Πόσο ‘’γυμνοί’’ είμαστε στο μεγάλο σεισμό - Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Η τραγωδία που ζει η Ιαπωνία αποκάλυψε πως μια χώρα πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια καταστροφικά φαινόμενα.
Πως οι κάτοικοί της να μαθαίνουν από παιδιά τη σωστή αντίδραση στην ξαφνική θεομηνία. Πως μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίζει ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός και ποια είναι η σωστή χρήση της τεχνολογίας για περιορισμό των συνεπειών της συμφοράς.
Αν δεν ερχόταν το τσουνάμι ούτε πολλοί νεκροί θα υπήρχαν ούτε κατεστραμμένα κτίρια, ούτε άστεγοι.
Οι κατασκευές άντεξαν – γιατί εκεί εφαρμόζεται αυστηρά ο νόμος για αντισεισμικά κτίρια. Οι άνθρωποι δεν πανικοβλήθηκαν γιατί από μωρά μαθαίνουν πως θα προστατευτούν από ένα μεγάλο σεισμό.
Το σύστημα προειδοποίησης για το μεγάλο τσουνάμι λειτούργησε άψογα και έσωσε χιλιάδες ζωές, αλλά χάθηκαν και πολλοί γιατί δεν πρόλαβαν να φύγουν.
Η Ιαπωνία μετά από αυτή την τραγωδία της μας δίνει μάθημα. Κι εμείς, οι πάντα αμελείς και κακοί μαθητές, έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να μάθουμε από την οδύνη της Ιαπωνίας.
Γιατί ούτε σύστημα προειδοποίησης για μεγάλο σεισμό έχουμε (αν και είμαστε ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα), ούτε σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι έχουμε (αν και είμαστε μια νησιωτική χώρα) με τη θάλασσα γύρω μας, ούτε έχουμε μάθει πώς να συμπεριφερθούμε στις πρώτες στιγμές του σεισμού, αλλά ούτε έλεγχος στην αντισεισμικότητα κτιρίων, κυρίως σχολικών και νοσοκομείων έχει γίνει.
Ευτυχώς που δεν έχουμε τα εργοστάσια με πυρηνικούς αντιδραστήρες
Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα