση των εισηγητών η ευκαιριακή χρήση της ελληνικής, σε περιπτώσεις που τα θέματα την επιβάλλουν.

Ο ΧΩΡΟΣ, Η ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΚΑΙ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥΣ

Τα Σεμινάρια θα γίνονται τις Πέμπτες, 6.45 – 8.45 μ.μ., στην αίθουσα παραδόσεων FS 101, Παράρτημα της Μελβούρνης του Πανεπιστημίου La Trobe, 215 Franklin St., Melbourne – δίπλα στην Αγορά της Βικτώριας (Victoria Market).
Η δομή των Σεμιναρίων θα είναι ως ακολούθως:
6.45 – 8.00 Παρουσίαση των θεμάτων, 8.00 – 8.15 Διάλειμμα για καφέ, 8.15 – 8.45 Συζήτηση

ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τα Σεμινάρια θα καλύπτουν την ιστορία, και πτυχές του πολιτισμού, των ακόλουθων περιόδων:
1. Αρχαιότητα – Κλασική εποχή – Ελληνιστική εποχή
2. Ρωμαιοκρατία – Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Φραγκοκρατία και Ενετοκρατία – Η συμβολή των Ελλήνων στην Αναγέννηση στην Ευρώπη - Τουρκοκρατία – Επανάσταση
3. Σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, 1830 – 1909
4. Η Ελλάδα στον 20ό αιώνα
5. Ο Ελληνισμός της Διασποράς – Η παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία

ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Τα Σεμινάρια θα αρχίσουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, 7.00 μ.μ., με δεξίωση στον τρίτο όροφο του κτιρίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, 168 Lonsdale St., Melbourne, για να δοθεί η ευκαιρία για γνωριμία μεταξύ των ατόμων που θα παρακολουθήσουν τα Σεμινάρια, και των εισηγητών και διοργανωτών.
Για την περίοδο 24 Μαρτίου – 5 Μαΐου 2011 τα Σεμινάρια θα καλύψουν την πρώτη Θεματική Ενότητα του Προγράμματος: 1. Αρχαιότητα – Κλασική εποχή – Ελληνιστική εποχή, με τα ακόλουθα επί μέρους θέματα:
Πέμπτη, 24 Μαρτίου, Κυριάκος Αμανατίδης: Σύνοψη της ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας
Δρ Αθανάσιος Σπηλιάς: Η ελληνική γλώσσα: προέλευση, στάδια, εξέλιξη.
Πέμπτη, 31 Μαρτίου, Δρ Δέσποινα Μιχαήλ: Ο Όμηρος και η προέλευση της Τραγωδίας.
Ελένη Νίκα: Η φωνή της ηρωίδας στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.
Πέμπτη, 7 Απριλίου, Δρ Κώστας Βίτκος: Εισαγωγή στην Ελληνική Φιλοσοφία και Ολυμπιακοί Αγώνες – Μια σύντομη κάλυψη.
Πέμπτη, 14 Απριλίου, Δρ Εύα Αναγνώστου – Λαουτίδου: Από το Αρχαίο στο Θείο Δράμα.
Δρ Γιώργος Βασιλακόπουλος: Πλάτων - Η αλληγορία του Σπηλαίου.
Διακοπές Πάσχα    , Πέμπτη 21 Απριλίου και Πέμπτη 28 Απριλίου
Πέμπτη, 5 Μαΐου, Θωμάς Ηλιόπουλος: Η επίδραση της ελληνικής επί της αγγλικής γλώσσας.
Τάσος Σταθόπουλος:  Η Οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού κατά την Ελληνιστική περίοδο.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Η παρακολούθηση των Σεμιναρίων είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι όμως πρέπει να εγγραφούν, αποτεινόμενοι στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας. Τηλέφωνο: 9662 2722, email: info@greekcommunity.com.au

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυστραλία-OASIS: Η οικογενειακή επιχείρηση που είδε τη ζήτηση για ελληνικό καφέ να αυξάνεται εν μέσω πανδημίας

07 Μαϊου 2020, 19:14
Οι συνθήκες καραντίνας οδήγησαν σε άνοδο τις διαδικτυακές παραγγελίες   Ο χώρος της καφεστίασης ήταν από ...

Έλληνας της Μελβούρνης μοίρασε χιλιάδες δολάρια σε ανέργους

30 Μαρτίου 2020, 22:32
Ο Πίτερ Ντάρμος που πήγε στο Centrelink του Box Hill και μοίραζε χαρτονομίσματα των ...

«Υπάρχουν θεραπείες για πολλές ασθένειες αλλά κάθονται μέσα στα ψυγεία»

03 Απριλίου 2019, 01:47
Λέει η ομογενής επιστήμονας Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Βάσω Αποστολοπούλου, στον «Νέο Κόσμο», ανακοινώνοντας επισήμως ότι ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0